Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "Вони чекають моєї смерті" - каже про своїх внуків хвора ужгородка

"Вони чекають моєї смерті" - каже про своїх внуків хвора ужгородка

"Вони чекають моєї смерті" - каже про своїх внуків хвора ужгородка
79-річна Марія Вайда з Ужгорода не може виселити з квартири дорослих онуків. Ті не хочуть ні виїжджати, ні оплачувати комунальні послуги. Трикімнатка Марії Кузьмівни — у 5-поверхівці на пл....

79-річна Марія Вайда з Ужгорода не може виселити з квартири дорослих онуків. Ті не хочуть ні виїжджати, ні оплачувати комунальні послуги.

ВІДЕО ДНЯ

Трикімнатка Марії Кузьмівни — у 5-поверхівці на пл. Богдана Хмельницького. Господиня телефоном пояснює, що ключ у сусідів. Просить, щоб самі відчинили двері, бо паралізована.

— Я з Брянська, — Марія Вайда сидить на ліжку. — Тут живу з 1962 року. Зі мною мешкала донька з онуками. На початку 1990-х вона померла. Онучці Інгрід було 10 років, Денисові — 9. Я стала їхнім опікуном.

Реклама

Конфліктувати з онуками почала 2005-го.

— Інгрід вийшла заміж, привела чоловіка, прописала, — пояснює. — Народила двох дітей. Вони всі жили в одній кімнаті, ми з Денисом — кожен у своїй. Усі тільки й чекають моєї смерті, хочуть поділити квартиру. Щодня сваряться, в очі кричать: "Коли ти вже вмреш?". Жити невиносимо. Я завжди платила за комунальні послуги. 2005-го ми домовилися, що платитиму за телефон і електрику, а вони — за воду, газ і квартплату. Тоді зі мною перестали розмовляти.

Реклама

У Марії Вайди хворі судини. Ліву ногу лікарі ампутували, права і руки майже не рухаються. Обходити себе не може. Перуть, приносять їжу та воду сусіди.

— Онука лізе до них битися, щоб не помагали мені, — плаче. — Заборонила, щоб до мене хтось приходив. Привласнила ключа від поштової скриньки, забирає всю мою кореспонденцію: що хоче, віддає, остальне викидає. Заборонила внучатам Елі й Дімі до мене заходити. Я чую їхні голоси, але вже рік їх не бачила. Онук Денис — то ще одна біда. Бо любить випити, усе з хати несе. Минулого місяця виніс електроконвектор, який міська рада виділила мені як учаснику війни. За квартиру теж не платить нічого.

Навпроти ліжка на тумбочці стоїть електрична плитка, у шафі — каструлі та посуд, поряд холодильник.

Реклама

— З кімнати не виходжу. Тут готую, тут і в туалет ходжу. Як треба відро винести, то я чіпляюся за стільці і повзу до туалету.

Торік до квартири надійшла квитанція. Міські електромережі вимагали сплатити 1536 грн.

— Виявилось, Інгрід забирала ті гроші, які я давала на світло. І не платила. За минулий рік я якось іще розрахувалась, а ось у січні прийшла квитанція на 200 гривень. Не знаю, чим платити. Газ відрізали, бо 1,5 тисячі винні. У мене пенсія 930 гривень, хоч я і учасник війни, ветеран праці. Тепер знову два місяці не купана. Подивіться — у квартирі не білено, не прибрано, занавісок і штор нема, двері й стіни обдерті. Вони принципово не ремонтують, чекають моєї смерті.

У грудні торік Марія Вайда попросила суд виселити онуків. Їй відмовили, бо співвласниками приватизованого помешкання є всі, хто там прописаний.

— Суд прийняв рішення: онукам віддали по маленькій кімнаті, мені — велику. А балкон спільний, вихід через мою кімнату. Інгрід цинічно заявила: "Ми будемо ходити на балкон". Тому я подала апеляційну скаргу. Прошу залишити балкон мені.

— Я не відмовляюся сплачувати за комунальні послуги, але тільки за себе і свою сім'ю, — пояснює телефоном Інгрід Чередниченко, 34 роки. — За брата і бабусю платити не буду. До бабки так ставлюся, бо вона після маминої смерті відносилася до мене без особливої любові.

Сніжана Русин

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно