Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Неліпино діти ходять до школи без їдальні та спортзалу (ФОТО)

В Неліпино діти ходять до школи без їдальні та спортзалу (ФОТО)

В Неліпино діти ходять до школи без їдальні та спортзалу (ФОТО)
Уже три роки учні обідати ходять через дорогу, а про уроки фізкультури взагалі забули. У кінці 2008 року із Закарпатської облдержадміністрації прийшла чудова новина – у селі Неліпино, що одразу за...

Уже три роки учні обідати ходять через дорогу, а про уроки фізкультури взагалі забули.

ВІДЕО ДНЯ

У кінці 2008 року із Закарпатської облдержадміністрації прийшла чудова новина – у селі Неліпино, що одразу за Свалявою, збудовано нову школу. Вона стала найбільшою школою, котру в області збудували того року. Зараз – середина 2012-го. У школі донині не працює їдальня. А те, що мало бути спортзалом, зараз є голою цегляною «коробкою», в якій ночують собаки.

Школу у селі Неліпино почали зводити 2006 року. За інформацією управління інформації та зв’язків з громадськістю Закарпатської ОДА, будівництво обійшлося платникам податків у понад 8,5 мільйона гривень.

Реклама

Із них 7 мільйонів виділила держава, 933 тисячі знайшли у свалявському районному бюджеті, ще 580 тисяч – виділили з обласного. Крім того, за гроші області – 200 тисяч гривень – неліпинській школі купили меблі, а ще на півмільйона гривень накупляли спеціальне обладнання для кабінетів фізики, біології, математики.

8 грудня 2008 року школу у селі урочисто відкрили. Поріг нової школи діти Неліпина перетнули одразу з початком 2009 року.

Реклама

«Відкриття школи дуже символічне – для нашого району це приклад виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Ющенка», – пафосно заявив на відкритті тодішній в.о. голови Свалявської райдержадміністрації Іван Ланьо.

«Починаючи з січня, всі діти перейдуть навчатися у нові приміщення. Новий заклад відповідає всім європейським стандартам. В школі працюватиме харчоблок, невдовзі запрацює і новий спортивний зал», – відрапортували у Закарпатській ОДА, яку тоді очолював Олег Гаваші.

Зрештою те, що дітей запустили у школу одразу, як були готові класи – не чекаючи, поки інші приміщення доведуть до ладу, – правильно. Інша річ, обіцяних спортзалу та їдальні учні і дотепер не дочекалися.

Реклама

Сьогодні будівля Неліпинської школи виглядає досить пристойно. Одна із учителів школи проводить нам екскурсію. Перші враження від навчального закладу чудові – пластикові вікна, охайно пофарбовані коридори, нові парти та меблі, охайні класи. Словом, цілком європейська школа. Зараз тут навчаються близько 300 учнів та працює близько 35 вчителів. Педагоги кажуть, що школа настільки хороша, що до неї їздять навіть діти зі Сваляви.

Проте у неформальній розмові із журналістом учителі визнають – дійсно великий мінус що у них немає ні спортзалу, ні їдальні. Педагоги кажуть – влада їм обіцяє добудувати школу з року в рік, втім далі обіцянок справа не йде. Тож у теплу погоду діти займаються фізкультурою на вулиці, ну а взимку такий предмет у неліпинській школі є лише на папері.

Щодо їдальні, то для учнів вона працює навпроти школи через дорогу у приміщенні приватного підприємця. Кожного разу учні при будь-якій погоді – у сніг, дощ, спеку – повинні виходити із школи, переходити дорогу, їсти, і повертатися назад.

Чи комфортно це учням та самим учителям так жити, невідомо – директор школи Надія Легеза сказала, що спілкуватиметься із журналістом взагалі не буде, оскільки це не узгоджено в Свалявській РДА.

Втім на наше питання відповідь риторична – відповідь на нього зрозуміла, прогулявшись навколо школи. Приміщення, де мав бути спортзал, видно здалеку – це гола цегляна коробка. Правда, будівельники вже встигли вставити у стіни пластикові вікна. Натомість немає ні підлоги, ні даху. Місцину уподобали собаки – вони грізно не пускають стороннього у цегляну коробку.

Їдальня виглядає трохи пристойніше – це вже укомплектоване приміщення, з двору видно, що там є навіть якесь обладнання. Проте їдальня не працює – вона закрита, там потрібен теж ремонт.

Обійшовши школу з іншої сторони, бачимо, що будівельники халтурили з дахом на головному корпусі – у деяких місцях дощ пошкодив жовту штукатурку стін.

Реклама

Та все ж головне питання у школі – їдальня та спортзал.

Начальник відділу освіти Свалявської РДА Василь Русин повідомив, що їдальня готова майже на 99 %. Однак згідно з проектом, її можна запускати лише одночасно із спортзалом.

Головний освітянин Свалявщини додає, що він, як і вчителі Неліпина, також із нетерпінням чекає, коли будуть гроші на закінчення будівництва спортзалу. Втім каже, що таке питання – не у його компетенції. Коли буде спортзал і чи є на нього взагалі гроші – на контролі обласної влади, а конкретніше – управління капітального будівництва Закарпатської ОДА.

У цьому управлінні журналісту повідомили невтішну новину – грошей на будівництво шкільного спортзалу у Неліпині наразі немає.

Їх сподіваються отримати із державного бюджету – потрібно близько 1 мільйона гривень. Однак коли їх виділять, наразі невідомо. Втім неліпинська школа нібито включена у список першочергових об’єктів, на які треба виділити гроші.

Та все ж, схоже, діти Неліпина і 2012-2013 навчальний рік проведуть без їдальні і спортзалу.

Ярослав Гулан

Реклама
В Неліпино діти ходять до школи без їдальні та спортзалу (ФОТО) – 01
В Неліпино діти ходять до школи без їдальні та спортзалу (ФОТО) – 02
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно