Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Василь Яцканич: тихше їдеш, менше втратиш

Василь Яцканич: тихше їдеш, менше втратиш
Переможець Всесоюзного соціалістичного змагання, кавалер ордена Трудового Червоного прапора комбайнер Михайло Дубляк завершує підготовку зернозбиральної техніки до жнив. Звичний до закарпатських...

Переможець Всесоюзного соціалістичного змагання, кавалер ордена Трудового Червоного прапора комбайнер Михайло Дубляк завершує підготовку зернозбиральної техніки до жнив. Звичний до закарпатських ландшафтів комбайн «Нива» через тиждень-два вийде на поля поблизу Виноградова. А техніка механізатора Михайла Звіра уже пройшла випробування під час сінокосів. Він забезпечив себе технікою і на обробку ґрунту, і на заготівлю трави. Саме Михайло Звір буде проводити тюкування соломи та пожнивний обробіток. Передові комбайнери обіцяють зібрати весь урожай, не допустивши втрат.

ВІДЕО ДНЯ

У вищеописаному стилі свого часу газети висвітлювали «битву за урожай». Прізвища комбайнерів, водіїв, трактористів обов’язково повинні були прозвучати на сторінках газет. У цьому був свій сенс – описуючи жнивну кампанію, не забувати про людину за штурвалом комбайна. Багато механізаторів як і 20 років тому продовжують звичну справу. Різниця лише в тім, що до фізичної праці додалася й організаційна робота. Скажімо, згадувані хлібороби, отримавши паї, закупивши техніку, мусять бути одночасно й «головами колгоспів» чи то пак менеджерами, і начальниками відділу постачання, і агрономами, і власне комбайнерами. Михайло Дубляк після «розколективізації», придбав комбайн «Нива» і вже багато років обробляє і власні паї, і ріллю інших власників. Втрати зерна виноградівський хлібороб і справді зводить до «нуля» – зернозбиральний агрегат доведений до такої досконалості, що з ним не зрівняється ніякий «Джон Дір».

Своїм сусідам-землевласникам пан Михайло цілорічно підказує, коли і які препарати вносити, як боротися проти хвороб та шкідників. Тому за словами відомого в районі аграрія (заступника начальника райуправління агропромислового розвитку) Василя Яцканича, урожай на цих полях очікується пристойний. Якщо погода не внесе корективи, то з гектара буде зібрано більше 30 центнерів озимих, а на деяких полях – і по 50. Загалом у районі, коментує Василь Михайлович, 90 відсотків зернових вирощено з дотриманням технологій. Це стосується і крупних виробників, і власників одного-двох гектарів ріллі. Загальна площа озимих зернових на Виноградівщині становить 8 тисяч 476 гектарів, з них 7 тисяч 788 гектарів відведено під пшеницю, решта – ячмінь та інші зернові. Ще 10 тисяч гектарів засіяно ярими культурами, більшу частину яких становить кукурудза.

Реклама

Отже, 18 тисяч гектарів ріллі у Виноградівському районі відведено під зернові. Загальна площа не скоротилася і не збільшилася порівняно з минулими і давньоминулими роками. Змінилася тільки структура власників. Якщо раніше майже весь урожай хлібів вирощували колективні господарства, то зараз більшу частину жита-пшениці вирощують власники невеликих паїв (один-два гектари) і фермерські господарства та приватні підприємства. Скажімо ПП «Ардовецьке» висіяло озимі на 160 гектарах, ФГ «Ренет» на 200 га, ФГ «Сасівське» - на 104 га. Значні площі озимих висіяні в АПК «Тиса-Захід». Крім того 500 гектарів землі «Ренет» відвів під ярі культури, порівняно багато ярих висіяла «Нива». Але все одно загальну домінанту становлять невеличкі наділи.

Це позначається й на структурурі зернозбиральної техніки. Фермери закуповують традиційні комбайни «Нива», які працюють мобільно, вони більше підходять для невеликих площ, ніж, скажімо, комбайни «Джон Дір», а тим більше «Дон», розраховані на східноукраїнські простори. За словами заступника начальника райвідділу АПР посіви кукурудзи виглядають значно краще, ніж торік, і можна сподіватися на непоганий урожай. Цього року затяжні холоди змінилися швидким потеплінням, тож часу для весняної сівби було небагато, але фермери й інші виробники встигли вчасно відвеснувати.

Реклама

Цьому сприяла стовідсоткова забезпеченість району сільськогосподарською технікою. Зокрема, це стосується й зернозбиральної бази. У районі приводяться до стану готовності 92 комбайни. З них чверть машин – «Джон Дір», «Клас», «Кейс», які за день збирають зерно на 20 гектарах. «Нива» освоює за день біля 5 гектарів.

«Могли б і більше, але занадто велика швидкість комбайна позначається на значних втратах урожаю. Тому я підказую землевласникам, щоб платили комбайнерам не за гектари, а за кількість намолоченого зерна.», – розповідає Василь Яцканич. Важливо, наголошує Василь Яцканич, щоб відразу після жнив було забезпечено дискування або культивація площ. Справа в тому, що великої шкоди завдає амброзія, яка швидко розповсюджується, якщо не провести відповідний обробіток.

Маючи 92 справних комбайни, сільгоспвиробники спокійно зберуть весь урожай за 10 днів. Якщо Бог дасть сприятливу погоду.

Реклама

Василь Горват, Новини Виноградівщини

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно