Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Журналістське розслідування дипломатичного ДТП

Журналістське розслідування дипломатичного ДТП
В підтримку наших колег, які стали заручниками "дипломатичних ігор" за участі фігурантів з дружньої сусідньої країни, публікуємо їх інформаційний запит до правоохоронних органів....

В підтримку наших колег, які стали заручниками "дипломатичних ігор" за участі фігурантів з дружньої сусідньої країни, публікуємо їх інформаційний запит до правоохоронних органів.

ВІДЕО ДНЯ

11 серпня інтернет-видання Закарпаття онлайн офіційно звернулася до закарпатської міліції з проханням документально підтвердити, в передбаченому чинним законодавством порядку, раніше озвучені звинувачення на адресу закарпатських журналістів. Аби не повторювати суть справи, наводимо повний текст звернення в міліцію.

УМВС України в Закарпатській області.

Реклама

ЗАПИТ НА ІНФОРМАЦІЮ

20 липня 2011 року на офіційному сайті УМВС України в Закарпатській області було опубліковано інформацію під заголовком "ДО УВАГИ ЗМІ!", в якій йдеться про ДТП, яка відбулася 14 липня в селі Біла Церква Рахівського району Закарпатської області за участі автомобіля Консульства Угорської Республіки в м. Берегові. В зазначеній інформації, підписаній ВЗГ УМВС України в Закарпатській області, йдеться про те, що, цитуємо, "у деяких Інтернет-виданнях області безпідставно пройшла інформація про те, що в ДТП потрапив Генеральний консул Угорської республіки в м. Ужгород п. Бачкаі Йожеф. Повідомляємо, що дана інформація є недостовірною і не відповідає дійсності: Генеральний Консул Угорської республіки в м. Ужгород п. Бачкаі Йожеф у ДТП не потрапляв".

Реклама

Інтернет-видання "Закарпаття онлайн", опираючись на наявну в нього достовірну інформацію, отриману з кількох різних джерел, зокрема і отримані від безпосередніх свідків аварії фото з місця аварії, було одним із перших, хто повідомив громадськість про участь у зазначеному ДТП саме Генерального консула Угорської Республіки в Ужгороді пана Йожефа Бачкаї. Оприлюдненню цієї інформації передувала і телефонна розмова представника редакції "Закарпаття онлайн" з консулом Угорської Республіки в Ужгороді паном Ендре Саліпскі, яка відбулася 16 липня. Під час неї пан Саліпскі з невідомих нам причин відмовився назвати імена учасників вищезазначеного ДТП, підтвердивши тільки, що вона відбулася за участі автомобіля Консульства Угорської Республіки в м. Берегові. Наступного дня, тобто 17 липня, на прохання пана Саліпскі, "Закарпаття онлайн", не відмовляючись від оприлюдненої раніше інформації про участь в ДТП в Білій Церкві пана Йожефа Бачкаї, опублікувало версію подій Генконсульства Угорської Республіки в Ужгороді, відповідно до якої учасником ДТП був, начебто, не пан Бачкаї, а консул Угорської Республіки в Берегові пан Іштван Тот. Під час зустрічі в редакції інтернет-видання "Закарпаття онлайн", яка відбулася на прохання пана Саліпскі 18 липня, останній чітко заявив, що не має жодних претензій до інформації, оприлюдненої інтернет-виданням "Закарпаття онлайн" і подякував за оприлюднення нашим сайтом позиції Генконсульства Угорської Республіки в Ужгороді. При цьому пан Саліпскі не навів жодних фактів, котрі би заперечили наявну у нас інформацію про участь у вищезазначеному ДТП саме пана Бачкаї.

У зв'язку з усім цим нас надзвичайно здивувала поява на офіційному сайті УМВС України в Закарпатській області вищезазначеного інформаційного повідомлення, в якому нас було опосередковано звинувачено у "безпідставному" оприлюдненні "неправдивої інформації". При цьому жодних доказів "неправдивості" та "безпідставності" наведено не було.

Як стало відомо редакції інтернет-видання "Закарпаття онлайн" безпосередньо від консула Угорської Республіки пана Саліпскі, УМВС України в Закарпатській області опублікував на своєму офіційному сайті зазначену інформацію на письмову вимогу Генерального консульства Угорської Республіки в Ужгороді.

Реклама

У зв'язку з цим та відповідно до статті 19 Закону України "Про доступ до публічної інформації" просимо надати таку інформацію:

1) надати редакції інтернет-видання "Закарпаття онлайн" копію листа Генерального консульства Угорської Республіки на адресу УМВС України в Закарпатській області, який став причиною опублікування відповідної інформації-спростування на офіційному сайті УМВС України в Закарпатській області;

2) надати конкретні і вичерпні документальні підтвердження неучасті участі в ДТП в Білій Церкві генконсула Угорської Республіки в Ужгороді пана Йожефа Бачкаї. Такими матеріалами можуть бути фото учасників ДТП на місці події, протоколи опитування учасників ДТП і свідків події тощо;

3) відповідно, по можливості, у відповідь на твердження Генерального консульства Угорської Республіки в Ужгороді про участь в зазначеному ДТП консула Угорської Республіки в Берегові пана Іштвана Тота надати конкретні і вичерпні підтвердження участі останнього в ДТП в Білій Церкві;

4) загалом надати редакції "Закарпаття онлайн" вичерпну інформацію про всі обставини та учасників зазначеної дорожньо-транспортної пригоди - результати обстеження місця ДТП, свідчення очевидців, результати медичного обстеження потерпілих тощо.

Відповідь просимо надати в письмовій формі, в повному обсязі, в порядку та строки, передбачені законодавством про інформацію.

Наскільки відомо інтернет-виданню Закарпаття онлайн, слідство у цій справі завершено. Аби не перешкоджати з'ясуванню всіх обставин і враховуючи всі тонкощі дипломатичних стосунків, ми свідомо не втручалися в хід розстеження. Сьогодні ми вперше публікуємо окремі фрагменти наявних в редакції фотоматеріалів, які в своїй сукупності свідчать про учасників та доволі дивні обставини цієї автопригоди - на практично рівному відрізку дороги, що проходить через населений пункт, "Mercedes Kompressor" угорських дипломатів невідомо з якої причини на швидкості раптом врізався в металевий стовп воріт селянського обійстя, розташованого на узбіччі, зігнув його і перекинувся на дах, догори колесами. Деякі інтернет-ЗМІ, що висвітлювали ту подію за "гарячими слідами", стверджували, що пасажири дипломатичного авто перебували в стані алкогольного сп'яніння. Щиро сподіваємося, що наявні в міліції документальні матеріали цієї справи допоможуть зняти такого роду підозри і з'ясувати інші проблемні моменти, які накопичилися у зв'яку з надмірною, на нашу думку, "засекреченістю" цього інциденту.

Реклама

Закон України "Про доступ до публічної інформації" передбачає доволі стислі строки реагування відповідних органів на запити на отримання інформації. У зв'язку з цим Закарпаття онлайн щиро сподівається, що за сприяння УМВС України в Закарпатській області і, можливо, також зацікавленої сторони в особі Генерального консульства Угорської Республіки в Ужгороді, вже незабаром і в повному обсязі повідомить своїх читачів про всі обставини цієї автопригоди...

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно