Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Закарпатті кожен п’ятий підліток, який вчинив злочин не працює

В Закарпатті кожен п’ятий підліток, який вчинив злочин не працює

В Закарпатті кожен п’ятий підліток, який вчинив злочин не працює
Прокурори перевірили, чи дотримуються в області права дітей на працю та працевлаштування. Одним із чинників, який впливає на криміногенну обстановку в молодіжному середовищі є незайнятість...

Прокурори перевірили, чи дотримуються в області права дітей на працю та працевлаштування.

ВІДЕО ДНЯ

Одним із чинників, який впливає на криміногенну обстановку в молодіжному середовищі є незайнятість підлітків працею. Статистика свідчить, що кожен п’ятий підліток, який вчинив злочин не перебував у трудових відносинах і не навчався. Переважна більшість дітей стала на протиправний шлях, учинивши злочинні дії, що посягають на власність. Основним мотивом такої поведінки є намагання покращити своє матеріальне становище.

У зв’язку з цим, прокуратурою області організовані перевірки додержання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, контролюючими органами, а також підприємствами, установами, організаціями, професійно-технічними закладами області законодавства щодо праці та працевлаштування неповнолітніх, реалізації їх трудових прав.

Реклама

Проте, як засвідчили прокурорські перевірки, центрами зайнятості ще не в повній мірі виконуються вимоги законодавства, спрямованого на сприяння дітям у працевлаштуванні, а також охороні їх трудових прав. За підсумками 9 місяців 2012 року службою зайнятості області працевлаштовано лише 24% неповнолітніх, із числа тих дітей, які перебували на обліку.

Працівниками центрів зайнятості не завжди своєчасно вживаються заходи щодо пошуку роботи для дітей пільгової категорії. Так, через неналежну роботу з цих питань залишились не працевлаштованими троє дітей пільгової категорії в Іршавському районі. До слова, Іршавською райдержадміністрацією робочі місця на 2012 рік для цієї категорії взагалі не бронювалися.

Реклама

Основним спеціально уповноваженим органом, на який державою покладено обов’язок захищати трудові права дітей є територіальна державна інспекція з питань праці в Закарпатській області. Однак, перевірки з питань додержання трудових прав неповнолітніх проводяться державними інспекторами фактично лише на виконання доручення Державної інспекції України з питань праці чи на вимогу прокурорів.

Прокурорськими перевірками виявлено грубі порушення трудових прав дітей, які залишились поза увагою державних інспекторів. Так, прокурором Воловецького району встановлено, що приватним підприємцем понад 5 місяців порушувались трудові права неповнолітньої на гарантований державою мінімальний розмір заробітної плати, який був встановлений у розмірі 0,5 мінімальної заробітної плати. І лише після реагування прокурора порушене право дитини поновлене.

З листопада по 2011 року по травень 2012 року чекала на поновлення свого порушеного права неповнолітня Ц., яка була звільнена з одного із підприємств з порушенням вимог Закону України „Про відпустки” та КЗпП України.

Реклама

Крім того, не забезпечено дієвого та ефективного нагляду з питань захисту прав дітей на безпечні умови праці посадовими особами територіального управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України у Закарпатській області. Перевірки з цих питань в порушення вимог ст. 11 Закону України „Про охорону праці ” та Закону України „Про охорону дитинства ” інспекторами не проводились.

Всього за результатами перевірки закарпатськими прокурорами вже внесено 10 подань, в яких поставлено питання про притягнення до відповідальності 18 посадових осіб, принесено 3 протести та заявлено позов в інтересах неповнолітньої.

Прокуратурою області внесено 3 подання, які знаходяться на розгляді.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно