У Поляні провели змагання на кращого кухаря санаторно-курортних закладів Закарпаття (ФОТО)
Щороку в профспілкових санаторіях ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» в Закарпатській області оздоровлюються понад 35 тисяч осіб.
ВІДЕО ДНЯХарактерною особливістю оздоровниць є те, що 6 з них – гастроентерологічного профілю. Крім того, на базі закарпатських санаторіїв працює 7 реабілітаційних відділень. Це свідчить, що в загальному процесі лікування 70-80 відсотків кінцевого результату забезпечує правильне дієтичне харчування, добре налагоджене, культурне і ввічливе обслуговування в санаторних закладах харчування. В цьому процесі варто виділити дві головні фігури – кухаря і офіціанта. Тож ріст їх професійної майстерності - надзвичайно важлива справа.
Саме тому з ініціативи директора представництва ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» в Закарпатській області Любові Бурак на базі ресторану «Уклин» ДП «Санаторій «Сонячне Закарпаття» проведено міжсанаторний конкурс на кращого кухаря і офіціанта санаторно–курортних закладів профспілок нашого краю. В ньому взяли участь по 7 кращих кухарів і офіціантів оздоровниць в кожній номінації.
Реклама РекламаЙого учасників (усі вони - жінки) привітали голова журі, директор представництва Любов Бурак та заступник голови Правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» з медичних питань Тетяна Семикопна. Усі присутні, серед яких керівники та шеф–кухарі оздоровниць, були вражені організацією конкурсу, очі розбігалися від розмаїття страв і напоїв, які пропонувалися представниками усіх оздоровниць. Учасники–кухарі презентували членам журі з власним коментарем своє домашнє завдання – гарячі страви та десерти, а також холодні закуски, приготовлені індивідуально, а офіціанти – вміння подачі страв на стіл, майстерність і швидкість у складанні серветок. Відповідали учасники й на теоретичні питання.
РекламаАвторитетне журі за 10-бальною шкалою оцінювала усі завдання конкурсу, передбачені заздалегідь визначеними критеріями. Цікаво, що незважаючи на гостру конкуренцію, високу індивідуальну майстерність учасників, на конкурсі панувала атмосфера доброзичливості і взаємозацікавленості. З великим інтересом спостерігали присутні за майстер – класом з облаштування «шведського столу», який продемонструвала головний спеціаліст – технолог Правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Інна Керімова. А господарі конкурсу підготували сюрприз для учасників – пісню про популярний ресторан «Уклин» відомого українського композитора Анатолія Матвійчука, яку гарно заспівав начальник дільниці ресторану «Уклин» ДП «Санаторій «Сонячне Закарпаття» Олександр Васянович.
Після підрахунку балів голова журі Любов Бурак оголосила підсумки конкурсу. Серед офіціантів найкращою визнано Мар’яну Соскиду (ДП «Санаторій «Квітка Полонини» - ТОВ «Сузір’я»), яка завершила свій виступ найбільшою кількістю складених серветок: 11 штук за 5 хвилин. На другому місці – Ганна Фізер (ДП «Санаторій «Сонячне Закарпаття»), на третьому - Людмила Гарагонич (ДП «Санаторій «Синяк»).
РекламаДуже важко було визначити переможців конкурсу серед кухарів. У підсумку перше місце було присуджено кухарю ДП «Санаторій «Квітка Полонини» - ТОВ «Сузір’я» Вікторії Тенкач. Друге призове місце отримала Тетяна Мордвінова (ДП «Санаторій «Сонячне Закарпаття»), а третьою стала Олена Плоскина (ДП «Санаторій «Синяк»).
І хоч згідно підрахунків призерами конкурсу стали лише представники трьох оздоровниць, які очолюють Павло Ганинець, Іван Немеш та Мар’яна Швардак, журі конкурсу відзначило високу професійну майстерність кухарів і офіціантів інших дочірніх підприємств: «Клінічний санаторій «Карпати», санаторіїв «Поляна» і «Шаян», ресторану «Уклин» ДП «Санаторій «Сонячне Закарпаття».
Призери конкурсу нагороджені грамотами і пам’ятними подарунками Правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» (голова Микола Субота) та грамотами і матеріальною винагородою Закарпатської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я (голова Володимир Турок).
Сергій Баранчиков