Тонну слив почистили на фестивалі леквару
28 серпня 2011 року в селі Геча Берегівського району пройшов V Фестиваль леквару. Підготовка до фестивалю почалася ще засвітло, з 6 ранку почали розпалювати багаття, встановлювати котли і чистити сливи. Леквар – дуже густе, зварене без цукру сливове варення. Для закарпатців приготування леквару є давньою і обов’язково народною традицією. Відвідувачі могли на власні очі спостерігати процес приготування знаменитого закарпатського леквару. Помішуючи безперервно протягом 12-14 годин, його готували на дровах в саморобних печах, у глиняних і старих дідівських казанах. Гечанский сливовий леквар продавали по 25 гривень за півлітра, але воно того варте. Також можна було скуштувати фанки (закарпатські пончики) та гамбовці (народна страва). Майже в кожному наметі готували леквар, бограч та боб-гуляш. Як і в минулі рази, на фестивалі було використано майже тонна слив. Щоб отримати літр леквару, потрібно зварити 3 кг слив. Не обійшлося і без сливової горілочки, яка користувалася великою популярністю на фестивалі. Це не єдиний фестиваль у цьому селі. Нагадаємо, що взимку тут проходить фестиваль гентешів (різників). Більше фотографій можна подивитися тут.