Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Губернатор Ледида обговорив грантові питання з представниками програми прикордонного співробітництва ЄІСП (ФОТО)

Губернатор Ледида обговорив грантові питання з представниками програми прикордонного співробітництва ЄІСП (ФОТО)

Губернатор Ледида обговорив грантові питання з представниками програми прикордонного співробітництва ЄІСП (ФОТО)
У середу, 18 вересня, голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида обговорив грантові питання з представниками Спільного Технічного Секретаріату програми прикордонного співробітництва...

У середу, 18 вересня, голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида обговорив грантові питання з представниками Спільного Технічного Секретаріату програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна. На зустрічі були присутні, зокрема, директор Секретаріату Арон Сокач, керівник Технічного Секретаріату Програми Транскордонного Співробітництва «Польща - Білорусь - Україна 2007-2013» у Варшаві Павел Словіковскі, міський голова Ужгорода Віктор Погорелов.

ВІДЕО ДНЯ

Метою Програми є інтенсифікація та поглиблення співробітництва між Закарпатською, Івано-Франківською та Чернівецькою областями України і прийнятними та додатковими регіонами Угорщини, Румунії та Словаччини.

Цілі програми реалізовуватимуться через некомерційні проекти в рамках трьох пріоритетів, зокрема: підвищення конкурентоздатності прикордонних територій, покращення якості життя, інституційна співпраця та підтримка ініціатив місцевих громад, відкриття нових пунктів пропуску.

Реклама

Серед проблемних питань залишається невчасна подача звітності бенефіціарам, реєстрація та перереєстрація самих проектів, що, в свою чергу, є причиною неможливості проведення повного спектру аналізу виконання роботи проектантів.

– До минулого року процедура освоєння грантів була недостатньо прозорою. Досить важко працювати, коли бенефіціари не дотримуються чітких правил використання коштів грантодавців. Уже починаючи з 2013 року контроль за використанням коштів здійснюватиме обласне управління зовнішньоекономічних зв'язків та інвестицій. І тепер стало набагато легше здійснювати моніторинг за тим, на що вони спрямовуються. Наше спільне завдання, аби грантові проекти сприяли підвищенню стандартів життя закарпатців, не залежно від району проживання. На це також спрямована робота обласної влади на виконання завдань Президента, - зазначив Олександр Ледида.

Реклама

– Радує, що Закарпаття є чи не найактивнішою областю, котра використовує можливості грантових програм Євросоюзу. Особливо актуальними для вашої області завжди залишались питання розбудови пунктів пропуску та інфраструктури. Проте гранти надають безліч можливостей для розвитку інших напрямків, - зауважив директор Секретаріату Арон Сокач.

У рамках Програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства «Україна – Угорщина - Словаччина – Румунія» на 2007-2013 роки загальний доступний бюджет для реалізації проектів становить 41,18 млн. євро.

Серед 47 проектів, які реалізуються в рамках першого конкурсу перемогли 12 проектів, де аплікантами є суб'єкти Закарпатської області. В розвиток регіону залучено понад 6,5 млн. євро. В цілому суб'єкти Закарпатської області та прикордонних регіонів Угорщини, Словаччини та Румунії беруть участь у близько 40 проектах, як у якості партнерів, так і аплікантів на загальну суму - 12,9 млн. євро.

Реклама

Наразі, за рахунок Програми вдалося вирішити питання по фінансуванню розбудови пунктів пропуску, які мають важливе економічне значення для регіону. Зокрема, Лужанка-Берегшурань (на угорському кордоні), Дяково-Халмеу (на румунському) та Ужгород-Вишнє Нємецке (на словацькому). На розбудову цих пунктів пропуску Європейською Комісією виділено 10,2 млн. євро.

В Рамках третього конкурсу програми у державному реєстрі вже є чотири проекти, бенефіціаром яких виступає Закарпатська ОДА.

Прес-центр ОДА

Губернатор Ледида обговорив грантові питання з представниками програми прикордонного співробітництва ЄІСП (ФОТО) – 01
Губернатор Ледида обговорив грантові питання з представниками програми прикордонного співробітництва ЄІСП (ФОТО) – 02
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно