Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • За період цьогорічної вступної кампанії УжНУ побило всі свої рекорди

За період цьогорічної вступної кампанії УжНУ побило всі свої рекорди

За період цьогорічної вступної кампанії УжНУ побило всі свої рекорди
Рекордну кількість заяв – 18, 5 тисяч цього року подали абітурієнти до найбільшого вишу області. Останній вступник приніс документи до приймальної комісії за десять хвилин до завершення її роботи....

Рекордну кількість заяв – 18, 5 тисяч цього року подали абітурієнти до найбільшого вишу області. Останній вступник приніс документи до приймальної комісії за десять хвилин до завершення її роботи. Наразі триває «перша хвиля»зарахування вступників – оприлюднення списків абітурієнтів, зарахованих на держзамовлення.

ВІДЕО ДНЯ

Цьогорічна вступна кампанія мала свої особливості, нововведення і безсумнівні переваги. В УжНУ значно розширилася географія абітурієнтів, зросла активність, а також можливості – з’явилася програма подвійних дипломів, відкрили нові спеціальності, зменшили ціни для навчання на контрактній формі.

З 18, 5 тисяч заяв було зареєстровано майже 3,5 тисячі електронних. Реєстрація відбувалася вчасно й безпроблемно. «Цього року жодних технічних проблем з використанням ЄДБО не виникало. Все працювало, інформація оновлювалася», - підтверджує Олена Мельник, відповідальний секретар приймальної комісії.

Реклама

Загалом конкурс на держзамовлення в УжНУ становить 7,8 осіб на місце. Найбільший попит серед абітурієнтів має «Лікувальна справа». Там зареєстрували 976 заяв тільки на денну форму навчання.

«На «Правознавство» надійшла 901 заява на денну форму. Популярними спеціальностями також є «Біологія», «Англійська мова і література», «Туризм», «Фармація» і «Стоматологія» – на них маємо найбільше заяв по денній формі. На всіх спеціальностях сьогодні є конкурс, причому як на місця державного замовлення, так і за контрактом. Треба враховувати те, що кожен абітурієнт мав право подати документи на три напрямки», - розповідає Олена Мельник.

Реклама

Приріст заяв абітурієнтів збільшився на 50 %

«Вступна кампанія пройшла на високому організаційному рівні. Був чіткий розподіл обов’язків між усіма учасниками і працівниками приймальної комісії. Крім викладачів, до роботи були задіяні й студенти, які допомагали зорієнтуватися абітурієнтам і їхнім батькам. Цьогорічна вступна кампанія пройшла в умовах об’єднаних вишів. Тож в УжНУ зросли можливості, ліцензійні обсяги. Зрозуміло, що вперше в історії університету надійшла така кількість заяв. Якщо минулого року рекорд був 12,5 тисяч, то цього року це 18,5 тисяч заяв, які потрібно було опрацювати, внести в єдину державну систему. Констатуємо приріст на 50 % порівняно з минулим роком. Це вимагало значних зусиль від тих, хто був задіяний у проведенні вступної кампанії», – розповідає Роман Офіцинський, проректор, перший заступник голови приймальної комісії.

Щодо розширення географії вступників, то бажання навчатися в УжНУ виявили не тільки українські абітурієнти. Іноземці подали документи на медичний і стоматологічний факультети. «До УжНУ подали документи чимало абітурієнтів з центральної частини України, причому з хорошими результатами ЗНО. Це сталося тому, що УжНУ істотно знизив ціни на спеціальності для навчання за контрактом», – коментує Роман Офіцинський.

Реклама

Активними були й ті, хто цього року здобув освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавра». Олена Мельник розповідає, що наразі середній конкурс для «магістрів» становить 7, 6 осіб на місце держзамовлення. Всього до магістратури подано майже 3 тисячі заяв. За рівнем «спеціаліста» заяв більше, середній конкурс – 4, 7 осіб на місце. Перший заступник голови приймальної комісії зазначає, що до проведення вступних іспитів для «спеціалістів» і «магістрів» залучали голів відбіркових комісій: «вони очолювали екзаменаційні групи, які забезпечували дотримання процедури іспиту, як усного, так і письмового. Представники громадських організацій також відстежували проведення іспитів. Тож робота була чіткою й послідовною».

Не загубитися у виші допомагали студентські активісти

Федір Шандор, проректор, голова апеляційної комісії зі складання іспитів для вступу на ОКР «спеціаліст» та «магістр», розповідає, що цього року приймальна комісія працювала якісно. Зокрема, це підтверджує те, що з майже 6 тисяч вступників зафіксували всього 8 апеляційних заяв. Апеляції стосувалися перерахунку балів. А причинами помилок ставали технічні несправності, тобто студент відповів правильно, а комп’ютер дав збій. Тому ми їх успішно зарахували, і жоден студент не подавав на повторну апеляцію.

«Звичайно, були деякі технічні моменти, які узгоджували поетапно. У порівнянні з минулими роками роботу комісії ускладнило більше технічної документації, яку надіслало Міністерство освіти і науки. Все стає комп’ютеризовано, тож абітурієнти не завжди встигали за потоком інформації. Вчора було констатовано, що комісія працювала на позитивний результат, тому з усіх негативів хіба що збої в технічній документації. Але й вони були незначні», – коментує Федір Шандор.

Профком студентів УжНУ під час приймальної комісії виконував значну координаційну роботу – допомагали абітурієнтам і їхнім батькам знаходити потрібні аудиторії, наглядав за дисципліною й дотриманням прав вступників під час іспитів. Андріана Завадяк, голова Профкому студентів, розповідає про звернення, які надходили під час вступної кампанії: «Були такі абітурієнти, які пропустили іспит через хворобу чи інші вагомі причини. Ми пояснювали їм, що потрібно оформити належним чином довідку, щоб їх допустили до повторної сесії. З інших прохань – фотографувати чи продиктувати результати іспитів після їхнього оприлюднення. Просили також поселення в гуртожиток на час складання вступних випробувань. Щодо вступників першого курсу, то питань виникало менше, бо вони ще не ознайомлені з діяльністю профкому.

Абітурієнти, які приходили подавати документи після 9 класу, на іспити приходили з батьками. Тож виходило, що замість ста людей, було 250. Це створювало шум, тому батьків, звісно, просили вийти. Бувало таке, що забували речі в аудиторії, тож одразу після іспиту ми перевіряли приміщення».

Наразі абітурієнтам потрібно визначитися, куди подавати оригінали документів. Вже за перший день зарахування це зробили близько тисячі вступників. Зважаючи на це, в УжНУ сподіваються ще під час «першої хвилі» заповнити обсяги держзамовлення. Після цього охочих навчатися розподілятимуть по гуртожитках. А там вже й вересень, тобто новий навчальний рік з новими студентами й новими враженнями.

Реклама

Наталія Каралкіна, Медіацентр УжНУ

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно