Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Кримінальна справа проти директора перинатального центру розсипається в суді

Кримінальна справа проти директора перинатального центру розсипається в суді

Кримінальна справа проти директора перинатального центру розсипається в суді
Цього тижня в Ужгородському міськрайонному суді мало відбулося чергове судове засідання у справі, в якій головного лікаря Ужгородського перинатального центру Андрія Чабана було звинувачено в смерті...

Цього тижня в Ужгородському міськрайонному суді мало відбулося чергове судове засідання у справі, в якій головного лікаря Ужгородського перинатального центру Андрія Чабана було звинувачено в смерті немовляти. Однак із черговим фактом неявки останнього свідка його перенесли на наступний тиждень.

ВІДЕО ДНЯ

Як з’ясувалося під час попередніх засідань, жодного прямого відношення до цієї смерті Андрій Чабан не має. Його участь в процесі пологів документально зафіксована виключно на етапі, коли прилади та фахівці фіксували добрий фізичний стан плода, а значить – жодних показань до кесаревого розтину не було. Це підтверджують і підписи лікуючого лікаря породіллі Руслана Федька та ургентного (чергового) лікаря Ю. Бобика. Натомість, саме Р.Федько та Ю.Бобик, які на суді наразі виступають в ролі свідків, на відміну від А.Чабана безпосередньо контактували з породіллею, мали необмежені повноваження в прийнятті рішень і, зрештою, допустилися помилок, що призвели до смерті немовляти.

Висновки комісійної експертизи, зробленої на замовлення досудового слідства, та пізніші висновки фахівців недвозначно стверджують, що безпосередньою причиною смерті немовляти стала не помилка в діагностувані дистресу (поганого самопочуття) плоду в першому періоді пологів, в якій за результатами досудового слідства було звинувачено А.Чабана, а неправильне накладення вакуум-екстрактора лікуючим лікарем на завершальному етапі, жодного відношення до якого А.Чабан не мав.

Реклама

В такий спосіб стало зрозумілим, в який спосіб А.Чабан опинився в ролі обвинуваченого у цій справі. Аби уникнути відповідальності за смерть дитини, лікуючий лікар Р.Федько спершу переконав у вині А.Чабана породіллю К.Співак та її родину, а далі, за сприяння Ю.Бобика, цілеспрямовано вводив оману і слідство, яке розпочалося за заявою батька породіллі. Також, як було аргументовано озвучено в ході судового засідання, Р.Федько та Ю.Бобик сфальсифікували записи в щоденнику пологів і, як свідки, давали неправдиві свідчення у суді.

Що суттєво, після зазначеного трагічного випадку у Р.Федька як лікуючого лікаря було зафіксовано ще два випадки смерті немовлят, що стало причиною його звільнення з посади в Ужгородському міському перинатальному центрі.

Реклама

Не менш важливо і те, що Р.Федько був попередником А.Чабана на посаді головного лікаря перинатального центру, призначеним на посаду тодішнім міським головою Ужгорода Сергієм Ратушняком. Відповідно, громадську думку з цього приводу в один голос активно формували ЗМІ, що входять до «медіа-імперії» екс-мера – маловпливові інтернет-ресурси Clipnews, Європейський медіа-центр та Rionews, а також газета РІО. До викривлення ситуації долучилися і журналіст газети «Закарпатська правда», лікуючим лікарем якої під час пологів був Р.Федько, та власкор газети «Дзеркало тижня» на Закарпатті, який, водночас, є дописувачем РІО. Інші ЗМІ розповсюдили інформацію за інерцією.

У разі, якщо суд підтвердить невинуватість А.Чабана, що, виходячи з логіки розвитку подій, є неминучим, кримінальні справи загрожують вже самим Р.Федьку та Ю.Бобику.

Наступне судове засідання призначене на 30 липня.

Реклама

Нагадаємо, що 13 січня минулого року до прокуратури міста Ужгорода звернувся місцевий мешканець із заявою про те, що його 23-річна донька-породілля народжувала в міському перинатальному центрі і новонароджене дитя померло. Сім’я породіллі тоді звинуватила у смерті дівчинки лікарів.

Відтак, прокурор міста Ужгорода порушив кримінальну справу за фактом смерті новонародженої. Головного лікаря пологового будинку Андрія Чабана було звинувачено в тому, що замість проведення кесаревого розтину начебто за його вказівкою проводилися звичайні фізіологічні пологи, що, зрештою, призвело до смерті немовляти.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно