Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Сільська бібліотека, як оберіг історії краю

Сільська бібліотека, як оберіг історії краю
Бібліотека-філія с. Негровець — одна з кращих бібліотек району з організації роботи з дітьми, юнацтвом та з популяризації краєзнавства. В бібліотеці Надія Іванівна Савинець працює майже 25 років....

Бібліотека-філія с. Негровець — одна з кращих бібліотек району з організації роботи з дітьми, юнацтвом та з популяризації краєзнавства. В бібліотеці Надія Іванівна Савинець працює майже 25 років. Вона добре знає своїх односельців, їх духовні запити і смаки. Свою роботу проводить у затишному приміщенні, у тісній співпраці з сільською радою, школою, сільським клубом.

ВІДЕО ДНЯ

Однією з основних умов створення позитивного іміджу бібліотеки є забезпечення комфортних умов для відвідувачів, приміщення гарно оформлено, по-сучасному, затишку додають і живі квіти.

Значна увага приділяється виставковій роботі. Для школярів естетично оформлені книжкові виставки та тематичні полички “Чарівний світ казок”, “Школа — бібліотека. Учень — читач”, “Поради батькам”. Особливу увагу зав. бібліотекою звертає на сімейне читання. Тепер батьки і діти не просто вибирають книжки, а беруть ще й участь у конкурсах, вікторинах, виставках. Їм на допомогу оформлено папки-досье “Робота з батьками юних читачів”, “На допомогу родинному вихованню”.

Реклама

Надія Іванівна уміє знаходити спільну мову з усіма читачами, але особливо тісний контакт її бібліотека має з обдарованими дітьми. Тетяна Ярема, Олена Росоха, Іванна Шиндра стали переможцями у конкурсі на кращий вірш про маму до Дня Матері

Цікаво і змістовно спільно з вчителями школи були проведені масові заходи, зокрема, сімейний вогник “Родинне свято”, гра на кмітливість “Про все розкажуть книги”, інтелектуальний урок “Хто, коли і що винайшов?”, урок шляхетності “Вірний друг — то найбільший скарб”, сімейна година “З мамою і татом до бібліотеки”, година доброти “Милосердя і любов до ближнього”, конкурс — “Відгадай загадку” тощо.

Реклама

Бібліотека проводить дні суцільного обліку попиту користувачів: як використовується книжковий фонд, якій літературі надають перевагу користувачі, проводить анкетування “Книга у нашій сім’ї”, “Краща книга… за шкільною програмою”, “Роль бібліотеки в житті сільського мешканця”. Згідно з опитуванням було виявлено, що великим попитом у юних читачів користуються дитячі журнали “Джміль”, “Барвінок”, “Світ дитини”, “Журавлик”, “Паросток”.

Зав. бібліотекою допомагає своїм користувачам пізнавати багатий світ письменництва, любити свою мову, Україну, зберігати і примножувати традиції українського народу. І тому велику увагу Надія Іванівна приділяє роботі з юнацтвом.

З метою популяризації правових знань, формування здорового способу життя у юнацтва в бібліотеці проводяться різноманітні заходи: правові уроки, години спілкування, ознайомлення із статтями Конституції, обговорення книг, години цікавих повідомлень на різні теми.

Реклама

Важливим доповненням у вихованні підростаючого покоління є прищеплення любові до рідного краю. У бібліотеці організовано книжково-ілюстративну виставку “Про Карпати сині — всі ці слова щирі”.

Доповненням до краєзнавчого фонду бібліотеки є краєзнавчі документи, які оформлені в папки-досьє і папки-нагромаджувачі: “Августин Волошин — педагог, політик, президент”, “Легенди рідного краю”, “Негровецькі вечірки”, “Колискові пісні”, “Народ скаже, як зав’яже”, “Народні прислів’я та приказки”, “В.С. Гренджа-Донський — верховинський соловейко”. В своїй роботі Надія Іванівна приділяє велику увагу історії села, в результаті пошукових робіт створені альбоми: “Історія села Негровець”, “Чарівна Тереблянська долина”, “Книга пам’яті с. Негровець”, оформлено куток стародавніх та побутових речей.

Цікавлять відвідувачів бібліотеки культурно-просвітницькі заходи, зокрема, усні журнали, уроки-свята, краєзнавчі читання, перегляди літератури.

У бібліотеці проходить доброчинна акція “Подаруй бібліотеці книгу”, працює “Книжкова лікарня”.Надія Іванівна — людина доброзичлива, сумлінна, творча, ентузіаст своєї справи. Вона користується заслуженою повагою у односельчан та користувачів бібліотеки. Її творчий підхід до роботи, любов до книги сприяють розширенню можливостей сільської бібліотеки.

Районний огляд-конкурс “Краща сільська бібліотека Міжгірщини” сприяв підвищенню ролі сільських бібліотек у житті місцевих громад, поліпшенню матеріального стану і в результаті — їх іміджу.

За підсумками обласного огляду-конкурсу “Сільська бібліотека року” бібліотека-філія с. Негровець посіла призове друге місце.

Надія Биба

Джерело: Сайт Міжгірського району

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно