Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закінчено перший етап консервації обсерваторії на горі Піп Іван

Закінчено перший етап консервації обсерваторії на горі Піп Іван

Закінчено перший етап консервації обсерваторії на горі Піп Іван
Завершені роботи з покриття бляхою даху і замуровування вікон цеглою в колишній астроно-метеорологічній обсерваторії на горі Піп Іван в Карпатах. Про це повідомив ректор Прикарпатського національного...

Завершені роботи з покриття бляхою даху і замуровування вікон цеглою в колишній астроно-метеорологічній обсерваторії на горі Піп Іван в Карпатах. Про це повідомив ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника професор Ігор Цепенда.

ВІДЕО ДНЯ

За його словами, на роботи витрачено понад 600 тисяч гривень грантових коштів в рамках програм транскордонної співпраці Європейського Союзу. На зимовий час створені умови для підсушування приміщення, з квітня розпочнуться внутрішні роботи.

Консервація обсерваторії — це спільний проект Прикарпатського і Варшавського університетів. Роботи розпочалися у липні цього року, а планують їх завершити у 2015 році.

Реклама

Міністерство культури й національної спадщини Польщі, Варшавський і Прикарпатський університети на консервацію обсертаторії виділили 100 тисяч доларів. Тут буде створений науково-дослідний центр для вчених і студентів двох університетів. Розраховують також, що це буде привабливий туристичний об’єкт.

Обсерваторія на горі Піп Іван, яку ще називають «Білим слоном» через обмерзання стін взимку, – це найвище розташована споруда в Україні, в якій жили і працювали люди. Знаходиться вона на висоті 2028 метрів над рівнем моря. Споруджена поляками, обсерваторія функціонувала у 1938-1941 роках. Останні 70 років приміщення руйнувалося.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно