Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпатський скульптор Петро Матл створює парк скульптур

Закарпатський скульптор Петро Матл створює парк скульптур
Закарпатцям він переважно відомий, як автор пам’ятника Ілоні Зріні та Ференцу Ракоці у Мукачівському замку. Скульптура вилита із бронзи, встановлена на верхній терасі Паланку, завжди прикрашена...

Закарпатцям він переважно відомий, як автор пам’ятника Ілоні Зріні та Ференцу Ракоці у Мукачівському замку. Скульптура вилита із бронзи, встановлена на верхній терасі Паланку, завжди прикрашена угорськими стрічками та віночками.

ВІДЕО ДНЯ

Петер Матл - закарпатський скульптор, етнічний угорець, який з гордістю представляє Україну на багатьох міжнародних мистецьких конкурсах та симпозіумах. І привозить звідти на батьківщину численні перемоги. Його скульптури встановлено у десятках європейських міст, і навіть на інших континентах, проте вдома його творчість залишається в тіні.

Петер Матл зараз втілює дуже гарний і щирий за своїми формою і змістом проект: біля власного старовинного будинку створює парк скульптур. Вже зараз у ньому більше десятка робіт – переважно з каменю та дерева. У всіх цікаві історії створення. Наприклад, деякі монументи пану Петеру буквально довелося рятувати зі звалища, а деякі (як от старовинні дошки із мосту замку Паланок) – від спалення. Для інших дерев’яних скульптур Петер Матл привозив деревину аж з-за кордону -- з Франції, Німеччини…

Реклама

«Всі вивозять дерево з України, а я ввожу», - посміхається скульптор. «Багато скульптур мною зроблено із гілок, коренів, засохлих садових дерев. Я особливо їх і не змінював. Просто підкреслив те, що зробила природа. Часто достатньо вміти побачити ту красу, яку вона вже втілила, і просто надати їй завершеної форми», - вважає Петер Матл. І цю філософію сповідує і в повсякденному житті.

Серед скульптур найбільше присвячено темі сім’ї та родини. Проте можна побачити й роботи, присвячені відомим особистостям Закарпаття, а також міфічним персонажам. Так, серед паркових експонатів Петера Матла легко впізнається скульптура, присвячена Федору Манайлу – художникові «фірмові» гарбузики. Не менш знаковою є й скульптура Святого Мартина – покровителя Мукачева.

Реклама

Загалом ж роботи Петера Матла можна відшукати у багатьох куточках світу, зокрема, в рідній для скульптора Україні, Угорщині, Австрії, Чехії, Швеції, Франції, Японії, Німеччині, США, а незабаром вони з’являться й у Бразилії. Адже цього року скульптор виборов перше місце на міжнародному симпозіумі, в якому взяло участь 150 учасників, і здобув право виконати паркові скульптури для одного із бразильських міст.

Наталія Тернавська

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно