Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Мініатюрні Барток, Ліст і Швейк оберігатимуть історію Ужгорода

Мініатюрні Барток, Ліст і Швейк оберігатимуть історію Ужгорода

Мініатюрні Барток, Ліст і Швейк оберігатимуть історію Ужгорода
1 травня, виповнюється рівно 120 років з того дня, як в нинішній угорській школі м.Виноградова відбувся перший концерт молодого, на той час 11-річного композитора Бейли Бартока. Увічнити композитора,...

1 травня, виповнюється рівно 120 років з того дня, як в нинішній угорській школі м.Виноградова відбувся перший концерт молодого, на той час 11-річного композитора Бейли Бартока. Увічнити композитора, створивши його міні-постать, готується скульптор Михайло Колодко, відомий своїми численними проектами, а надто - резонансними міні-постатями на перилах ужгородських набережних. Вони вже поступово стають його візиткою.   Оскільки саме на Закарпатті, у Виноградові, пройшли молоді роки славетного угорського композитора, піаніста, диригента та фольклориста, то в бажанні увічнити його славу і розповісти про дотичність нашого краю до долі Бейли Бартока Михайло Колодко взявся створити міні-скульптуру композитора-фольклориста.

ВІДЕО ДНЯ

Поки що готова тільки версія скульптури з пластиліну: маленький, дещо гротескний, але цілком серйозний і замислений Бейла Барток сидить, тримаючи у руках фонограф Едісона. Саме завдяки цьому пристрою, який Барток возив угорськими селами, фольклористу вдалося зібрати грандіозну колекцію угорської народної музики.  Саме вона лягла у основу його числених творів. Відливатимуть скульптуру, ймовірно, в Угорщині. Скульптор має намір вступити у перемовини щодо цієї можливості з угорським консульством в Ужгороді. Адже Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї вже знайомий з роботами цього автора, запрошував його до співпраці у сенсі «будуть цікаві ідеї – звертайтеся, допоможемо чим зможемо». Литво у Будапешті є більш точним і деталізованим, аніж в українських ливарнях.

Стосовно того, що хто ж із уже готових міні-скульптур сяде на ужгородських перилах першим – Ференц Ліст, Швейк а чи Бейла Барток, то Михайло відповідає спокійно: "На все є свій час. Бронзовий Ліст уже в моїй майстерні. Сьогодні я приміряв гіпсову фігурку до перил біля Закарпатської обласної філармонії. Бронзова ж фігурка - ще не покрита патиною і є не дуже виразною. Потребує ще шматка роботи. Наразі вона чекає на приїзд до Ужгорода Угорського симфонічного оркестру 7 травня. Саме у цей день маю намір встановити її. Тобто першим з’явиться на перилах Ліст. Швейкова дата (Мукачево нет писало про цю фігурку) – 8 липня, коли до Ужгорода на запрошення Павла Чучки приїдуть гості з Чехії. Для них Павло Павлович замовив копію фігурки, яка вмоститься у селі, де зараз мешкає онук Ярослава Гашека. Ужгородська ж фігурка всядеться на Київській набережній на прострелених у другу світову війну перилах". За словами скульптора,  головною роллю цієї скульптурки саме збереження цих перил – шматочка історії Ужгорода, і можливо фігурка Швейка їх убереже. А бронзовий Барток ще не прикріплений до жодної дати. Частково це пояснюється ще й жахливим станом перил на набережній, зокрема біля лінгвістичної гімназії, де планується встановити міні-статую Бартока.

Реклама

Олександр Попович

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно