Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Представники УПЦ виступили на захист української мови

Представники УПЦ виступили на захист української мови
Представники УПЦ виступили на захист української мови та написали листа президенту. "Вельмишановний Вікторе Федоровичу! В умовах, коли шляхом різного роду маніпуляцій та порушення встановленого...

Представники УПЦ виступили на захист української мови та написали листа президенту.

ВІДЕО ДНЯ

"Вельмишановний Вікторе Федоровичу!

В умовах, коли шляхом різного роду маніпуляцій та порушення встановленого порядку щодо проходження процедури винесення на голосування у Верховній Раді України антиукраїнського мовного законопроекту № 9073, прийняття якого викликало надзвичайне збурення суспільного життя та загрожує збереженню національної єдності в державі, переконливо прошу Вас, як главу держави і гаранта Конституції України, накласти вето і повернути до Верховної Ради для повторного, всебічного, виваженого і повноцінного розгляду та вироблення збалансованого рішення щодо законодавчого урегулювання мовного питання.

Реклама

При цьому слід взяти до уваги і те, що українська мова, після прийняття вищезазначеного законопроекту опинилася під загрозою свого повноцінного розвитку та функціонування в українській державі, яка створена у відповідності до міжнародного права української нації на своє державне самовизначення. Українська мова, на рівні із носієм суверенної влади – народом та територією - є одним із головних елементів збереження державного суверенітету України та єдності української нації, і потребує державного захисту, особливо зважаючи на її тривале нищення політикою чужих держав та імперій (Речі Посполитої – Польщі, Російської та Австро-Угорської імперій, колишнього комуністичного Радянського Союзу), до складу яких проти своєї волі, Україна та український народ входили у продовж ХYІІІ – ХХ ст.).

Як не прикро, але на сьогодні ми стаємо свідками спроб проведення окремими політиками в Україні тієї ж антидержавної політики, яку противники Української Народної Республіки, а в подальшому новоявлені комуністичні іуди проводили в 18 – 20–х роках початку ХХ ст., шматуючи і знищуючі українську державність та український народ.

Реклама

В умовах політичного та суспільного протистояння, доречним є підтримка ініціатив ряду громадських організацій та Церков щодо проведення в Україні загальнонаціонального громадського і фахового діалогу навколо мовного питання, без його надмірного та провокаційного роздмухування. Саме підсумки всебічного, наукового та громадського обговорення мовного питання в Україні повинні лягти в основу принципово нового законопроекту, який справді забезпечить розвиток збалансованої мовної політики в Україні, яка одночасно захищатиме державний статус української мови та сприятиме подальшому розвитку і функціонуванню мов національних меншин. При цьому слід зауважити, що і на сьогоднішній день мовне законодавство України достатньо демократично гарантує та забезпечує розвиток та функціонування мов усіх національних меншин держави, і не допускає дискримінації жодної із цих мов.

Нехай Господь Бог дасть Вам, шановний пане Президенте, мудрості та державницької позиції, у вирішенні даного питання!

5 червня 2012 року.

Реклама

З любов’ю у Христі".

Архімандрит Віктор (Бедь), доктор богословських наук, доктор юридичних наук, професор, Уповноважений Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки, ректор Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно