Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На фестивалі “Брустурянська кедровиця” виступить Іван Попович

На фестивалі “Брустурянська кедровиця” виступить Іван Попович

На фестивалі “Брустурянська кедровиця” виступить Іван Попович
11 серпня в селі Лопухів (Брустури) Тячівського району вже втретє відбудеться фест «Брустурянська кедровиця», який цьогоріч присвятять 375-річниці з дня заснування села. Торік спеціально до заходу...

11 серпня в селі Лопухів (Брустури) Тячівського району вже втретє відбудеться фест «Брустурянська кедровиця», який цьогоріч присвятять 375-річниці з дня заснування села. Торік спеціально до заходу встановили новий оригінальний дорожній вказівник із назвою села.

ВІДЕО ДНЯ

Фест стартуватиме в обід о 13.30 біля сільради колоною із музиками, яка вирушить до місцевого будинку культури, що на площі ім. Героя Соціалістичної праці Івана Чуси. Сільський голова Михайло Фіцай у телефонній розмові сказав, що фестиваль назвали в честь "фірмового" місцевого напою, який виготовляють із шишок кедра, що росте тільки у трьох місцях в Україні, серед них і Лопухів. Однак запевнив, що захід аж ніяк не є пропагандою горілки, оскільки цей напій є лікувальним і вживати його у великих дозах не можна.

Лісничий Кедринського лісництва Василь Золотарь розкрив секрет приготування кедровиці. Сказав, правда, найперше, що на території лісництва є державний заказник, який займає 166 га із кедром європейським. Для приготування необхідні тільки молоді шишки, які достигають на свято Івана Купала. Однак їх не рвуть (заборонено законом), а підбирають ті, що опали. До прикладу, у 3-літрову банку кладуть 8 порізаних шишок, засипають цукром і ставлять на сонце (на місяць). Далі заливають якісною горілкою, коли шишки в банці піднімаються - це знак, що можна вміст виливати в бутлю. Останню теж заливають опісля горілкою. У селі кедровицю називають «бомбою для мужчини».

Реклама

Цьогоріч буде концерт місцевих талантів, а також готуватимуть місцеву страву смаженину відомі кухарі із Лопухова, Усть-Чорної та Красної, кажуть організатори. Для її приготування варять бульйон, а далі поступово додається підсмажене борошно – поки не загусне (можна і на грибному бульйоні готувати). А також добре смакує із вареною в «мундирах» картоплю.

До речі, не лише кедровицею та смажениною єдиною. Торік фест відзначився величезною ватрою - 15,5 м. Цьогоріч теж планують її запалити. Виступити на святі запросили заслуженого артиста України Павла Доскоча та народного артиста України Івана Поповича.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно