Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Громадські діячі Ужгорода подали до суду на міську раду через водоканал

Громадські діячі Ужгорода подали до суду на міську раду через водоканал

Громадські діячі Ужгорода подали до суду на міську раду через водоканал
Громадські діячі Володимир Феськов та Олександр Солонтай подали до суду, вимагаючи скасувати рішення Ужгородської міської ради про передачу в управління приватним кампаніям Ужгородського...

Громадські діячі Володимир Феськов та Олександр Солонтай подали до суду, вимагаючи скасувати рішення Ужгородської міської ради про передачу в управління приватним кампаніям Ужгородського водоканалу.

ВІДЕО ДНЯ

У своєму позові вони зазначили, що приймаючи рішення №601 «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність», міськрада порушила низку Законів України.

Перш за все, ужгородців позбавили права знати, як буде розглядатися міською радою питання подальшої долі Водоканалу. Тексти проектів рішень не оприлюднили для громади, як цього вимагає закон, а роздали тільки депутатам ради.

Реклама

До того ж, законодавство в подібних процесах вимагає проведення конкурсу з пошуку державно-приватного партнера. Міська рада натомість почала переговори з конкретними інвесторами, таким чином надаючи їм безпідставне сприяння та перевагу.

В результаті, ужгородці тільки з повідомлень у ЗМІ дізналися, що найближчим часом Ужгородський водоканал фактично стане приватною структурою з монополією у сфері надання послуг водопостачання та водовідведення.

Реклама

А це невдовзі може обернутись для споживачів завищеними сплатами по необґрунтованих тарифах. У той же час міська влада не зможе впливати на процеси ціноутворення.

За словами громадських діячів, наразі є достатньо фактів для того, аби стверджувати, що Ужгородська міська рада порушила Закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про доступ до публічної інформації» та «Про державно-приватне партнерство». Тому суд та прокуратура повинні надати правову оцінку її діям.

Олександр Солонтай, громадський діяч, керівник програми практичної політики Інститут Політичної Освіти, співавтор позову до суду: Прийняття будь-яких рішень про Водоканал Ужгорода без обговорення з громадськістю є неприпустимим. Питання навіть не стільки в порушених правилах та процедурах. Мешканці міста від самого початку розгляду цього питання, повинні знати, як буде змінюватися водопостачання, чи будуть зростати ціни за послуги, змінюватися якість водопостачання та графік, який план розвитку підприємства і так далі. І лише опісля можливі кроки щодо залучення інвесторів. Іншими словами, спочатку план інвестицій, показники та зрозумілі для всієї громади результати і лише потім розмови про конкурс для нових власників. Наразі все відбулося навпаки. Нам нічого невідомо з вищезазначеного, натомість назви приватних структур, які хочуть отримати міське майно, вже відомі загалу. Щоб утримати можливість налагодження в Ужгороді нормальної роботи Водоканалу, ми змушені були подати до суду та просити міську владу повернутися до розгляду питання реформування міського водоканалу.

Реклама

Володимир Феськов, правозахисник, координатор Закарпатського «Громадського центру», співавтор позову до суду: Нам в чергове доводиться відстоювати в судовому порядку право людей знати, що робить місцева влада і як вона розпоряджається нашим майном та життям. Не дивлячись на численні законні процедури, наші депутати продовжують діяти приховано від громади, неефективно та злочинно розпоряджаючись нашим майном. Звісно, якщо частина з них стала депутатами скупивши горе-виборців на окрузі, то сьогодні жоден такий депутат нічого ужгородцю не боргує, бо розрахувався з людьми ще на виборах. Натомість чи вистачить тому виборцю грошей, аби заплатити за новими тарифами – нехай тепер замислиться. Однаково я та Олександр налаштовані на успіх судової справи. Адже все очевидно: міська рада прийняла рішення майже таємно від людей. Проект рішення мав проходити 20 робочих днів обговорення, натомість його не було оприлюднено до сьогоднішнього дня включно. Навіть саме питання не було заздалегідь внесено в порядок денний сесії, як того вимагає закон. Пропонуємо долучатись ужгородцям до судового процесу в якості третьої сторони. Якщо зараз не провчити владу, дарма потім на неї бідкатись!

Довідково: 20 липня 2012 р. Ужгородська міська рада прийняла рішення №601 «Про надання згоди на укладення договору про спільну діяльність», яке дозволяє передавати майнові права в розмірі статутного фонду в якості внеску до договору про спільну діяльність. 28 грудня 2012р. Ужгородська міська рада змінила рішення №601 і в рішенні почали фігурувати назви приватних структур - ТОВ «Комунальні системи України» та ТОВ «Ужгородводоканал». Повний текст нової редакції наразі невідомий, оскільки Ужгородська міська рада уникає оприлюднення кінцевого рішення вже понад 2 тижні.

Закарпатський «Громадський центр»:

Адреса: м. Ужгород, вул.Собранецька, 3

Тел. 063-287-34-34, 066-317-36-13, [email protected]

Володимир Феськов, правозахисник, координатор центру

Тел. 050-372-5-100, [email protected]

Реклама

Олександр Солонтай, експерт Інституту Політичної Освіти

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно