Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Ужгороді залежні від "штучної нирки" не можуть отримати кошти, що виділяє держава

В Ужгороді залежні від "штучної нирки" не можуть отримати кошти, що виділяє держава

В Ужгороді залежні від "штучної нирки" не можуть отримати кошти, що виділяє держава
В Ужгородському прес-клубі відбудеться засідання, головною темою якого стане проведення в Ужгороді 9 вересня благодійного концерту, кошти від якого підуть на закупівлю ліків для людей, що живуть на...

В Ужгородському прес-клубі відбудеться засідання, головною темою якого стане проведення в Ужгороді 9 вересня благодійного концерту, кошти від якого підуть на закупівлю ліків для людей, що живуть на апараті «штучна нирка».

ВІДЕО ДНЯ

Крім постійного підключення до апарату «штучна нирка», хворі повинні постійно вживати ліки. Кошти на ці потреби щороку виділяються з місцевих бюджетів. Будь – яка затримка з медпрепаратами може коштувати «діалізникам» не тільки здоров’я, якого й так мало, але й життя. Щомісяця їм необхідна мінімум одна упаковка «Рикармона». Станом на сьогодні ужгородські хворі отримали з 9 необхідних тільки 3 упаковки цих ліків. При пенсії у 800-900 грн. дозволити докуповувати препарат вартістю понад 2000 грн. не можуть. При цьому у всіх містах Закарпаття ліки надходять хворим без затримки. Винятком став тільки Ужгород.

Щоб привернути увагу до проблеми та хоч трохи допомогти «діалізним» хворим активісти ГО Закарпатської спілки інвалідів нирок та серцево-судинних захворювань проводять 9 вересня об 11.00 в Ужгороді на центральній площі Театральній благодійний концерт. На концерті виступатимуть виконавці з ПАДІЮНу та Танцювальна корпорація друзів, а також вихованці Ужгородського музичного училища

Реклама

«Про ситуацію треба кричати, - каже Наталія Архипова, інвалід 1-ої групи,

член ГО Закарпатської спілки інвалідів нирок та серцево-судинних захворювань - На сьогодні по Україні хвороба нирок може призводити до смертельних наслідків, передусім молодого населення. Ми вирішили зробити благодійний концерт, адже вже 9-ий місяць препарати, які ми повинні приймати щомісячно, надійшли у кількості всього 3 штуки для кожного. Хотілося б, щоб ті хворі не витрачали час на пошуки коштів. Адже вони й так тричі на тиждень по 4 години лежать під апаратом «штучна нирка». Я особисто хочу цей день «перезарядки» використати не для боротьби, а з користю для суспільства».

Реклама

За словами організаторів, крім дорогого препарату потрібно ще чимало ліків, які підтримують організм. До того ж у діалізників багато супутніх хвороб. Кожен третій з них має цукровий діабет, значний відсоток хворіє на гепатит тощо. Значну підтримку отримали хворі, коли у 90-их на Закарпатті почали з’являтися діалізні зали. На сьогодні таких - 6, буде відкриватися сьомий.

Дивують іноді навіть лікарі швидкої, каже Наталія Архипова, дехто з них не знає, що таке діалізний хворий і як з ним поводитися. А також те, що не можна ні в якому разі колоти руку, через яку здійснюється процедура на апараті «штучної нирки».

«Дуже приємно, що є люди, готові допомогти, - каже Наталія Архипова. - Ми звичайно не зможемо зібрати грошей для того щоб забезпечити 20 діалізників необхідними ліками, адже за нашими підрахунками потреба для міста близько 1 млн.400 тис. грн., а виділяється трохи більше 200 тисяч грн. І тих не виділяють. Мукачево може підтримати хворих, Тячів, інші міста, а наше чомусь – найбідніше».

Реклама

За словами Наталії Терещенко, міського нефролога, значне поширення захворювання, приводить до інвалідизації практично молодих людей. Серед причин, які викликають захворювання: цукровий діабет обох типів, інфекції, спадковість, гіпертонія, автоімунні захворювання ті інші. Практично всі захворювання можуть призвести до ураження нирок. Переважно страждають молоді люд віком від 20 до 35 років. У 2011 році в Ужгороді вперше виявлено 1417 хворих на хронічну хворобу нирок. Загалом- 5308 осіб. Серед хворих - 3 реціпієнтів ниркових трансплантатів. По Україні таких операцій – одиниці, всього 9 на 20 тисяч хворих. І тільки 4,5 тисячі з них проходять гемодіаліз. В Ужгороді діалізний зал працює у три зміни.

Лікарі кажуть, нирки не дають про себе знати болем, ці захворювання малосимптомні. Про проблеми може вказати тільки вчасна діагностика. Щоправда процес – незворотній, але чим раніше виявити хворобу, тим більша вірогідність зберегти залишкову функцію нирок. «Ситуація постійно змінюється, ніхто не застрахований від цієї проблеми, - наголосила нефролог. – Не будьте осторонь цієї проблеми!».

Діана Варениця, голова ГО Закарпатської спілки інвалідів нирок та серцево-судинних захворювань розповіла про громадську організацію, яку заснував її чоловік у лютому цього року. «Він хотів, щоб в Ужгороді був кваліфікований центр, де б допомагали таким хворим, - розповіла Діана. – Але не встиг зробити задумане».

Активісти громадської організації самі взялися зрушити справу з місця. На концерті у неділю стоятимуть спеціальні скриньки, куди можна пожертвувати гроші. «Для того, щоб зробити благодійність, багато не треба, - зазначають організатори – світ потребує більше милосердя».

Ужгородський прес-клуб

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно