Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В УжНУ відкриють одразу три музеї

В УжНУ відкриють одразу три музеї
Відкриття одразу трьох музеїв запланували в УжНУ. Два з них – археологічний, а також історії університету – будуть у приміщенні на площі Народній, де нині ректорат та історичний факультет. Третій...

Відкриття одразу трьох музеїв запланували в УжНУ. Два з них – археологічний, а також історії університету – будуть у приміщенні на площі Народній, де нині ректорат та історичний факультет. Третій музей функціонуватиме в структурі наукової бібліотеки УжНУ. З його назвою наразі визначаються, найімовірніше, що це буде музей давньої чи рукописної книги. Сьогодні тривають роботи з облаштування, а вже з вересня планують показати експонати археологічного та музею історії УжНУ.

ВІДЕО ДНЯ

До відкриттю музею історії спонукає й визначна дата – наближення 400-ї річниці започаткування вищої освіти на Закарпатті. Сучасний найбільший виш Закарпаття став правонаступником всіх навчальних закладів, які існували до часу його заснування. Передусім ідеться про відому гімназію Другетів у Гуменному, відкриту 1613 року, а згодом перенесену до Ужгорода 1640-го, а також про королівську вищу державну католицьку гімназію, вищу державну реальну гімназію.

«Будемо починати репродукцію музею від епохи 16–17 століть. Ми віднайшли кілька оригінальних грамот, які пов’язані з наукою, колегіумом безпосередньо. Щодо текстового варіанту, наразі спеціалісти розшифровують їх. Це новолатинь, досить складна для розуміння», – пояснює декан історичного факультету Володимир Фенич.

Реклама

Для цього музею кожен факультет університету збирає текстовий матеріал, фотоілюстрації, репродукції, а також продемонструє динаміку навчального процесу, здобутки, успішні проекти, міжнародні зв’язки та сучасне студентське життя.

«Усі факультети наразі подали текстову інформацію, але не всі запропонували фотоілюстрації, і досить мало факультетів відгукнулися на третю умову – відповідну репродукцію, символ, який представляє факультет, – розповідає Володимир Фенич. – Коли буде готовий 3-D варіант розташування всіх колекцій музею, ми обов’язково будемо погоджувати їх з керівниками структурних підрозділів. Бо вся інформація повинна бути завізована деканом чи директором інституту».

Реклама

Музей історії університету, подібно до археологічного, буде постійно поповнюватися експонатами. Наразі ректор УжНУ Федір Ващук зобов’язав відкрити заклад до 1 вересня.

Археологічний музей вже підготовлений до того, щоб почати виставляти експозиції на всіх стендах. «Загалом їх буде 10, матимуть візуальний супровід, розпочинаючи з кам’яного віку і завершуючи середньовічними замками до 16–17 століття. Нині потрібно остаточно завершити меблювання, монтування стелажів – і перевозити експозиції з приміщення, де раніше був археологічний музей», – розповідає декан історичного факультету Володимир Фенич.

Володимир Мойжес, завідувач археологічного музею, також підтверджує, що експонати вже упаковані відповідним чином і готові до перевезень: «Частково складені індивідуальні знахідки, зброя, знаряддя праці. Днями можемо перевозити й розкладати у вітрини. Тож коли будуть меблі, сигналізація, то перевеземо їх».

Реклама

Приміщення третього музею УжНУ – давньої чи рукописної книги – потребує ще більше зусиль для облаштування. «Проблемними наразі лишаються дві стіни, які досить пошкоджені внаслідок підтікання води з убиралень. Однак цю проблему вирішують, користування заборонено, розбирають каналізаційні стоки. Вже встановили вентилятори», – коментує декан історичного факультету.

Експонати цього музею надзвичайно важливі для історії не лише вищої освіти, а й Закарпаття загалом. Тож у приміщенні має бути відповідна температура, надійний захист. Рукописи видаватимуть відвідувачам під наглядом працівника музею.

Наталія Каралкіна, Медіацентр УжНУ

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно