Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Унікальне Закарпаття або 10 причин, щоб його відвідати

Унікальне Закарпаття або 10 причин, щоб його відвідати
Ви спитаєте, чому саме Закарпаття? Наведемо хоча б 10 аргументів на його користь. 1. Гостинність закарпатців. 2. 1000-літня культура. 3. Недоторкана природа. 4. Цілющі води. 5....

Ви спитаєте, чому саме Закарпаття? Наведемо хоча б 10 аргументів на його користь.

ВІДЕО ДНЯ

1. Гостинність закарпатців.

2. 1000-літня культура.

Реклама

3. Недоторкана природа.

4. Цілющі води.

Реклама

5. Бурхливе культурне життя.

6. Об’єкти національної спадщини.

7. Яскраве народне мистецтво.

Реклама

8. Все для активного способу життя та спорту.

9. Гострі страви, гірські вина та наливки.

10. Оригінальні сувеніри, чудовий “шопінг”.

1. Гостинність закарпатців.

Археологічна наука довела що найперша людина, , в Центральній Європі осіла саме на Закарпатті, це відбулося 1 мільйон 100 тисяч років тому, з того часу і дотепер гостинна земля народжує гостинних людей.

Тут розчинилися десятки народностей, починаючи від кельтів та римлян, та завершуючи угорцями і українцями.

Кращі представники цих народів:  поети та вчені, митці та майстри, своєю культурою і звичаями збагачували народ.

Реклама

Тож, закарпатці оригінальні й специфічні, винахідливі й працьовиті, та, насамперед, щиросерді й гостинні.

2. 1000-літня культура.

Тут вдало поєднуються впливи східної і західної культури та традиції понад двох десятка держав, до складу яких входив край.

Історичні пам’ятки кельтського та дакійського періодів, 800-літнього угорського панування, середньовічні церковні будівлі і унікальні дерев’яні храми, руїни замків на вершинах пагорбів і аристократичні палаци – всі вони свідки бурхливих історичних подій.

Змістовну й багату на враження подорож обіцяють туристам історико-архітектурні пам’ятки, музеї та події культурного життя містечок та сіл Закарпаття.

3. Недоторкана природа.

Невелике за розмірами Закарпаття володіє неабиякими природними багатствами. Заповідники, заказники, національні парки, дендрарії та великі лісові угіддя, гори, полонини, печери, круті перевали. Річки, озера, болота. Тим, хто вирушає пішки або велосипедом, на фотополювання або спостереження за птахами, допомагають на маршруті вказівні таблички та позначені туристичні стежки.

Реклама

4. Цілющі води.

Під Закарпаттям ціле море цілющих вод. Де б не робили свердловину, майже напевно натрапляли на мінеральне або геотермальне джерело.

У багатьох містах і селах на водах було споруджено водолікарні, купальні або бальнеологічні санаторії. Мінеральні води допомагають при захворюваннях опорно-рухового апарату, дерматологічних та гінекологічних хворобах, при патологіях органів травлення та нервової системи.

Щедра природа дарує хворим одужання, а здоровим – насолоду.

5. Бурхливе культурне життя.

Закарпаття, батьківщина Мункачі та Глюка, Бокшая і Рошковича, – це князівство мистецтва. Класичного, народного, сучасного. Тут Бейла Барток дав свій перший концерт, а Іван Ольбрахт написав роман. Тож не дивно, що цілий рік у краї різноманітні фестивалі.

6. Об’єкти національної спадщини.

Реклама

Унікальні національні парки – озеро Синевир, біосферний заповідник Східні Карпати та неймовірної краси Долина нарцисів. Серед об’єктів, створених людиною, тисячолітня ротонда у Горянах, замок тамплієрів та винні підвали у селі Середнє, десятки діючих дерев’яних храмів. Список продовжить виноробний регіон Берегсас, що має унікальні географічні умови, і де тисячолітні виноробні традиції є запорукою відомих вин. Італійський центр Корзо в Ужгороді, середньовічна кріпость на Замковій горі в Мукачеві та мисливський палац Шенборнів в Карпатах є одними з найбільш привабливих обєктів.

7. Яскраве народне мистецтво.

Прощання з зимою “словацькі фашінгові плеси” чи зустріч весни “румунський мерцішор”, літній збір врожаю “богородичні свята” або осінній збір винограду “угорські винні бали”- всі вони чудова нагода для народних святкувань. У святкові дні і нині можна побачити одягнених у національні костюми закарпатців. У різних регіонах краю мотиви і кольори візерунків значно відрізняються. Мабуть, найбільш відомими є чіткі гірські мотиви регіону Мараморош. Вирує барвами й мистецтво румунів та угорців.

Найбільш цікаві зразки народної архітектури зібрані в музеї архітектури і побуту просто неба в Ужгороді, музей “Старе село” у Колочаві. Майже у кожному районному центрі краю встановлені оригінальні пам’ятники.

8. Все для активного способу життя та спорту.

Прихильників риболовлі та водних видів спорту чекають озера, малі і великі ріки з найрізноманітнішим природним оточенням.

Для любителів кінного спорту, у багатьох регіонах Закарпаття, пропонуються кінні маршрути з інструкторами. Гори привабливі для любителів гірських походів, спелеотурів та екстремальних видів спорту. А взимку на вас чекають численні гірськолижні витяги та краса оточоючих пейзажів.

Реклама

9. Гострі страви, гірські вина та наливки.

Угорський бограч, словацькі страпачки, бойківська грибна поливка, німецький шовдарь, лемківські бобальки, чеські кнедлі, циганська гурка, гуцульський банош, румунська зама ку фасоле, єврейський човлент, продовжувати Чи ні? У нашу кухню захоється і найвибагливіший…

Своєю славою кухня завдячує багатству смаків та яскравому кольору угорського червоного перцю, що сьогодні є важливим компонентом у багатьох закарпатських стравах. Подорожуючи краєм, варто скрізь скуштувати місцевих страв, оскільки традиційні страви на Мараморощині, на Берегівщині та на Ужанщині помітно відрізняються. Гастрономічні особливості гармонійно доповнюються місцевими винами та наливками.

Серед них є й так звані “карпатікуми”, тобто наливки, що виготовляються виключно в Закарпатті. Доказом того, яку важливу роль у житті закарпатців відіграє смачна їжа і добрі вина та наливки, служить велика кількість пов’язаних з ними традиційних культурних заходів. Серед них конкурси по приготуванню бограча, фестивалі баноша і картоплі, дні кави, фестиваль бринзи, і, неодмінно, гуляння з нагоди збору врожаю винограду, фестивалі вина і наливок.

10. Оригінальні сувеніри, чудовий “шопінг”.

Повертаючись з подорожі, не забудьте про подарунки. Характерними закарпатськими сувенірами є плетені з вербової лози та сухого листя кукурудзи вироби, глиняні тарілочки ручного розпису, марамороський гірський кришталь-грагоміда, угорське мереживо, словацька та русинська вишивка, бойківські гуні. Гарний подарунок також книга рецептів, доповнена угорським червоним перцем “паприкою” або оригінальною фруктовою горілкою – “палинкою”, місцеве вино, закарпатський коньяк, селиський сир та особливий гуцульський сир “бринза або урда”.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно