Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Екстремали вибирають Карпати : підкорити Говерлу і торкнутися хмар

Екстремали вибирають Карпати : підкорити Говерлу і торкнутися хмар

Екстремали вибирають Карпати : підкорити Говерлу і торкнутися хмар
У сезон відпусток усі намагаються поїхати на море. Ми ж побували у Карпатах й обрали трохи екстремальніший вид відпочинку зі сходженням на Говерлу – найвищу гору України. Маківка України...

У сезон відпусток усі намагаються поїхати на море. Ми ж побували у Карпатах й обрали трохи екстремальніший вид відпочинку зі сходженням на Говерлу – найвищу гору України.

ВІДЕО ДНЯ

Маківка України розташована на кордоні Закар­патської та Івано-Франківської областей, приблизно за 17 км від кордону з Румунією. Висота гори – 2061 метр над рівнем моря.

Наш маршрут пролягає крізь букові та хвойні ліси. Підніматися на вершину – кілька годин. На шляху траплялися великі кам’яні брили, глиняні рівчаки, які розмиває вода. Тому краще взувати кросівки і брати теплий одяг, адже на Говерлі холодно – у день нашого сходження температура сягала не більше 10º С, з рота йшла пара і дещо мерзли руки. Під час підйому краще дихати носом. Бо кореспондентові «КП» «пощастило» повністю зірвати голос і потім розмовляти лише пошепки. Підіймаючись, не варто пити багато води, бо тоді відчуваєш себе заповненою доверху ємністю з рідиною. З собою варто взяти дощовики. Нам довелося їх одягти, бо напускався рясний дощ.

Реклама

Вершина Говерли вимощена якоюсь бруківкою, схожою на кам’янку. Щодня туди піднімаються сотні туристів різного віку. З висоти люди схожі на маленьких мурашок, які наполегливо долають свій маршрут. Не обійшлось і без конфузів. Ми побачили, як літня жінка останні метри підйому долала, у прямому сенсі, рачки. А хлопець на спині насилу ніс свою пасію, яка добряче натерла ноги. При цьому товариші, які заохочували своїх швидше піднятись, аби розпити на горі шампанське, могли запросто почути сердите: «Та йдіть ви у баню!». Тому колективне фото виходить зі стомленими обличчями або ледь вичавленими усмішками. Проте спуск набагато легший і швидший. До речі, ця 5-денна екскурсійна поїздка обійшлась кожному в 750 грн.

Коли ми наближалися до Говерлянки (місцевість під Говерлою – авт.), то вершину гори застували густі хмари. Кажуть, якщо хмари не розсіються, можна навіть не побачити своєї групи. А взагалі погода у Карпатах змінюється кожні 15 хвилин. Коли піднімаєшся на Говерлу, відчуття ейфорії словами не передати. Ти майже руками торкаєшся хмар.

Реклама

Віта Коноваленко

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно