Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Активісти ВО "Свобода" мають намір домогтися знесення пам’ятника угорським поселенцям у Закарпатті

Активісти ВО "Свобода" мають намір домогтися знесення пам’ятника угорським поселенцям у Закарпатті

Активісти ВО "Свобода" мають намір домогтися знесення пам’ятника угорським поселенцям у Закарпатті
Активісти ВО "Свобода" будуть добиватися демонтажу пам'ятного знаку на Верецькому перевалі на честь 1100-річчя переходу угорців через Карпати. Раніше свободівці намагалися підпалити монумент,...

Активісти ВО "Свобода" будуть добиватися демонтажу пам'ятного знаку на Верецькому перевалі на честь 1100-річчя переходу угорців через Карпати. Раніше свободівці намагалися підпалити монумент, оскільки в партії вважають пам'ятник уособленням угорського шовінізму.

ВІДЕО ДНЯ

Про це розповів голова закарпатської обласної організації "Свободи" Олег Куцин, один з учасників підпалу угорського пам'ятника.

"Розцінюю свої дії на Верецькому перевалі як цілком адекватні. Думаю, так повинен зробити кожен українець, якщо на могилах твоїх предків, які воювали за українську державність, нащадки тих людей, які розстрілювали їх, будують неоімперский символ... Для угорців цей пам'ятник символізує межі їхньої держави, вони так і називають його - пам'ятник на честь того, що угорці знайшли свою батьківщину. Але чомусь він встановлений не на кордоні України та Угорщини, а на старому кордоні Угорської імперії. Тому я вважаю, що мої дії були адекватними", - зазначив активіст.

Реклама

"Ми і надалі будемо виступати проти угорського пам'ятника, але вже не такими діями. Я організував звернення до Верховної Ради (відповідне звернення буде і до правоохоронців) про те, що пам'ятник встановлено з порушеннями законодавства... Зараз справа перебуватиме на контролі у депутатів, і, я думаю, законним шляхом нам вдасться прибрати цей недоречний пам'ятник з української території. Тобто наша мета - це демонтаж пам'ятника", - підкреслив Олег Куцин.

Різкими заявами "Свободи" стривожена угорська громада Закарпаття.

Реклама

Голова "Товариства угорської культури Закарпаття Міклош Ковач запевнив, що Верецький перевал - це ідіома в угорському історичній свідомості, що не несе ніякої образи для України: "Вважається, що наші предки на чолі з Арпадом знайшли свою батьківщину, перейшовши через цей перевал. До пам'ятника завжди приходять угорські туристи, тому кожна спроба пошкодити його сприймається в Угорщині різко негативно".

"Вважаю, що Україна повинна жорсткіше ставитися до таких проявів, інакше це тільки посилити проблему. Це не просто слова. Адже навіть після відомого підпалу пам'ятника було декілька нових спроб розмалювати і пошкодити його. Крім того, у Берегові невідомі підпалили офіс нашої громади. Подібні дії будуть і в майбутньому, оскільки у радикалів така тактика дій. Що ми можемо зробити в подібній ситуації? Будемо писати заяви в правоохоронні органи, чекати їх реакції і робити вигляд, що живемо в правовій державі з громадянським суспільством", - заявив Міклош Ковач.

Зазначимо, багато угорських дослідників вважають, що наприкінці ІХ ст. угорські племена саме через Верецький перевал потрапили в Карпатську низовину і знайшли свою нинішню батьківщину. У 1896 р. (тоді Закарпаття входило до складу Австро-Угорщини) на честь 1000-річчя цієї події тут вже був встановлений пам'ятний знак, але в 1944 р. угорці, відступаючи під натиском Червоної армії, самі демонтували його. Після розпаду СРСР Угорщина знову підняла питання про пам'ятник на Верецькому перевалі, і в 2008 році монумент був відновлений.

Реклама

Це викликало запеклий опір українських націоналістів. По-перше, вони визнали встановлення монумента на колишньому кордоні Угорщини проявом шовінізму. По-друге, в 1939 р. після окупації Угорщиною Карпатської України на Верецькому перевалі були розстріляні полонені карпатські січовики.

З моменту відкриття угорський пам'ятник став майданчиком для політичних акцій українських радикалів. Його неодноразово покривали образливими для угорців написами і намагалися пошкодити. Найгучніший "протестний акт" відбувся в лютому 2011 р. - троє активістів "Свободи" вночі обклали символічний вівтар автомобільними шинами, облили бензином і підпалили. Згодом активісти були затримані і засуджені до умовних термінів ув'язнення.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно