Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Унікальний український курорт Солотвино зникає прямо на очах (ВІДЕО)

Унікальний український курорт Солотвино зникає прямо на очах (ВІДЕО)

Унікальний український курорт Солотвино зникає прямо на очах (ВІДЕО)
Соляні шахти, де лікували астму - затопило. А озера з цілющими грязями міліють і перетворюються на прісні водойми. Місцеві жителі всіма силами намагаються зберегти те, що залишилося від озер. Але...

Соляні шахти, де лікували астму - затопило. А озера з цілющими грязями міліють і перетворюються на прісні водойми. Місцеві жителі всіма силами намагаються зберегти те, що залишилося від озер. Але грошей на це місту не виділяють.

ВІДЕО ДНЯ

Алла Матюшок, кореспондент:

- Солотвинські озера раніше називали українським Мертвим морем. За кількістю мінералів вони не уступали модному курорту. Але останнім часом солона вода стала кудись зникати. Тут навіть з'явилася риба.

Реклама

- Вода повністю щезла. Повністю. Є великий котлован і внизу три калюжки.

Так тепер виглядає солоне озеро Кунігунда. А ще зовсім недавно все було ось так. Глибина - 8 метрів. Зараз - не більше двох. Щоб зберегти хоча б те, що залишилося - місцеві жителі спорудили подобу дамби. Але марно. Вода втікає, а цілюща ропа опріснюється.

Реклама

- Грам солі на літр. А була до 300 коли працювала шахта. Я бачив зранку, вона не настільки солена шо вони добавляють, з кар'єру зливають розчин солі.

Курортом це назвати зараз складно. Але туристи все одно їдуть. Адже залишилася лікувальна грязь. Люди кажуть - деякі хвороби можна вилікувати тільки тут.

Олександр Довганюк, відпочивальник:

Реклама

- Дуже багато тут псоріаз виліковує. Отуто були би 2 дня назад побачили би - все чорно.

Віталій Пшеничнюк, заступник головлікаря Солотвинської алергологічної лікарні:

- Хорошо впливає на лікування суставів і опорно-двігатєльного апарату. Шкіра заживляється сходить на шкірі виразки і заживляються.

Віра Михайлівна привезла на лікування онуку. У дівчинки астма. Ще два роки тому цю недугу тут лікували в соляних шахтах. Тепер вони затоплені - залишилися лише соляні кімнати в лікарні.

Віра Івер, відпочивальниця:

- Солотвинська сіль вона єдина. Цього року ми 9 місяців не хворіли, у нас не було жодного нападу.

Як відродити унікальний курорт - в Солотвині знають. Покладаються на природу. Нові озера самі з'являться на місці затоплених соляних копалень. Тепер потрібні нові шахти - місця під них вже чотири роки як визначили. Але грошей на будівництво - ні.

Реклама

Михайло Токар, голова громадської організації Солотвина:

- Три мільярда тон запаси солі в Солотвино. Ми зверталися до президента, до області, до району, з проханням дуже просимо щоб у нас був діалог влади і нашої громади по цьому питанню. Нічого абсолютно.

Як мають намір вирішити проблему Солотвина? З цим питанням ми звернулися до уряду. У Мінекології та Міністерстві агрополітики стверджують - питання не в їхній компетенції. Хоча формально саме МінАПК відповідає за стан соляних шахт. Допомогу, кажуть солотвинці, доведеться шукати у Президента. Впевнені: чиновники заворушаться тільки після його втручання.

Алла Матюшок, Василь Міняйло, "Подробиці"

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно