Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Тютюновий дим. Як від нього врятуватися?

Тютюновий дим. Як від нього врятуватися?
Нікотинова залежність - найпоширеніша у світі. Загалом курить кожен п'ятий житель планети. Мабуть, тому ми ставимося до такої залежності, як до чогось звичайного. Та дарма. Куріння є причиною...

Нікотинова залежність - найпоширеніша у світі. Загалом курить кожен п'ятий житель планети. Мабуть, тому ми ставимося до такої залежності, як до чогось звичайного. Та дарма.

ВІДЕО ДНЯ

Куріння є причиною виникнення і розвитку онкологічних, серцево-судинних та легеневих захворювань. У той час, як дорослі курці, котрі зрозуміли, яку шкоду їм завдає куріння, і відмовляються від нього, ряди курців поповнюються за рахунок молодого покоління.

Тютюн під мікроскопом

Реклама

Відомо, що 300 компонентів тютюнового диму є біологічними отрутами, а 40 - канцерогенами.

До основних компонентів цигарки можна віднести: всім відомий нікотин (1,8 мкг/на 1 цигарку), оксид вуглецю (13 мкг), ціанистий водень (240 мкг), ізопрен (582 мкг), ацетон (587 мкг), фенол (86,4 мкг).

Реклама

У разі викурювання 20 г тютюну в організмі утворюється більш як 1 г тютюнового дьогтю. Навіть найдосконаліші фільтри затримують не більш як 20% тих речовин, що містяться в димі. Підраховано, що, викурюючи 20 цигарок середньої міцності на день, курець вводить в організм 0,09 г нікотину, 0,006 г синильної кислоти, 369 мг оксиду вуглецю, дихаючи при цьому повітрям, забруднення якого в 580-1100 разів перевищує санітарні норми.

Пасивне куріння: що воно таке і чим шкідливе

Пасивне куріння - це вдихання повітря, забрудненого димом високої концентрації, людиною, котра не курить. Такі люди називаються пасивними курцями. Вони змушені вдихати тютюновий дим проти своєї волі. Пасивне куріння спричинює розвиток захворювань, властивих активним курцям. Запалена цигарка є джерелом димового потоку, що діє на оточення, котре вдихає ці шкідливі речовини. Пасивний курець, перебуваючи в одному приміщенні з активними курцями протягом 1 години, вдихає таку дозу газоподібних складових тютюнового диму, що дорівнює викурюванню половини цигарки! Ви, певне, й самі спостерігали: в громадських місцях курять так, що у повітрі стоїть непроглядна димова завіса. На ринках, зупинках громадського транспорту та навіть у самому транспорті! За винятком метро. А коли людині, яка курить у забороненому місці, робиш зауваження - вона не реагує!

Реклама

Чому люди курять?

Коли курить підліток, то він, напевне, хоче довести, що вже дорослий. Але якщо дитину в сім'ї з раннього віку сприймають як особистість, поважають та прислухаються до її думки, навряд чи вона стане курити. А ті діти, з якими няньчаться до зрілого віку, можуть почати курити дуже рано. І це тому, щоб показати своїм батькам, що пора б уже перестати їх виховувати.

Куріння може бути елементом моди або способом зняття стресу. Олігархи та чиновники можуть собі дозволити курити дорогі сигари тому, що це показник їхнього статусу або це просто стильно. А підлітки надивляться усіляких фільмів про "поганих хлопців", які не розлучаються з цигаркою, і наслідують їхню поведінку, вважаючи, що це "круто". Шкода, що в багатьох фільмах не показують, який букет хвороб від куріння є в тих "хлопців" та в якому віці вони померли від раку легень.

Як кинути курити?

По-перше, подорослішати та усвідомити, яку реальну загрозу вашому здоров'ю завдає куріння.

По-друге, загартувати свою силу волі. Вона вам дуже знадобиться.

По-третє, зрозуміти, що тільки ви самі зможете себе вилікувати. Тільки ви відповідаєте за своє здоров'я і ніхто інший.

Реклама

Є, звичайно, способи і для тих, у кого з силою волі трохи не склалося. Візьміть шматок паперу або картону, який за розмірами, як пачка цигарок, напишіть на ньому все, чим куріння шкодить саме вам, і приклейте на пачку. Таким чином, щоразу, коли ви діставатимете цигарку, згадуватимете, як вона вам шкодить.

І дарма більшість курців вважає, що в будь-який момент вони можуть покинути свою "звичку". Вони не знають, що це вже хвороба. Тому перед тим, як облюбуєте цигарку, подумайте, як ви потім будете від неї позбавлятися. Хоча той, хто думає про завтрашній день, ніколи не почне курити. Бо така людина справді доросла і соціально свідома.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно