Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Тягнибок з однопартійцями вже святкує роковини Карпатської України (ФОТО)

Тягнибок з однопартійцями вже святкує роковини Карпатської України (ФОТО)

Тягнибок з однопартійцями вже святкує роковини Карпатської України (ФОТО)
Справжнє свято українського духу, культури і свободи продемонструвала урочиста академія «Роль ОУН в проголошенні Карпатської України», яка відбулася в Ужгороді 15 березня з нагоди 73-х роковин...

Справжнє свято українського духу, культури і свободи продемонструвала урочиста академія «Роль ОУН в проголошенні Карпатської України», яка відбулася в Ужгороді 15 березня з нагоди 73-х роковин Карпатської України. Високошановна інтелігенція Ужгорода – науковці, письменники, журналісти, громадські діячі, просвітяни, молодь і небайдужі мешканці міста – стали учасниками визначного культурно-просвітницького дійства, якого давно бракувало в обласному центрі Закарпаття. Шановну аудиторію вшанував своєю участю та привітав закарпатців з нагоди героїки минулого лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

ВІДЕО ДНЯ

Учасникам академії представили комплексну колекцію приватного архіву 1930-х років місцевого пароха отця Бартоломея Балтовича із с. Заріччя на Іршавщині. Документальні підтвердження періоду діяльності Карпатської України віднайдено восени 2011 р. під час ремонту сільської церкви і описані кандидатом історичних наук Богданом Галайком (м. Львів). Вони засвідчують активну громадсько-політичну лідерську позицію отця Балтовича на Закарпатті.

Віднайдені архіви загалом доповнюють інформацію про державотворчі процеси на Закарпатті, показують активність місцевої української інтелігенції та духовенства у розбудові місцевих органів влади часів Карпатської України та уболівання за українську національну справу.

Реклама

Добридень, рідна Україно,

Добридень, нене дорога!

Реклама

Щоранку з трепетом дитини

Молитвою до тебе лине

Моєї ніжності снага.

Реклама

Такими рядками поетеси Софії Малильо, жертви радянських ГУЛАГів, розпочалося літературно-мистецьке дійство «Красне Поле не знає спокою», присвячене Героям Карпатської України. Зі щемом в душі і глибоким розумінням сприймалося все, пов’язане з нашим трагічним історичним минулим – і мистецьке слово, сповите дитячими устами, і патріотичні танець та пісня, без яких немислима українська сутність. Трепетна театрально-хореографічна композиція «СВІЧА», здійснена Центрами творчого розвитку «Зефірчик» та «Едельвейс» м. Ужгород, переплелася з іменами загиблих січовиків: Андрійчик Іван (Ужгород), Василь Гафінець (Мукачево), Петро Євич (Великий Березний),

Кароль Гефнер (Перечин), Іван Грига (Воловецький р-н), Василь Галас (Іршавський р-н), Василь Ньорба (с. Верхній Бистрий), Федір Тацинець (с. Лелечин), Іван Керецман (Перечин), Йосип Бойчку (Великий Бичків), Фрідріх Юда (м. Рахів), Михайло Цанько (Свалявський р-), Томаш Маркуш (Тячівський р-н), Олександр Блистів (Хустський р-н)… Воїнами Карпатської Січі: Осип і Гриць Гасин, Зенон Коссак-Тарнавський, Михайло Колодзінський-Гузар, Петро Лисюк ….… І звучало «Господи, прости мої гріхи! Матір Божа, заступись, єдина, за дітей моїх…».

Головний організатор культурно-патріотичної акції Олег Куцин, голова Закарпатської ОО «Свобода», подякував батькам і дітям, голові Закарпатського осередку Всеукраїнського громадського товариства «Бойківщина ХХІ століття» Галині Ігнацевич за виховання підростаючого покоління.

В науковій частині урочистої академії виступили з доповідями доктор історичних наук УжНУ Роман Офіцинський («Окупація Карпатської України та її наслідки»), та кандидат історичних наук Микола Посівнич зі Львова («Роль ОУН в становленні Карпатської України»). «Золотою знахідкою» назвав, зокрема, історик Микола Посівнич нововіднайдений архів на Іршавщині. Це справжнє свідчення підпільної боротьби ОУН на Закарпатті.

Всеукраїнський лідер свободівців Олег Тягнибок з великою шаною аплодував дітям, вклонився батькам і свідомій інтелігенції Ужгорода за теплу атмосферу в залі. Після прес-конференції для закарпатських мас-медіа він привітав громадськість міста з річницею Карпатської України. В короткому виступі Олег Ярославович віддав шану маленькій частині карпатоукраїнстького народу ХХ століття за спротив нацистам та угорській агресії в 1939 році, означив їх першість на карті початку Другої світової війни. Далі було слово честі політика. Понад дві години спілкувався з ужгородцями досвідчений політик, ґрунтовно відповідаючи на питання зацікавленої аудиторії. Думки і практичні кроки Олега Тягнибока з українському політикумі дещо згодом.

Свято української історії, яке свободівці запланували відзначати чотири дні, благословив владика Кирил, єпископ Ужгородської православної церкви (КП).

Шанобливо його прикрасив заслужений артист України Тарас Силенко. Кобзар вигравав на кобзі українських пісень, приготував для глядачів і баладу «Чи чулись те, милі браття?».

Реклама

Молодіжна громадська організація «Сокіл», ВО «Свобода» та закарпатські націоналісти, які взяли участь в урочистому дійстві, вшанували пам’ять Президента Карпатської України Августина Волошина покладанням вінків до пам’ятника та пройшлися вулицями міста із смолоскипною ходою до могил воїнів Карпатської Січі та українських січових стрільців УГА. На могилах наших героїв молитва і вогонь свободи в руках молодої генерації стали ще одним свідченням української ідеї та духу, що незламно живуть в серцях і передаються з покоління в покоління від батька до сина.

Того ж дня лідер закарпатських свободівців Олег Куцин побував в с. Білки на Іршавщині. Разом з вчителями і шкільною молоддю він вклонився могилі героям Народної самооборони «Карпатська Січ», які загинули скороминучого 1939 року.

Прес-служба Закарпатської ОО ВО «Свобода»

Тягнибок з однопартійцями вже святкує роковини Карпатської України (ФОТО)  – 01

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно