Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Востаннє землетрус на Закарпатті відбувся у Берегові, його відчувало і Мукачево

Востаннє землетрус на Закарпатті відбувся у Берегові, його відчувало і Мукачево

Востаннє землетрус на Закарпатті відбувся у Берегові, його відчувало і Мукачево
У Закарпатській області є кілька сейсмічно активних зон. «Прокидаються» вони з періодичністю раз на 25 років. Однак, за останні 200 – землетрусів понад 7-8 балів на території Закарпаття не було. Про...

У Закарпатській області є кілька сейсмічно активних зон. «Прокидаються» вони з періодичністю раз на 25 років. Однак, за останні 200 – землетрусів понад 7-8 балів на території Закарпаття не було. Про сейсмічну ситуацію на Закарпатті довідувались у завідувача Ужгородської сейсмічної станції Світлану Плішко, яка працює тут з 1981 року.

ВІДЕО ДНЯ

Сейсмічна станція в Ужгороді фіксує землетруси по всьому світу: відчутні поштовхи і в Японії, і в Чилі, і в Мексиці. Саме ужгородські фахівці у часи Радянського Союзу одними з перших випробовували прилади для роботи сейсмічних станцій. Зараз вони також використовуються, правда з певними цифровими осучасненнями.

В Ужгороді станцію побудували у 1949 році, з 1950-го пішли перші записи. Працювали тоді на аналогових приладах. Зараз робота ведеться і за допомогою сучасних пристроїв, які переробляють отриману інформацію у цифровий вигляд. Працює ужгородська сейсмічна станція на розробках львівських фахівців.

Реклама

Ужгородська сейсмічна станція фіксує землетруси по всьому світу: «Чуємо землетруси від 5 балів по Ріхтеру. Ужгород фіксує поштовхи і в Японії, Чилі, Фіджі… Словом, все, що вище 5 балів, ми фіксуємо. Поштовхи, які відбуваються ближче до нас, можемо зафіксувати навіть від 3-4 балів. Чим ближче стався землетрус, тим легше нашій апаратурі його почути», – розповідає Світлана Плішко.

Закарпаття є семибальною сейсмічною областю. Однак, як стверджує пані Світлана, після паводків і зсувів йшлося про те, щоб збільшити бальність області до 8-ми.

Реклама

Щодо «найсвіжіших» на Закарпатті землетрусів, Світлана Плішко зазначає: «Суто закарпатські землетруси востаннє відбувалися у Берегові та в Мужієві. 23 листопада 2006 року зафіксовано землетрус 4,3 бал за шкалою Ріхтера у Берегові. Його відчувало і Мукачево. У 2010 році відчувалися поштовхи у Мужієві. Однак, це міг бути і не природній землетрус, а наслідки роботи підприємства».

Аня Семенюк

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно