Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Закарпатті знаходиться найвисокогірніша печера України

На Закарпатті знаходиться найвисокогірніша печера України
Печера «Петрос» була відкрита спелеологами зовсім нещодавно. Це найвисокогірніша і найважкодоступніша печера України, оскільки знаходиться на висоті понад 1900 метрів над рівнем моря, на південному...

Печера «Петрос» була відкрита спелеологами зовсім нещодавно. Це найвисокогірніша і найважкодоступніша печера України, оскільки знаходиться на висоті понад 1900 метрів над рівнем моря, на південному схилі гори Петрос. Довжина її ходів постійно збільшується. Так, після відвідування її закарпатськими спелеологами 20-го жовтня, були знайдені нові, досі невідомі, ходи.

ВІДЕО ДНЯ

Протяжність печери збільшується. ЇЇ глибина становить вже майже 30 метрів, а довжина ходів – більше ста. Загадковість манить сюди все більше відвідувачів, які сподіваються відкрити для себе щось нове, побачити мирний та спокійний печерний світ, незайману підземну природу, відкрити нові ходи, в яких ще не побувала людська нога, відчути адреналін від самого тільки вигляду величезних валунів, що нависають над головою. Але ця печера через свою важкодоступність не може бути туристичною.

Печера «Петрос» утворилась внаслідок тектонічного розлому у земній корі, тому вона не має таких природніх утворень, як сталактити, сталагміти, геліктити чи інші карстві мінеральні форми, які можна знайти у найбільших карстових печерах Закарпаття – у масиві Мала та Велика Уголька на Тячівщині. Земна кора постійно знаходиться в русі, зсув блоків гірських порід і утворив цю печеру. Вхід у печеру зовсім невеликий. Він виводить до п’ятиметрового вертикального колодязя, спустившись в який потрапляємо в просторний зал. Далі повертаємо наліво і бачимо прірву – 6-7 метрів. Для того щоб спуститись нижче потрібна мотузка. Після спуску печера різко веде в глиб, де є кілька цікавих ходів. Деякі з цих ходів ще до кінця недосліджені через свої малі, недоступні розміри. Серед представників печерної фауни тут зустрічаються метелики та кажани. Щодо останніх – спелеологи ще не впевнені, але цілком можливо, що кажани Петроса – відносяться до нового виду літучих ссавців.

Реклама

Віктор Тар

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно