Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Травневий туристичний вікенд по-закарпатськи: що, де, коли і за скільки?

Травневий туристичний вікенд по-закарпатськи: що, де, коли і за скільки?

Травневий туристичний вікенд по-закарпатськи: що, де, коли і за скільки?
За кілька днів розпочнуться травневі свята, а з ними – і вихідні (цьогоріч їх аж 10). Закарпаття за традицією очікує туристичний бум. Вже нині фахівці з туризму прогнозують, що кількість гостей...

За кілька днів розпочнуться травневі свята, а з ними – і вихідні (цьогоріч їх аж 10). Закарпаття за традицією очікує туристичний бум. Вже нині фахівці з туризму прогнозують, що кількість гостей стартуватиме із позначки 400 тисяч, а от кінцевий результат передбачити не беруться, бо залежить від багатьох факторів.

ВІДЕО ДНЯ

Нарциси, сакури, вино…

Найперше, травневий туристичний сезон буде довшим, розповідає  директор Турінфоцентру Закарпаття Олександр Коваль. Якщо в попередні роки він закінчувався 12 травня, то цьогоріч триватиме майже місяць. Все пов’язане із зміщенням періоду цвітіння сакур (останні вже вдягають пишні шати), Долини нарцисів, яку так полюбляють туристи, а також чималої кількості цікавих заходів і атракцій.

Реклама

Реально є що відвідати туристу. Кілька тижнів тому Турінфоцентр навіть склав власну десятку топ-ідей відпочинку на Закарпатті на травневі вихідні. Це: фестиваль вина “Сонячний напій” в Ужгороді, який проходитиме 9-12 травня; фест середньовічної культури «Срібний Татош» у замку Сент-Міклош, що у Чинадієві Мукачівського району; екскурсія ботанічним садом УжНУ, де якраз буде цвітіння різних екзотичних рослин; щонедільні відкриті екскурсії у Мукачеві (збір біля ратуші) та Ужгороді (відправна точка з площі Театральної), які стартують о 14-й; вже згадувана Долина нарцисів; перший фестиваль із приготування бограчу в селі Косино Берегівського району (9 травня); концерт гурту “Океан Ельзи” у Мукачеві на стадіоні “Спартак” (19-го).

До цього слід додати кілька десятків закладів і залів, серед яких особливо відомі корчма-музей “Деца у нотаря” у Дравцях, дегустаційний зал леквара та соків у селі Ботар Виноградівського району. «Новини» ж додали до цього списку ужгородські «Сакуру-фест», який стартує 27 квітня і триватиме до 18 травня, перший чесько-український фест «Швейк тур» (24-25 травня, Ужгород–Мукачево), міжнародний турнір із художньої гімнастики (17-18 травня) та фест «Угочанська лоза» у Виноградові (26 травня).

Реклама

Ужгородський екскурсовод Кирило Воротинцев каже, що на травневі свята традиційно спостерігається підвищений попит на їхні послуги. Щодо тенденцій, то вони майже не змінилася: туристів продовжують цікавити подорожі по містах, а також пам’ятки архітектури (Ужгород, Мукачево), всілякі атракції та наша гастрономія. Проте стали питати про термальні води в області, зокрема Косино. Переважно гості їдуть до нас із різних куточків України та Білорусі.

Заманюють туриста немісцеві турфірми

Цікавий факт почула від Олександра Коваля. Заманюють до нас туриста переважно немісцеві турфірми і туроператори, а зі Львова, Києва та Одеси. В цьому переконалися й ми. Зателефонувавши в кілька фірм, почули, що орієнтовані на закордон. А задавши пошук у гуглі, знайшли чимало травневих турів саме на Закарпаття з оригінальними назвами. До прикладу, «Травневі пригоди на Закарпатті» (1-4 травня). Туроператор «Анга Травел» влаштовує подорож у замок Шенборна, Сент-Міклош, у село Ботар на дегустацію леквара, замок Канків у Виноградові, термальні басейни у Косині на Берегівщині, в Ужгород з відвіданням дегустаційного залу «Шардоне», екскурсії в Невицький замок, на водоспади у Лумшорах та Шипіт, Синевирське озеро. Вартість поїздки 1650 гривень. Окремий тур «Цвіт нарцисів в Україні» на 9-10, 11-12, 18-19 травня (650 гривень + проживання) – Долина нарцисів, замки Паланок, Шенборна, Сент-Міклош та Хустський, ферма із розведення оленів біля Хуста, Берегово. Ще один тур – "Закарпаття у цвіту сакур».

Реклама

Натомість львівський туроператор «Міст Тур» 1-5 травня пропонує їхати «Карпатським трамваєм» (вузькоколійкою) Львів-Вигода. Далі автобусом за маршрутом Пилипець (водоспад Шипіт) – Синевирська поляна (озеро) – Колочава (музеї) – Нижнє Селище (сироварня) – Долина нарцисів – Мукачево – Берегово – Ужгород – Львів. Вартість туру на особу — 1550 грн.

Але не тільки організованими турами цікавиться турист. За походами в гори лідирують Говерла та Петрос, що на Рахівщині. Як розповідає любитель походів Вадим Ципф, саме із травневих свят стартують підйоми на вершини.

Якщо не готель, то квартира чи сільська садиба

Інше питання – де туристу переночувати. Тут існують проблеми. В усіх готелях Ужгорода, каже Олександр Коваль, ліжко-місця на травневі продані. Самі спробували зателефонувати в кілька готелів і почули у відповідь: «Вільних місць нема». Причому вже тижнів зо два. Харків’янин Леонід Брагін, який 9-12 травня братиме участь у міжнародному турнірі з петанку «Сакура» в Ужгороді, каже, що місце в готелі забронював ще торік восени після останнього турніру. Вихід знаходять, до прикладу, поселяючись у квартирах чи будинках, які здають подобово. В інтернеті пропозиції є і нині. До прикладу, добротна квартира обійдеться у 200 гривень на добу. Можна знайти і за 100 грн., але за такі гроші годі мріяти про хороші умови.

Щодо проживання в краї, то гості особливо полюбляють приватні садиби. Голова Берегівської районної спілки сільського туризму Шарлотта Чізмар розповідає, що на садиби в районі є підвищений попит. В області торік відкрилися 13 нових туристичних об’єктів (у Міжгірському, Тячівському, Рахівському, Великоберезнянському та Воловецькому районах). Ще один варіант – ночівля у друзів чи колег.

Та хоч на крилах…

Останнє, чи не найбільш актуальне – як доїхати до Закарпаття. І хоча на ужгородському залізничному вокзалі нині не спостерігається людського перенасичення, проте у столиці справжня квітнево-травнева квиткова лихоманка, яка триває вже кілька тижнів. Найскладніше буде виїхати з Києва на Львів і Ужгород. Квитки на найпопулярніші залізничні маршрути вже розкупили. Причому їх немає ні на постійні, ні на додаткові потяги. «Пікові дати перевезень пасажирів припадають на період з 29 квітня по 4 травня. Тільки на львівський напрямок при середньодобовій потребі зазвичай до 5 тисяч квитків запропоновано 12 тисяч місць», – каже начальник головного пасажирського управління «Укрзалізниці» Олександр Іванько. Нагадаємо, що «Укрзалізниця» вже місяць як призначила кілька пар додаткових рейсів поїздів з Києва до Ужгорода, які зможуть перевезти чимало пасажирів. Також Південна залізниця призначила додатковий швидкий нічний поїзд №225/226 Харків-Ужгород. До речі, прямий потяг на цьому маршруті взагалі відмінили торік, а туристи до нас їдуть саме із південно-східної частини країни. Але тема залізничного сполучення заслуговує на окрему публікацію, бо вже є інформація про відміну наприкінці травня потяга № 7/8 Чоп-Київ, а також №13/14 Ужгород-Київ, який збираються перевести в інший режим курсування.

Реклама

Туристи ще можуть скористатися автобусними маршрутами (маємо прямі рейси із Луцьком, Києвом, Львовом, Івано-Франківськом та Чернівцями) або авіасполученням – переліт зі столиці до Ужгорода відбувається чотири рази на тиждень, щоправда, вартість квитка кусається.

А закарпатці обирають Європу

Щодо закарпатців, то, за нашим опитуванням, більшість проведе травневі вдома, на дачах, у горах, поїздках по Україні, а також – за кордоном. Директор ужгородської туристичної фірми «СКС Голідейз» Максим Мощак каже, що вже нині передбачають на травневі свята бум поїздок. Закарпатці їдуть у Європу, Египет та Туніс. Ціни трохи завищені, бо є попит. В середньому Європа на 3-4 дні коштує від 200 євро з людини, Египет – від 500 євро на тиждень, Туніс – 450 євро.

Оксана Штефаньо, “Новини Закарпаття”

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно