Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Приманка для туристів: найцікавіший маршрут "Синевира"

Приманка для туристів: найцікавіший маршрут "Синевира"
Село Негровець, що розташовано в межах Національного природного парку «Синевир», має багато цікавих туристичних об’єктів, одним з яких є гора Косий Верх. Туристичний маршрут «Глуханя – Косий Верх»...

Село Негровець, що розташовано в межах Національного природного парку «Синевир», має багато цікавих туристичних об’єктів, одним з яких є гора Косий Верх.

ВІДЕО ДНЯ

Туристичний маршрут «Глуханя – Косий Верх» приваблює своїми краєвидами, мальовничою природою та смачною мінеральною водою, яку місцеве населення називає «боркут». Маршрут розроблений Національним природним парком «Синевир» та розташований на території Негровецького природоохоронного науково-дослідного відділення. Тут можна побачити вражаючі краєвиди сіл Синевир і Негровець, гори Кам’янка, Пішконя і Негровець.

Протяжність туристичного маршруту «Глуханя – Косий Верх» становить 5 км і пролягає на висоті від 603 до 956 м над рівнем моря. На початку шляху відвідувачам пропонується ознайомитися з цікавою флорою болота Глуханя.

Реклама

Глуханя – найбільше сфагнове оліготрофне болото в Ґорґанах, яке має науково – пізнавальне та водорегулююче значення. На болоті ростуть 15 видів рідкісних і зникаючих рослин,такі як: журавлина звичайна, шейхцерія болотна, лікоподіелла заплавна і комахоїдна росичка круглолиста.

До 80 – х років минулого століття в присілку Косий Верх, що розташований на висоті 956 метрів над рівнем моря, налічувалось до 30 житлових будинків. Тут, серед чарівної природи вічнозелених лісів, жили люди, виростали і навчались в початковій школі діти.

Реклама

З часом, життя по-різному розпорядилось людськими долями. Хтось пішов навчатись і не вернувся, дехто знайшов роботу далеко від дому... Так розпочалось переселення корінних жителів цього чудового краю.

Зараз тут проживає лише одна сім’я Белів, та ще дехто живе лише влітку, а на зиму йдуть в село.

Не можна залишити без уваги буковий ліс Косого Верха, в якому дзвінко лунає спів пташок. Приваблюють красою також білокорі берізки. В Косому Верху дуже багато грибів, особливо білих. Жителі Негровця приходять сюди по гриби, і, неодмінно, повертаються з повними кошиками. Тут зустрічаються цілі плантації ожини, суниці та чорниці.

Реклама

Дорогою до боркуту є цілі поляни папороті, заввишки з людину. Пройтися цими галявинами - справжнє задоволення.

Мінеральне джерело - одне з найцінніших скарбів Косого Верха. Неподалік цього ключа є ще одне, яке за смаковими якостями не поступається попередньому. Біля боркуту височіють руїни недобудованої турбази.

Працівники НПП «Синевир» обстежили цей маршрут. Відділ рекреації зробив незначні зауваження, які протягом короткого часу будуть усунені. Маршрут промаркований жовто-білим кольором і допоможе туристу швидко і зручно прогулятися аж до самого мінерального джерела.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно