Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Іршавщині вже зібрано урожай озимих

На Іршавщині вже зібрано урожай озимих
Цьогорічний урожай озимих зернових культур, після вдалого старту, вже зібрано. Свою роботу хлібороби району починали з першими променями сонця і продовжували весь світловий день, що дозволило зібрати...

Цьогорічний урожай озимих зернових культур, після вдалого старту, вже зібрано. Свою роботу хлібороби району починали з першими променями сонця і продовжували весь світловий день, що дозволило зібрати весь урожай за 10 днів. Наші збиральні площі порівняно з іншими районами не є великими. Всього під посівами ранніх знаходилось 1 369 га, з яких 1072 га були засіяні пшеницею та 297 га ячменем. Товаровиробникам із загальної цифри урожаю належить лише 35%, адже в основному озимину популяризують селянські господарства.

ВІДЕО ДНЯ

Незважаючи на підтоплення територій весняними паводковими водами, в загальному сподівання на вищий врожай в порівнянні з минулим роком виправдались і становлять більше на 3-4 центнера. Тобто середня врожайність озимої пшениці склала 31,2 цнт, а ячменю – 28,5 цнт з гектара.

У всіх категоріях господарств району нараховується 14 комбайнів і навантаження на один агрегат становило 80 гектар озимини. Техніка хоча і не нова, але успішно справилась із завданням. Варто відзначити ті сільськогосподарські підприємства, які найшвидше впорались із проведенням комплексу жниво-збиральних робіт і отримали найкращі результати. Серед них ТОВ «Клячанівське» (директор Іван Гіряк), ФГ «Лан» (керівник Іван Балога), ФГ «Відраш» (керівник Василь Фельцан) та ФГ «Толока-М» (керівник Василь Мошкола).

Реклама

Так як сільське господарство належить до досить ризикованого виду діяльності, на який впливає чимало факторів, аграрії з проблемами інколи приходять за допомогою до представників органів районної влади. Найкраще розуміють проблемні питання цієї галузі перший заступник голови райдержадміністрації Іван Мошкола та начальник відділу агропромислового розвитку РДА Микола Кудрей.

Як зазначив Микола Миколайович, з товаровиробниками району вже були обговорені питання щодо збереження зерна, заготівлі фуражного запасу та підготовки насіння до посіву. Важливим завданням було також озброїти сільгоспвиробників необхідними знаннями в законодавстві та ознайомити з нововведеннями, зокрема і по земельним питанням та реєстрації сільськогосподарської техніки.

Реклама

У планах аграріїв на наступний рік – збільшити площу посівних, засіявши зерновими 1700 га, з них під озиму пшеницю 1550 га та 150 га озимого ячменю. Товаровиробникам району під посів належатиме 600 гектарів площі.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно