Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Завдяки нардепу Валерію Лунченку Хустська благодійна католицька організація отримала церковні дзвони, які "застрягли" на кордоні

Завдяки нардепу Валерію Лунченку Хустська благодійна католицька організація отримала церковні дзвони, які "застрягли" на кордоні

Завдяки нардепу Валерію Лунченку Хустська благодійна католицька організація отримала церковні дзвони, які "застрягли" на кордоні
Народний депутат України (фракція «Батьківщина») Валерій Лунченко допоміг Хустській благодійній католицькій організації «Карітас Мараморош» отримати церковні дзвони, подаровані словацькою ...

Народний депутат України (фракція «Батьківщина») Валерій Лунченко допоміг Хустській благодійній католицькій організації «Карітас Мараморош» отримати церковні дзвони, подаровані словацькою організацією «2120 Cajcy Ave» Chejenne, WY, 82001,USA» (Братіслава). Через неузгодженість в законодавстві вантаж не визнавався гуманітарною допомогою і на довгий час застряг на митниці.

ВІДЕО ДНЯ

З проханням посприяти у вирішенні питання до нардепа звернувся директор благодійної організації отець Ставрофорний протопресвітер (декан) Стефан Січ. За його інформацією, церковні дзвони в Україну потрапили ще 3 січня, після чого відповідні документи негайно було направлено до Комісії з гуманітарних питань Закарпатської ОДА для визнання вантажу гуманітарним. Оскільки, ніякої відповіді не було отримано, дзвони кілька місяців знаходилися на митниці.

Католицька організація серйозно занепокоїлася таким станом речей, адже гроші для придбання дзвонів збиралися з пожертв прихожан як українських, так і словацьких церков тривалий період часу і священику важко було пояснювати громаді, чому через чиновницьку тяганину процес митного оформлення затягується на місяці. «Складається враження, що ці дзвони скоріше виготовити, ніж визнати їх гуманітарною допомогою», - зазначав о. Стефан.

Реклама

Останній протокол комісії з питань визнання гуманітарною допомогою датовано листопадом минулого року. З цього часу всі отримані вантажі, а це сотні тон добровільних пожертвувань, яких очікують соціально незахищені громадяни України, простоюють на складах благодійних організацій та митниць.

Проблема ускладнюється і термінами зберігання вантажу на складах, які обмежено митним законодавством до 90 днів (ч. 1 ст. 204 Митного кодексу України). Потім товар необхідно передавати на зберігання на склади митниці, де за цю послугу знімається оплата.

Реклама

Указом Президента від 01.02.2013 № 51/2013 «Про внесення змін до Положення про Міністерство соціальної політики України» Міністерству соціальної політики України надано повноваження по визнанню вантажів, коштів (у тому числі в іноземній валюті), виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою.

У зв’язку з цим, керуючись ст. 16 Закону України «Про статус народного депутата України», Валерій Лунченко надіслав запит до Міністерства соціальної політики України з вимогою визнання таких вантажів гуманітарною допомогою.

Письмова відповідь надійшла за два тижні, в якій заступник Міністра керівника апарату В. Коломієць відзвітував щодо погодження проекту наказу “Про затвердження порядку взаємодії центральних органів виконавчої влади та Національного банку України щодо визнання вантажів( товарів), коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою”.

Реклама

“Проведена робота сприятиме налагодженню визнання гуманітарною допомогою вантажів, призначених для потреб Хустської благодійній католицькій організації “Карітас Мараморош”, - йдеться у листі.

За словами помічника народного депутата Анатолія Кеню, 2-3 квітня вантаж має бути вивезений зі складу тимчасового зберігання митного терміналу “Інтеграл” у м. Виноградово і направлений в церкви Хустщини. Урочисте освячення дзвонів заплановане на свято Благовіщеня.

Згідно з інформацією, яка нещодавно була озвучена у Верховній Раді, на сьогодні по всій Україні визнання гуманітарними ще чекають більше 500 вантажів.

Прес-служба Закарпатської обласної організації Політичної Партії «Фронт Змін»

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно