Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Вітаміни: “за і проти”

Вітаміни: “за і проти”
Батько сучасної медицини Гіппократ говорив свого часу: «Нехай твоїми ліками буде їжа». Він вважав, що правильне харчування – перший крок у лікуванні. Дійсно, раціональне харчування гарантує своєчасне...

Батько сучасної медицини Гіппократ говорив свого часу: «Нехай твоїми ліками буде їжа». Він вважав, що правильне харчування – перший крок у лікуванні. Дійсно, раціональне харчування гарантує своєчасне надходження вітамінів, мікроелементів і інших регуляторів обмінних процесів, які потрібні людині для здійснення нормальної життєдіяльності. При нестачі в організмі вітамінів і мікроелементів обмін речовин порушується, що неминуче веде до розладу здоров’я.

ВІДЕО ДНЯ

В даний час все більше можна чути про так звані гіповітамінозні стани, зазвичай пов’язаних з нестачею вітамінів у їжі. За словами фахівців, найчастіше в житті нам не вистачає вітамінів С, В1, В2, РР, А і Д. Як правило, гіповітамінозні стани характеризуються наступними ознаками: підвищується стомлюваність, з’являється слабкість, знижується працездатність, погіршується опірність організму простудним і інфекційним захворюванням. До речі, за словами медиків, подібні стани можуть виникати і при достатньому вмісті вітамінів у їжі. Причинами можуть бути тривале і невиправдане вживання антибактеріальних засобів, а також розлади процесів травлення і всмоктування жирів.

Здавалося б, при такому розкладі всім страждаючим від неправильного і нерегулярного харчування варто було б задуматися про щоденне вживання вітамінів або вітамінних добавок. Не секрет, що багато хто так і робить, вважаючи, що вітаміни забезпечать організм необхідними речовинами, яких йому бракує. Тим часом, сенсаційним стало відкриття учених з Університету Копенгагена, які не так давно заявили про те, що захоплення синтетичними вітамінами, так популярними в наш час, може не лише не принести жодної користі, але навіть збільшити ризик передчасної смерті. За даними досліджень, люди, які приймають комплекси антиоксидантів, що включають вітаміни А і Е, намагаючись запобігти появі такого захворювання, як раку, насправді заважають організму включати свої природні функції захисту. Ризик ранньої смерті у них збільшується на 16%. Учені підкреслюють, що побічну дію можна віднести лише до синтетичних комплексів, а не до вітамінів, які споживаються в природному вигляді разом з овочами і фруктами.

Реклама

І знову «але». Цього разу сумніви підкинули експерти Міністерства сільського господарства США, які стверджують, що за останні 40 років їжа значно збідніла по частині вітамінів і мікроелементів. Виною тому є сучасні прийоми вирощування тварин і рослин. За їх словами, обробіток і вигодовування даються сучасним виробникам набагато легше, ніж їх предкам. Продукти, у свою чергу, виходять досить привабливими на вигляд, але, на жаль, некорисними за змістом.

Так, вітамін А повністю зник із нинішньої яловичини і на 70 відсотків з курятини. Капуста втратила основну частину кальцію. Високотехнологічна зелень містить мізерну кількість магнію. Так, щоб людині заповнити добову потребу в необхідних речовинах, слід з’їдати по 7 кілограмів їжі в день, що, погодитеся, уявити собі важко. Єдиний вихід – час від часу приймати вітамінно-мінеральні комплекси.

Реклама

Поки одні учені нарікають на «збіднілу» їжу, а інші лякають можливими небажаними ефектами від захоплення вітамінами, багато з нас в розгубленості беруться за голову, так що ж робити? Як бути? Вихід один: ретельніше стежити за своїм раціоном, не лінуватися звертатися за консультацією до лікарів і не скупитися на хороші вітамінні комплекси. Пам’ятайте, друзі, що вітамінні добавки все ж слід приймати за призначенням лікаря. Краще зайвий раз переконатися в правильності свого вибору, ніж по причині власної дурості силувати організм непотрібними або небажаними препаратами.

Здоровенькі були! Їжте більше свіжих овочів, ягід і фруктів з грядки, не забувайте правильно харчуватися і пам’ятаєте, що ваше добре самопочуття – у ваших власних руках!

Надія Сідун

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно