Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Книгу «Закарпатці у вирі Афганської війни» презентували в Ужгороді

Книгу «Закарпатці у вирі Афганської війни» презентували в Ужгороді

Книгу «Закарпатці у вирі Афганської війни» презентували в Ужгороді
«Закарпатці у вирі Афганської війни» – так називається нове історичне видання, яке презентували в Закарпатському державному університеті. Книга являє собою цілий архів даних про бійців нашого краю,...

«Закарпатці у вирі Афганської війни» – так називається нове історичне видання, яке презентували в Закарпатському державному університеті. Книга являє собою цілий архів даних про бійців нашого краю, що побували в Афганістані. Війна тут розпочалася в грудні 1979 року та, за офіційними радянськими даними, тривала до виводу основної маси військ 15 лютого 1989 року.

ВІДЕО ДНЯ

Книга розповідає про наших краян, що брали участь у кровопролитних битвах в Афганістані. Відомості про закарпатських солдатів збирали по архівах військових комісаріатів і через анкети від самих бійців та їхніх родичів. Упорядник видання Арзен Ухаль зазначив: «Виникало чимало труднощів, утім найважче було писати некрологи на людей, котрі загинули чи пропали безвісти в Афганістані».

У десятирічній афганській війні взяли участь понад три тисячі закарпатців. Із них 53 людини загинули і четверо пропали безвісти. Вони і стали героями видання «Закарпатці у вирі Афганської війни». Поряд із біографічними відомостями про солдатів, у книзі надруковані розповіді, спогади та інтерв’ю очевидців бойових дій в Афганістані. «Спершу були усні спогади: ветерани розповідали іншим людям про те, що їм довелося пережити в Афганістані, – розповів автор передмови до видання Василь Густі. – А потім із доброї руки Арзена Михайловича сталося так, що ветерани задокументували це на папері. Відтак видання має не тільки особисте, а й важливе історичне та політичне значення».

Реклама

Книга «Закарпатці у вирі Афганської війни», за словами її авторів, створена не для розваги. Людина не знайде тут матеріалів для легкого читання. Натомість видання стане у нагоді історикам і всім, хто цікавиться війною в Афганістані. Крім цього, праця має на меті застерегти молодь від повторення помилок своїх попередників. Як зазначив Василь Густі, це книга, що вчить пам’ятати і зобов’язує пам’ятати.

Марія Рибченко

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно