Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Перспективи відкриття нового пункту пропуску "Лубня-Волосате" обговорили дипломати та керівництво області

Перспективи відкриття нового пункту пропуску "Лубня-Волосате" обговорили дипломати та керівництво області

Перспективи відкриття нового пункту пропуску "Лубня-Волосате" обговорили дипломати та керівництво області
Закарпаття з візитом відвідує Генеральний консул Республіки Польщі у Львові Ярослав Дрозд. У середу він разом з головою Закарпатської обласної ради Іваном Балогою відвідали Великоберезнянщину, де...

Закарпаття з візитом відвідує Генеральний консул Республіки Польщі у Львові Ярослав Дрозд. У середу він разом з головою Закарпатської обласної ради Іваном Балогою відвідали Великоберезнянщину, де побували на місці відкриття майбутнього пункту пропуску «Лубня-Волосате». Разом з головою Великоберезнянської районної ради Василем Канюкою, представниками Ужанського національного парку, прикордонників України та Польщі вони обговорили перспективи відкриття нового переходу на кордоні.

ВІДЕО ДНЯ

Про відкриття нового переходу на українсько-польській ділянці кордону вперше йшлося під час перемовин ще в далекому 1969 році на між Польщею та колишнім Радянським Союзом. З того часу й донині це питання–насущне, порушувалось воно українською та польською стороною багато разів.

Загальна протяжність кордону з Польщею на ділянці Закарпатської області – 32,6 км. Найближчий пункт пропуску знаходиться на відстані майже 100 км у Львівській області, на Закарпатті нема жодного. Наразі між Україною та Польщею на кордоні довжиною 535 кілометрів функціонує 12 пунктів пропуску.

Реклама

Жителям Закарпаття, що мають родинні зв’язки з Польщею, для того, щоб перетнути українсько-польський державний кордон необхідно подолати значну відстань по території України або ж їхати через Словаччину, що потребує додаткового часу. За словами голови обласної ради Івана Балоги відкриття пункту пропуску на Великоберезнянщині зняло б цю проблему. У грудні минулого року обласна рада зверталася до уряду з проханням розглянути на міжурядових комісіях питання про відкриття шести нових пунктів пропуску , в тому числі й «Лубня-Волосате». Відтак відкриття цього переходу було включено в програму розбудови пунктів пропуску на державному кордоні України до 2015 року. Наразі йдеться про піший та велосипедний перехід. «Наші громади потребують тіснішого контакту, а відкриття ще одного пункту пропуску ще на один крок наблизить нас до Європи», - зазначив Іван Балога.

Генеральний консул Республіки Польщі у Львові Ярослав Дрозд вважає, що майбутнє між нашими країнами пов’язане з розвитком транскордонного співробітництва. Відкриття пункту пропуску на його думку сприятиме соціально-економічному розвитку наших самоврядних прикордонних територій, дрібного підприємництва у сфері туризму, і, що не менш важливо, поліпшиться їх інвестиційна привабливість.«Як представник дипломатичного відомства прикладу всіх зусиль, щоби тема відкриття цього пункту пропуску піднімалася на найвищому рівні. Приємно відзначити, що й представники закарпатського самоврядування підтримують цю ідею», - зазначив пан консул. Голова Великоберезнянської районної ради Василь Канюка вважає, що відкриття переходу пожвавить і життя в депресивних селах району. І в першу чергу в Лубні. Нині тут із 95 будинків – 38 покинутих. Польські прикордонники повідомили, що кілька разів на на місяць до Волосатого приїжджають їх туристи подивитись на найближче до них українське село, але потрапити в Лубню не мають змогу.

Реклама

Водночас учасники наради зазначили, що опісля відкриття переходу тут пропонується відкрити запровадити і новий туристичний маршрут, який проходитиме через Україну, Польщу та Словаччині.

Прес-служба облради

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно