Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Прокуратура і правоохоронці обговорили способи боротьби з корупцією

Прокуратура і правоохоронці обговорили способи боротьби з корупцією

Прокуратура і правоохоронці обговорили способи боротьби з корупцією
Сьогодні, 14 червня, у прокуратурі закарпатської області відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів. У нараді взяли участь керівники УСБ України, УМВС України в Закарпатській...

Сьогодні, 14 червня, у прокуратурі закарпатської області відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів. У нараді взяли участь керівники УСБ України, УМВС України в Закарпатській області, начальник ГУ Міндоходів в Закарпатській області, а також керівники від органів влади – заступник голови ОДА та в.о. голови облради.

ВІДЕО ДНЯ

Обговоривши стан виконання спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції вимог антикорупційного законодавства за 5 місяців 2013 року, виконувач обов’язків прокурора області Андрій Бакай зазначив, що незважаючи на ряд вжитих заходів щодо протидії корупції кримінально-правовими та адміністративно-правовими засобами, через їх недостатню ефективність, відчутних позитивних здобутків у цій сфері не досягнуто.

Загалом поточного року розпочато розслідування у 39 кримінальних провадженнях (17 - прокуратура, 21 - МВС, 1 - СБУ) про корупційні правопорушення, усі за заявами про вимагання хабарів. У 19 провадженнях 21 особі вже повідомлено про підозру. Кожного підозрюваного відсторонено від займаної посади або звільнено.

Реклама

Дещо знижено, за словами Андрія Васильовича, активність правоохоронців у викритті корупційних кримінальних правопорушень. За результатами розслідування до суду вже спрямовано 9 обвинувальних актів стосовно 11 осіб. Усі про одержання неправомірної вигоди. З них стосовно 2 осіб укладено угоди про визнання винуватості.

Водночас, прокурор наголосив на необхідності активізувати роботу щодо виявлення про корупційних злочинів у пріоритетних сферах, зокрема: у фінансово-кредитній, бюджетній та банківській системах, АПК, сферах освіти та охорони здоров’я.

Реклама

«За закінченими провадженнями до кримінальної відповідальності притягнуто працівника податкової служби, п’ять співробітників органів внутрішніх справ, депутата міської ради, сільського голову та державного службовця - продовжив Андрій Бакай, тобто позитивні напрацювання є, і необхідно не збавляти темпів»

Активно застосовуються новели кримінального процесуального законодавства. У 24 кримінальних провадженнях судом надано дозволи на проведення 74 негласних слідчих дій, з яких результати 55- х використані як докази у 18 провадженнях або 74,3%.

Незадовільною є діяльність спецпідрозділів правоохоронних органів області з виявлення злочинних угруповань з корумпованими зв’язками.

Реклама

Упродовж двох останніх років не викрито жодного такого угрупування.

Не відповідає вимогам сьогодення робота оперативних підрозділів ОВС, служби безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства щодо виявлення кримінальних корупційних правопорушень у відповідності до вимог Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність».

Андрій Бакай загострював увагу правоохоронців на тому, що на сьогодні не виявлено жодного злочину з ознаками корупції, вчиненого працівниками судової гілки влади. «Закарпатська область одна з небагатьох в Україні де не порушено жодної кримінальної справи з ознаками корупції щодо працівників суду, проте, впевнений, що слід справді добре попрацювати в цьому напрямку і результат буде» – наголосив прокурор.

Із 16 осіб, притягнутих до відповідальності, 6 депутатів місцевих рад, 4 посадові особи місцевого самоврядування, 3 посадові особи органів державної влади, 1 правоохоронець.

Потребує подальшого удосконалення взаємодія правоохоронців з питань виявлення та припинення корупційних проявів серед посадовців органів державного нагляду та контролю, органів влади та місцевого самоврядування у відносинах із суб’єктами підприємницької діяльності.

«Поширеними залишаються факти вимагання неправомірної вигоди, благодійних внесків за сприяння у здачі заліків та іспитів, у тому числі під час вступної кампанії, проте правоохоронцями виявляються одиничні факти. Це також поле для вашої діяльності» – звернувся прокурор до присутніх.

Потребує покращення робота відділу ДПтС в області по запобіганню та протидії корупції серед особового складу установи.

Реклама

Практично згорнуто роботу правоохоронних органів області у боротьбі з проявами корупції з боку службових осіб органів державної влади та самоврядування, які використовують своє службове становище для прикриття протиправної реалізації контрафактної продукції з використанням торгових знаків, фірмового найменування всесвітньо відомих виробників одягу та аксесуарів, годинників, мобільних телефонів, продуктів харчування, що призводить до безперешкодної реалізації таких товарів на ринках, підприємствами роздрібної торгівлі, через мережу Інтернет.

Андрій Бакай заслухав пояснення окремих керівників правоохоронних органів, вислухав думки та пропозиції з проблемних питань та шляхів їх вирішення.

У підсумку, вирішено ужити додаткових заходів щодо підвищення ефективності запобігання і протидії злочинності та корупції, їх профілактики, забезпечення додержання конституційних прав громадян, насамперед при провадженні оперативно-розшукової діяльності та досудового слідства. Особливу увагу звернути на протидію її проявам у податкових і митних органах, у судовій гілці влади, органах управління та місцевого самоврядування, виявлення і ліквідацію злочинних угруповань, які характеризуються високим рівнем організованості й наявністю розгалужених корумпованих зв'язків.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно