Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Чим загрожує сказ пересічному мукачівцю?

Чим загрожує сказ пересічному мукачівцю?
На території України напружена епізоотична ситуація пов'язана із фіксуванням захворювань на сказ. Так в місті Бучач, що на Тернопільщині, нещодавно був зафіксований летальний випадок від зараження...

На території України напружена епізоотична ситуація пов'язана із фіксуванням захворювань на сказ. Так в місті Бучач, що на Тернопільщині, нещодавно був зафіксований летальний випадок від зараження цією вірусною інфекцією. Державний комітет ветеринарної медицини України розробив ряд заходів щодо попередження подібних трагедій, які оприлюднив в наказі №356 від 01.09.2010 року.

ВІДЕО ДНЯ

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Він характеризується ознаками поліоенцефаломієліту, паралічами і закінчується смертю. Основним джерелом інфекції є хворі на сказ дикі тварини та домашні (собаки і коти). Особливістю сказу природного типу є формування зон стійкого неблагополуччя. Сказ, за оцінками Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я, входить в п'ятірку найнебезпечніших захворювань, які завдають найбільших соціально-економічних збитків.

Спеціалісти державної ветеринарної служби проводять заходи щодо локалізації поширення сказу. Враховуючи природне розповсюдження сказу тварин, заходи боротьби з ним здійснюються комплексно органами державної ветеринарної медицини, охорони здоров'я, житлово-комунального господарства, державної влади на місцях та товариствами мисливців під керівництвом надзвичайних протиепізоотичних комісій.

Реклама

На жаль, не всі громадяни, які мають агресивних собак, дотримуються правил прогулювання із своїми улюбленцями у парках – там, де поряд відпочивають інші жителі Мукачева. Доводилось бачити випадки, коли в парку Горького агресивні собаки без намордника та повідка кидаються на перехожих, а їх власник не виявляє ніякої реакції. До слова громадяни, які порушують правила утримання та прогулювання з собаками, мають притягатись до відповідальності. При виявленні тварин із невластивою поведінкою треба бути обережним і уникати з ними будь-яких контактів. У випадку укусу негайно звертайтесь за медичною допомогою і повідомляйте державну ветеринарну службу за телефоном 5–45–55.

Увага: Всі громадяни, які утримують собак та котів мають обов'язково пройти профілактичну вакцинацію проти сказу своїх хвостатих друзів, щоб попередити виникнення даного небезпечного як для тварин так і для людей захворювання. Наразі першочерговими є такі заходи: активізація роботи щодо втілення в дію програми «Поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин»; створення спектральної бази обліку, реєстрації та ідентифікації тварин; вирішення питання виділення місць для вигулу собак.Лариса Садварі

Джерело: Міська газета "Мукачівська Ратуша"

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно