Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпатський золоторудник хочуть прихопити під шумок

Закарпатський золоторудник хочуть прихопити під шумок
Протягом останнього місяця у справі єдиного українського золоторудника в селі Мужієво на Закарпатті, що був на порозі відновлення роботи, стався ряд резонансних подій. Володимир Гуртовий,...

Протягом останнього місяця у справі єдиного українського золоторудника в селі Мужієво на Закарпатті, що був на порозі відновлення роботи, стався ряд резонансних подій.

ВІДЕО ДНЯ

Володимир Гуртовий, представник ТзОВ «Закарпатполіметали» розповів, що у вражаюче короткі строки, з порушенням норм законодавства, Господарський суд Закарпатської області прийняв рішення про зміну ліквідатора підприємства з ініціативи податкової інспекції. «Нагадаю, загалом кредиторська заборгованість складає близько 40 мільйонів гривень, з яких близько 5 млн – борг із зарплати, біля 1 млн грн. – безпосередньо перед податковою, ще 35 мільйонів – перед іншими кредиторами. 1 мільйон і 35 мільйонів – немала пропорція. Натомість чомусь саме податкова сьогодні диктує, як повинна розвиватися ситуація, при чому із очевидними і грубими порушеннями закону», - каже Володимир Гуртовий.

Як розповів доповідач, законом передбачено погодження кандидатури арбітражного керуючого з комітетом кредиторів, проте цього зроблено не було: «Судове рішення прийнято за заявою виключно податкової, без погодження з іншими кредиторами. Головним аргументом для зміни ліквідатора була заява про нібито затягування справи колишнім ліквідатором – Тетяною Петик. Проте ще в лютому, за результатами оцінки цілісного майнового кодексу, комітетом кредиторів було прийнято рішення про продаж об’єкту на відкритих торгах для залучення реального інвестора та виконання соціальних зобов’язань. І, зауважте, саме податкова зупинила цей процес через накладення арешту. Тоді як продаж за справжню ціну (понад 55 мільйонів) дав би змогу вже з лютого погашати заборгованість по зарплаті, а також перед іншими кредиторами, у тому числі перед державою та податковою. Тобто сама податкова протидіяла розвитку справи, а потім звинуватила Т. Петик у її «затягуванні». Слід зауважити, що саме Тетяна Петик відновила законне право підприємства на його нерухомість та землю, поновила бухгалтерський облік, що дало змогу людям відстоювати законне право на зарплату».

Реклама

Крім того, у документах від податкової неочікувано почав фігурувати «податковий керуючий», хоча згідно чинного законодавства в межах процедури банкрутства не можуть діяти інші механізми примусового стягнення майна. «Нас дивує позиція суду. Адже один із найдосвідченіших суддів Васьковський О.В., прийняв таке завідомо неправосудне рішення. У суді представник податкової зізнався, що не знає нічого про нового ліквідатора (ліцензія якого - від 2011 року). І суд навіть не спробував це з’ясувати. Отже, рішення було відоме ще задовго до розгляду справи суддею. Навряд він зробив це зі своєї ініціативи. Очевидно, чиниться шалений тиск. Складається враження, що діє розроблений кимось план – як захопити золоторудник за мільйон-два. Але виникає єдине питання: як буде ця особа дивитися в очі близько 300 людям, котрі не отримають свої зароблені гроші?», - каже Володимир Гуртовий.

В межах цього ж плану Закарпатською обласною радою був наданий дозвіл ДАК «Надра України» на користування надрами з метою розробки Мужіївського золотополіметалічного родовища, що розташоване в Берегівському районі. Безпосередньо на території ТОВ «Закарпатполіметали». Надання дозволу у теперішній час на проведення видобування корисних копалин на Мужіївському родовищі іншим особам заблокує доступ ТОВ «Закарпатполіметали» до наявних активів та зробить неможливим подальшу процедуру банкрутства та погашення кредиторських вимог шляхом залучення інвестора.

Реклама

Незаконне рішення Закарпатської обласної ради оскаржене до Закарпатського окружного адміністративного суду, але до теперішнього часу справа по суті не розглянута. В судових засіданнях представник Закарпатської обласної ради відмовився надати на вимогу суду документи, на підставі яких було прийнято це рішення (проект рішення, відповідні погодження), що викликає запитання – чи вони взагалі існували?

В судовому засіданні, яке відбудеться 25.05.2012р. суд повинен дати оцінку такому рішенню, але враховуючи безпрецедентний тиск на суд, є великі сумніви в тому, що таке рішення буде законним.

Він також розповів, що без грошей збираються залишити не тільки колишніх працівників рудника, простих селян, а й іноземних кредиторів. На 30 травня призначено судове засідання у Львові – податкова має намір визнати недійсним договір, за яким кредиторами надано гроші «Закарпатполіметалам» кілька років тому, ще до початку процедури банкрутства (договір лізингу із компанією Cengart Financial Inc.). «Наразі сплили усі строки позовної давності, але справа активно розглядається. Із попередніх подій стає зрозуміло, що незаконне рішення стосовно іноземного кредитора таки приймуть, щоб позбавити його можливості оскаржити дії українських інстанцій. Хто ще захоче вкласти гроші в Україну, якщо тим, хто вклав, пропонується подібне ставлення?! Ця справа є показовою щодо відношення державних органів до іноземних інвесторів, які не можуть сподіватися на державні гарантії їх прав», - зазначив Володимир Гуртовий.

Реклама

Ужгородський прес-центр

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно