Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На BEREG FEST виноград збиратимуть від усіх виноробів Берегівщини

На BEREG FEST виноград збиратимуть від усіх виноробів Берегівщини

На BEREG FEST виноград збиратимуть від усіх виноробів Берегівщини
30 вересня у Берегові відбудеться вже 49-ий міжнародний фестиваль «Дружба без кордонів» BEREG FEST 2012. Організатори розказали в Ужгородському прес-клубі про підготовку цьогорічного свята,...

30 вересня у Берегові відбудеться вже 49-ий міжнародний фестиваль «Дружба без кордонів» BEREG FEST 2012. Організатори розказали в Ужгородському прес-клубі про підготовку цьогорічного свята, представили програму та учасників фестивалю, презентували сувенірні колекції BEREG FEST 2012.

ВІДЕО ДНЯ

«Частина атракцій вже стали традиційними, але головною фішкою фесту є чавлення вина босоніж незайманими дівчатами. По цій атракції і розпізнають BEREG FEST, - розповів Володимир Гвоздьо, координатор оргкомітету фестивалю, керівник студії «ARTREK», - але ми розшири цьогорічну програму. Щодо самого вина, яке потрапить у діжки, то якщо у минулі роки ми брали виноград якнайближче до локації, то в цьому році змінили цей підхід. Збиратимемо винний матеріал від усіх виноробів Берегівщини».

Відповідно серія вина, яку започаткували у попередні роки (50-100 пляшок), суттєво збільшиться і налічуватиме від 1000 пляшок. Минулорічне вино отримало назву «Дикі танці», оскільки до чавлення винограду долучилась особисто співачка Руслана, яка була у 2011 хедлайнером концертної програми. «Виноградна» частина свята розпочнеться з 1-2 дні до головного дня: винороби будуть зрізати грона, складати їх, а потів вози везтимуть виноград до центрального місця святкування. Вперше звезти виноград з усієї Берегівщини - нова ідея організаторів BEREG FEST.

Реклама

Ще одна новація - велопробіг. До того ж не просто на велосипедах, а ще й вогняним факелом. З'ясували, що 25-30 років тому фестиваль мав такий елемент, як фестивальний вогонь. У центрі Берегова запалювали факел, який горів упродовж усього фестивалю. До традиції повернуться і доповнять її оригінальними елементами. Вогонь запалюватимуть від стародавньої традиційної печі - кеменце. «Такі печі є зараз в селах Берегівщини. Використовують її вже менше, але раніше вона годувала населення. Там пекли хліб, готували їжу. Саме від неї запалимо фестивальний вогонь, - зазначив Володимир Гвоздьо. – Велопробіг стартує о 10:00 селами Берегівщини і закінчується у центрі фестивалю».

Факел виготовляє справжній фахівець - Василь Бедрик,cтудент Закарпатського художнього інституту, випускник коледжу мистецтв ім. А. Ерделі, організатор мистецького фестивалю фестивалю "Прояви себе». За його словами, факел матиме у діаметрі метр, складатиметься з двох частин. «Факел зроблений за тією ж технологією, що і раніше - без зварювання, на заклепках». Наступного року факел отримає додаткові мистецькі деталі. Василь Бедрик виготовив також колекцію талісману фестивалю Чігабігу. Цьогорічні Чігабіги – з металу. І різні за характером: є здивований Чігабіга, той, що поспішає, звичайний, а також з крилами та інші. На фестивалі, кажуть організатори, можна буде самому спробувати виготовити Чігабігу на спеціальному майстеркласі.

Реклама

Передбачені цього року на святі і лицарські бої. Про це докладніше розповівІгор Гуледза,cпіворганізатор фестивалю середньовічної культури «Срібний Татош». «Ми вирішили дружбу поширити не тільки за кордони (адже назва фестивалю «Дружба без кордонів»), але у поза часом, - каже Ігор Гуледза, - всі хто хоче почути та відчути дух середньовіччя, запрошуємо відвідати наш майданчик. Тут відбудеться показовий лицарський бій, який продемонструє життя Закарпаття кілька століть тому. Побачимо як відпочивали, розважалися люди у ті часи».

На фестивалі передбачено багато майстер класів, зокрема і ляльок-мотанок. Виготовлено 49 Чігабіг ручної роботи, частина з яких будуть реалізовані на аукціоні. Відбудеться аукціон і мистецький, на який виставлять 18 робіт закарпатських художників. До речі, роботи можна придбати і швидше: стартував аукціон у соціальній мережі ФБ і триватиме до 28 вересня. Підготовано сувенірну колекцію значків і магнітиків з різними цікавими закарпатськими висловами. Літатиме повітряна куля, яка символічно підніметься на 49 метрів. Концертна програма теж буде насиченою, «цвях програми» - молдавський виконавець, молодіжна зірка Дан Балан. Прибуде також цілий автобус з народним колективом з Луганщини.

Наступного року BEREG FEST матиме ювілей - 50 років. Організатори обіцяють ще більш масштабне святкування. А ще фестиваль збільшиться у часі і триватиме більш, ніж 1 день.

Реклама

Вісник Турінформу

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно