Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Солотвино святкувало. Та ще й як!

Солотвино святкувало. Та ще й як!
Перше, що кидається у вічі, під’їжджаючи в селище Солотвино – це неабиякий розмах новобудов. Схоже, гонорових мешканців цього населеного пункту зовсім не лякають економічна криза та несприятлива...

Перше, що кидається у вічі, під’їжджаючи в селище Солотвино – це неабиякий розмах новобудов. Схоже, гонорових мешканців цього населеного пункту зовсім не лякають економічна криза та несприятлива екологічна ситуація місцевості через підтоплення шахт. Люди як будувалися тут, так і продовжують це робити. Навіть більше. Якщо раніше зводили однотипні будівлі, то наразі вражають архітектурними шедеврами. Але це не єдина особливість Солотвина. У літню пору селище перетворюється у курортну зону. То навіть засумніваєшся, а це, бува, не одеський лиман? Унікальні солені озера (аналог Мертвого моря) манять у Солотвино відпочивальників зі всіх куточків нашої країни. Ще б пак! Адже вода у них не лише солена (30—32 г/л), а й дуже корисна для здоров’я. Зокрема, нею лікують хвороби нервової системи, радикуліт, плеврит, артрит, захворювання шкіри тощо. Звісно, минулорічні екологічні проблеми дещо підірвали репутацію цієї місцевості, однак не зупинили потік туристів. Ситуацію дещо покращило нове керівництво РДА, яке докладає максимум зусиль для того, аби відновити роботу Солотвинського солерудника, зокрема алергологічної лікарні. Буквально на днях, Кабмін виділив 10 млн грн. для ліквідації тут наслідків аварії.

ВІДЕО ДНЯ

Ще одним кроком до позитивного відродження Солотвина стало цьогорічне проведення фестивалю „Мелодії солених озер ”. Варто зазначити, що у районної влади до збереження народних традицій ставлення особливе. Свідченням цього є найрізноманітніші заходи, які відбуваються безпосередньо для представників національних меншин. Зокрема, і фестиваль, який виник ще у 2002 році, однак через кризу та ряд інших проблем впродовж останніх років не проводився.

Але…людська душа однаково прагне свята, навіть, якщо й дошкуляють негаразди. Тим більше такого, де зачувши мелодію коломийки, ноги самі просяться в танок.

Реклама

За ініціативи голови РДА М.І.Шелевера було вирішено відновити добру традицію фестивалю, провівши його безпосередньо на одній із баз відпочинку поблизу рукотворних водоймищ. Але не тільки показати таланти, якими багата наша Тячівщина, а й надалі розвивати національні традиції самобутньої культури і мистецтва.

Від традиційності до популярності

Реклама

Відкрив урочистість заступник голови РДА І.В. Дьолог, який привітав усіх зі святом, наголосивши, що фестиваль «Мелодії солених озер» є унікальним. Адже він сприяє обміну культурним та традиціям, відродженню транскордонного співробітництва та розвитку туризму тощо. І.В. Дьолог висловив сподівання, що фестиваль надалі проводитиметься щорічно і набуватиме більшої популярності як серед його учасників так і шанувальників. Відтак, заступник голови РДА М.М.Цірик та керівник апарату РДА Д.В.Онуфрій вручили почесні відзнаки найактивнішим його організаторам: Почесну грамоту ОДА – директору Солотвинської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Л.І.Явтушенко, подяку голови ОДА – директору Солотвинської ДШМ Є.К.Вайнагій, грамоти РДА – Ю.Ю.Опріш – керівнику колективу «Квіти Тиси» та А.О.Молдован – директору Солотвинського МНВК.

Приємно, що на фестиваль «Мелодії солених озер» завітали і поважні гості, зокрема начальник управління культури облдержадміністрації Ю.Ф. Глеба, голова профспілки працівників культури Н. М.Товтин. І прийшли не з пустими руками. У подарунок представили виступ білоруського колективу «Зоряночка». Начальник управління культу¬ри ОДА Ю.Ф.Глеба висловив подяку організаторам свята - Тячівській РДА та районній раді, відділу культури РДА та сподівання, що фестиваль у Солотвино надалі проводитиметься щорічно. А з часом може стати дійством обласного значення. Також виступили керуючий справами райради І.І.Папп, селищний голова Солотвина Ю.Ю. Ухаль, які привітали всіх зі святом, побажали хорошого настрою та доброго відпочинку.

За дорученням керівництва обласної ради подяку з нагоди проведення фестивалю І.І.Папп вручив ПП Ф.І.Шелевер, солотвинському селищному голові Ю.Ю.Ухалю.

Реклама

Щедра талантами Срібна Земля

Фестиваль «Мелодії солених озер» зібрав кращі мистецькі колективи та окремих виконавців народної, популярної та авторської пісні. Розпочав концертну програму оркестр смт. Солотвино (керів¬ник Г.Айб). Надалі виступили самодіяльні колективи: - вокальний ансамбль Буштинської ДШМ «Тисяночка» (керівник О.Вейгеш), троїсті музики БК с. Красна (керівник М.Сойма). Румунські народні пісні та танці подарували публіці учасники солотвинського колективу «Мараморошани». Угорські мелодії прозвуча¬ли у виконанні селищного фольк¬лорного ансамблю «Нефелейч». Шалені овації дісталися фольклорному колективу з Білорусі. Надалі свої композиції представили: Марія Руснак, Вікторія Моринець, Наталія Цубера, В'ячеслава Канюка, Юрій Гарагаль Футько та Євгенія Каптола з с.Терново, Андріана Вучкан і Олена Гусар із с.Грушево, Роланд Свирида із смт Солотвино, дует в складі В.Стенавської та Н.Онуфрій з Нересниці, Лівія Влад з Н.Апші, Єва Тиводар з Бедевлі, Віра Сентипал з Ужгорода.

Загалом, численних глядачів фестивалю розважали десятки творчих колективів та виконавців, яким подарували чудовий настрій.

Та на цьому свято не закінчилось. Опісля, вже під вечір, як трохи спала спека розпочався гала-концерт за участю відомих сучасних виконавців. Зокрема, виступили соліст гурту «Край» Іван Мисинчук з м.Рахів, незрівнянна Оксана Славна з Тересви, епатажна Єва з Бедевлі, запальний Борис Похватюк, непередбачуваний Іван Пилипець. І звісно, зачарували глядачів своїм співом Михайло Мода та композитор і виконавець Ігор Юрковський з Вінниці. «На біс» пройшов виступ народного артиста України, відомого українського композитора, виконавця шлягеру «Доню, моя, донечко» Миколи Свидюка. До речі, на знак вдячності за теплий і гостинний прийом співак подарував голові райдержадміністрації М.І.Шелеверу Острозьку Біблію. А також виразив побажання добра і щастя всім учасникам та глядачам фестивалю «Мелодії солених озер», процвітання і розквіту Тячівщині.

Приєднуючись до цих слів хочеться додати, щоб фестиваль, який допомагає розкрити самобутність і таланти й надалі продовжував добру традицією культурного розвитку самоврядних громад нашого краю.

Любов Немеш

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно