Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Унікальний і єдиний у Європі Музей лісу і сплаву на Закарпатті потребує фінансування

Унікальний і єдиний у Європі Музей лісу і сплаву на Закарпатті потребує фінансування

Унікальний і єдиний у Європі Музей лісу і сплаву на Закарпатті потребує фінансування
Унікальний і єдиний у Європі Музей лісу і сплаву на Чорній Ріці був заснований в середині 19 століття. Перші реставраційні роботи були проведені у 1973 році, згодом у другій половині 90-х над греблею...

Унікальний і єдиний у Європі Музей лісу і сплаву на Чорній Ріці був заснований в середині 19 століття. Перші реставраційні роботи були проведені у 1973 році, згодом у другій половині 90-х над греблею було збудовано приміщення, а в ньому розгорнута музейна експозиція.

ВІДЕО ДНЯ

Тут зберігалися унікальні експонати, які «розповідали» про нелегку працю лісорубів-бокорашів. Серед експонатів музею споруди, пристосування, макети вузлів, тобто всього, що було необхідне для процесу заготівлі, сортування, зберігання та транспортування деревини у вигляді плотів-бокорів чи ще як місцеві називали, – дарабів. Та не лише давній реманент можна побачити, а й одяг та предмети побуту родин лісорубів. Ще півтора століття тому ця будівля була діючим підприємством, де формували і звідки починали сплавляти бокори.

У 1998 і 2001 роках через повені музей був практично зруйнований. Основна частина гідротехнічної споруди для демонстрації спуску бокорів була знесена водою. Більшість цінних експонатів музею вдалося врятувати. Нині експозиція із врятованих предметів побуту бокарашів знаходиться у візит-центрі НПП «Синевир», а музей чекає на своє відродження. Про стан справ директор національного парку Микола Дербак, доповідав під час робочої зустрічі з директором департаменту екоресурсів Закарпатської ОДА Юрієм Шпонтаком.

Реклама

За словами директора національного парку Миколи Дербака, сподіваються на фінансову підтримку з боку Мінприроди України. Адже у березні поточного року Міністр Олег Проскуряков зауважив, що заклад неодмінно потрібно відновити та разом із губернатором області Олександром Ледидою запевнили про свою підтримку. Музей без перебільшення є своєрідною родзинкою Міжгірського району та може суттєво активізувати туризм у гірському районі.

Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно