Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Правоохоронці застерігають закарпатців берегтись від сумнівних кредиторів

Правоохоронці застерігають закарпатців берегтись від сумнівних кредиторів

Правоохоронці застерігають закарпатців берегтись від сумнівних кредиторів
Нещодавно до закарпатських міліціонерів надійшло звернення депутата Ужгородської міської ради щодо шахрайської діяльності фінансових компаній ПП «Кредіт Груп», ПП «Б.А.Н.К. юєй», ТОВ «Український...

Нещодавно до закарпатських міліціонерів надійшло звернення депутата Ужгородської міської ради щодо шахрайської діяльності фінансових компаній ПП «Кредіт Груп», ПП «Б.А.Н.К. юєй», ТОВ «Український прогресивний альянс», ТОВ «Архбудекспертиза», ПП «Тореро», ТОВ «Ріксі» та ТОВ «Аваль-Інвест».

ВІДЕО ДНЯ

В зверненні вказано, що на території Закарпатської області діє ряд компаній, які пропонують позики на дуже вигідних і привабливих умовах (з низькими відсотками) в сумі від 10000 до 500000 тисяч гривень. Повідомляють дані компанії про свою діяльність методом розклеювання оголошень з великим написом «гроші» або шляхом розміщення реклами в місцевих ЗМІ. За умов, які дані компанії рекламують, від клієнта вимагається мінімальний пакет документів, а саме: паспорт, ідентифікаційний код, базові анкетні дані, а також необхідна оплата початкового внеску.

Звернення, звичайно ж, було розглянуто правоохоронцями, які опитали співробітників фінансових компаній та перевірили їх діяльність на дотримання вимог законодавства України. Основним видом діяльності цих організацій, які діють на підставі свідоцтва про державну реєстрацію та довідки Статистики про включення підприємства до ЄДРПОУ, є консультування з питань інформатизації, грошове посередництво, яке здійснюється в безготівковій формі шляхом подачі заявки на отримання позики, укладення договорів та оплата товарів.

Реклама

Оскільки послуги спрямовані на придбання клієнтом товару в безготівковій формі (позика) не являються кредитом, який видається тільки банками та кредитним спілками на підставі ліцензій, то такий вид господарської діяльності, відповідно до Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» та Цивільного кодексу України, до фінансових послуг не належить, а відтак не потребує ліцензування та реєстрації підприємства в якості фінансової установи.А правомірність надання грошових коштів в якості безвідсоткової позики установами, які за своїм правовим статусом не є фінансовими, передбачено розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України «Про можливість надання юридичними особами - суб'єктами господарювання фінансових послуг з надання коштів у позику та надання поручительства».

Що стосується договорів, то працівники компаній пояснюють, що перед їх укладенням та підписанням клієнти ознайомлюються з усіма умовами та самостійно вибирають програму за якою мають бажання отримати позику. Тобто встановлено, що між клієнтом (фізичною особою) та підприємством, укладається договір про надання послуг, за яким одна сторона (адміністратор) за плату зобов'язується виконувати адміністрування спілки клієнтів та вчиняти певні правочини, які сприяють виконанню умов укладених договорів, а друга сторона зобов'язується регулярно сплачувати загальний щомісячний платіж згідно умов договору.

Реклама

Враховуючи вищевикладене та беручи до уваги те, що згідно з матеріалами перевірки в діях посадових осіб підприємств не виявлено ознак злочину, передбаченого ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), а також те, що порушення будь-яких умов договору підпадає під дію цивільно-правової юрисдикції, працівниками Державної служби по боротьбі з економічними злочинами Ужгородського МУ УМВС України в Закарпатській області прийнято рішення про відмову у порушенні кримінальної справи на підставі п.2 ст. 6 КПК України (кримінальну справу не може бути порушено, а порушена справа підлягає закриттю за відсутністю в діянні складу злочину).

Шановні громадяни! Будьте пильними та уважними! Перед тим, як підписати будь-який договір, слід ретельно ознайомитися з правами та обов'язками усіх його сторін. А ще краще, аби уникнути небажаних зобов'язань, необхідно звернутися за консультацією до юриста.

СЗГ УМВС в Закарпатській області

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно