Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як правильно вибрати кавун?

Як правильно вибрати кавун?
З настанням серпня багатьом з нас стає сумно, адже не встигнеш озирнутися, як наступлять прохолодні осінні днинки, пора відпусток закінчиться, і доведеться з головою зануритися в робочі...

З настанням серпня багатьом з нас стає сумно, адже не встигнеш озирнутися, як наступлять прохолодні осінні днинки, пора відпусток закінчиться, і доведеться з головою зануритися в робочі будні...

ВІДЕО ДНЯ

Але навіть в цей період є дещо, що всі ми дуже любимо і без чого ми просто не представляємо кінець літа і початок осені - це кавун.

Ось ви приносите його з ринку, ретельно миєте за допомогою щітки, обшпарюєте окропом, а потім витираєте досуха і кладете на стіл. Красень на півстолу! Тут же вдаються домашні, ви розрізаєте гігантську ягоду, і по кухні розноситься освіжаючий аромат... червоний, солодкий, соковитий кавун - яке ж це задоволення! А окрім чарівного смаку, ця ягода дає безліч корисних вітамінів нашому організму: у кавуні міститься клітковина, залізо, калій, пектин, лікопен і безліч вітамінів.

Реклама

Але трапляється, що куплений кавун викликає досаду - і не солодкий він, і якийсь занадто блідий, навіть сухий усередині. Адже ви так ретельно його вибирали, та і продавець порекомендував вам узяти саме цей. Як же вибрати кавун, щоб не розчаруватися? Адже поганий кавун, наприклад, в якому є надлишок нітратів, завдасть шкоди вашому організму.

Вибираємо кавун

Реклама

Якщо ви бачите, що прожилки на м'якоті кавуна товсті, жовтого, а не білого кольору, то це може говорити про надлишок нітратів, отже, такий кавун небезпечний.

Хоча, у наш час практично неможливо знайти стовідсотково екологічно чисті продукти, але все таки потрібно знати, що в кавуні допустимий вміст нітратів не має бути більше 60 міліграма/кг.

До речі, щоб визначити, чи дійсно яскраво-яскраво-червоний колір кавуна натуральний, або ж кавун був пофарбований, потрібно покласти шматочок м'якоті в стакан з водою. Якщо вода забарвилася, то кавун підфарбований, а якщо просто стала каламутною, то немає.

Реклама

Але давайте по порядку. Ви вирішили купити кавун. Для початку потрібного визначитися з місцем покупки - ніколи не купуйте кавун в підозрілих місцях. Взагалі, не потрібно соромитися питати у продавця свідоцтво санепідемстанції. Зверніть особливу увагу на те, наскільки чисте місце продажу кавунів, що по правилах точка продажу повинна знаходитися під навісом, а кавуни повинні лежати в спеціальних піддонах заввишки не менше двадцяти сантиметрів. І у жодному випадку не можна купувати кавуни, які продаються уздовж автомобільних доріг, - ви тільки представте, скільки поганих речовин з повітря вберуть вони через шкірку!

Ми часто здійснюємо одну і ту ж помилку - просимо продавця вибрати нам смачний кавун. Але ж немає ніякої гарантії, що він вибере для вас дійсно хороший кавун, а не той, який довго не вдається продати. Тому краще самим робити вибір.

Ніколи не купуйте кавун з вирізом, адже ви ж не знаєте, наскільки чистий ніж був у продавця. І ніколи не купуйте пошкоджений кавун, навіть якщо вам пропонують його за меншу ціну, пам'ятаєте приказку, що «скупий платить двічі»?

При постукуванні по кавуну ви повинні почути глухий звук - це ознака зрілості. Якщо у вас вистачає сил стискувати кавун руками, і при цьому ви чуєте тріск - це просто відмінно, беріть, такий кавун обов'язково виявиться смачним.

Також ознакою стиглості є невелика плямочка яскраво-жовтого кольору на боці кавуна (але тільки не білого!) - цим боком кавун лежав на землі. Якщо ця пляма достатньо великого розміру, то це говорить не на користь кавуна, швидше за все, йому доводилося дозрівати не в дуже хороших умовах, при недоліку світла, тому навряд чи він буде солодким і смачним.

Форма кавуна має бути правильна, куляста, а колір - темний, на якому виразно видно світлі смужки. Чим контрасніший колір, тим смачніший кавун.

Зверніть пильну увагу на шкірку - вона має бути блискучою, без матового нальоту, а її верхній шар можна легко подряпати нігтем. На поверхні кавуна не повинно бути тріщин, плям, крапок (крапки можуть з'явитися в результаті ін'єкції препарату для посилення зростання або ж рідини, що підфарбовує).

Реклама

Краще всього вибирати кавуни середнього розміру (від шести до десяти кілограмів), дуже великий кавун, можливо, перегодований препаратами, що підсилюють зростання, а маленький, як правило, незрілий.

Якщо куплений вами кавун має кислий запах, то у жодному випадку не можна його їсти - можна легко отримати харчове отруєння.

Міфи про кавуни

Хотілося б ще розвіяти парі міфів. Вважається, що суха плодоніжка - ознака стиглості кавуна, але це зовсім не так - адже ми не знаємо, чи була плодоніжка сухої на той момент, коли кавун був зірваний або ж засохнула потім.

Говорять, що у стиглого кавуна "арбузіха" (так називається слід від квітки) має бути широкою. Але насправді це ніяк не впливає на стиглість кавуна - це всього лише ознака кавуна жіночої статі, тобто ширший кружечок залишився від квітки, не більш того.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно