Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті реалізують інноваційний проект "Енергетична верба"

На Закарпатті реалізують інноваційний проект "Енергетична верба"

На Закарпатті реалізують інноваційний проект "Енергетична верба"
Результати інноваційного проекту «Шведська Енергетична Верба» представили фермерам, науковцям та фахівцям в галузі плодівництва з різних регіонів України у селі Тарнівці, що на Ужгородщині. Саме тут...

Результати інноваційного проекту «Шведська Енергетична Верба» представили фермерам, науковцям та фахівцям в галузі плодівництва з різних регіонів України у селі Тарнівці, що на Ужгородщині. Саме тут розташоване єдине в Україні підприємство, що спеціалізується на вирощуванні енергетичної верби. На ДП «Голланд Плант Україна» вирощують сорти енергетичної верби, яка підходить для виробництва енергії. Плантації рослини побачили і закарпатські журналісти під час виїзного прес-туру Ужгородського прес-клубу.

ВІДЕО ДНЯ

Врожай енергетичної верби можна використовувати для спалювання в автоматичних котлах, виробництва електроенергії, чи навіть для виготовлення гранул або брикетів. ДП «Голланд Плант Україна» наразі є єдиним офіційним представником сортів цієї рослини. Координатором інноваційного проекту «Енергетична верба» є Катерина Доктор.

У перспективі - серйозне вирощування рослини, вже закладені перші плантації, пояснює директор підприємства Банатфі Рудольф.

Реклама

Пейтер Кавашші, власник компанії, також розповідає про переваги вирощування енергетичної верби та досягнення ДП «Голланд Плант Україна»а у цьому напрямку: «Енергетична верба може використовуватися у різних цілях. Як правило, кожні два роки її зрізають. Верба придатна для згорання у котлах, які мають 100 і більше ватт потужності. Для котлів меншої потужності вона є сировиною для виробництва пелет».

З одного гектару енергетичної верби за один цикл збирають 40 тонн сухої речовини, або 20 тонн за рік. За три місяці вона виростає до трьох метрів. У березні вербу зрізали, а в перші дні квітня вже почався вегетативний процес і плантація виросла вже відтоді. Взимку верба висихає.

Реклама

«У нас багато земель не обробляються. Це місце саме для них. Є землі важкі, які не засіюються. А енергетичну вербу можна посадити й вирощувати на них, до того ж отримувати альтернативну енергію. Я посадив би у себе», - розповідає голова незалежної профспілки фермерів та приватних землевласників Закарпатської області Мирон Гирявець.

Досить критично до вирощування енергетичної верби ставиться начальник управління агропромислового розвитку Андрій Готько: «Я думаю, що на Закарпатті вирощування енергетичної верби не має сенсу тому що в нас малоземелля. Понад 50 % займають ліси. Ми маємо свої ресурси – відходи лісопереробки, санітарні рубки. Тому енергетична верба у нас не стільки перспективна, як садівництво».

Насадження можна робити як восени, так і навесні. На одній з плантацій верба висаджена у червні, і вже досягла чималих розмірів. Восени посадку можна розпочинати у вересні і навіть до перших морозів. Навесні плантації можна формувати з березня і до травня.

Реклама

Питання закладання енергетичних плантацій є надзвичайно актуальним на всій території України.

Для росту плантації енергетичної верби знадобиться два роки. Врожай можна збирати вручну чи за допомогою техніки. Країною, звідки походять сорти енергетичної верби, та яка першою запровадила вирощування цієї рослини є Швеція, чим і пояснена назва інноваційного проекту. Сьогодні вже вся альтернативна енергетика Швеції наразі базується на вирощуванні енергетичної верби.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно