Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • До вирішення проблем на Солотвинському солеруднику залучать міжнародних експертів

До вирішення проблем на Солотвинському солеруднику залучать міжнародних експертів

До вирішення проблем на Солотвинському солеруднику залучать міжнародних експертів
Сьогодні голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко взяв участь у відеоконференції із Міністерським комісаром МЗС Угорщини Іштваном Йоо, яка відбулася в Генеральному консульстві Угорщини в...

Сьогодні голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко взяв участь у відеоконференції із Міністерським комісаром МЗС Угорщини Іштваном Йоо, яка відбулася в Генеральному консульстві Угорщини в Ужгороді. Головне питання, про яке йшлося в ході перемовин з партнерами з Угорщини – ситуація на Солотвинському солеруднику. Тут можливий вилив солоної води в Тису, що загрожує екологічною катастрофою на транскордонному рівні. Область клопоче уряд про першочергове виділення коштів для наукових досліджень ситуації. Також, як зазначив Володимир Чубірко, дану проблему можливо вирішувати в рамках європейської Дунайської стратегії, адже йдеться про безпеку водного регіону багатьох країн ЄС.

ВІДЕО ДНЯ

«Ситуація визначено як надзвичайну. Прийнято рішення про побудову містечка для відселення людей з Солотвина в Тереблю. Будинки зведені. Але карстові провалля й надалі утворюються на території Солотвинського солерудника. Може статися вилив солоної води з проваль в Тису. Місяць тому нове провалля утворилося і ми не знаємо, яка надалі буде ситуація. Може статися техногенна катастрофа. Закарпаття неодноразово зверталося до уряду з цією проблемою. Але ситуація в країні складна, йде фактично війна», - повідомив керівник обласної ради.

Іштван Йоо запропонував поетапний підхід до вирішення проблеми. «Треба визначити, чим може допомогти Угорщина, щоби запобігти катастрофі. І які для цього потрібно фінансові ресурси. Державна служба з надзвичайних ситуацій Угорщини долучиться до цього, відвідаємо Солотвино з міжнародними фахівцями», - запропонував комісар МЗС Угорщини.

Реклама

Як повідомили у прес-службі Закарпатської облради, за його словами будуть залучені фахівці з інстанцій ЄС, які вивчатимуть ситуацію в Солотвині. Адже ця проблема актуальна для всього Дунайського регіону. Треба визнати, що це питання загальноєвропейського рівня, - вважає Ішвтан Йоо.

Серед інших йшлося і про реалізацію транскордонного проекту ЄС «Розвиток захисту навколишнього середовища в Мукачеві, Ужгороді та Ніредьгазі через оцінку стану існуючих систем очистки водопостачання та водовідведення». В рамках проекту фахівці з Європи провели аналіз існуючих систем водопостачання та водовідведення в Мукачеві Ужгороді та Берегові, моніторинг інженерних споруд, розробили інвестиційні проекти для цих міст. Також фахівцями розроблено комплекс заходів, які допоможуть залучити у сферу водозабезпечення інвесторів, що в кінцевому рахунку має покращити послуги з водопостачання та водовідведення. В ході відеоконференції обговорювалася можливість залучення коштів Європейського інвестиційного банку для реалізації проекту в містах Закарпаття. В ході відеоконференції домовлено про зустріч голови облради Володимира Чубірка з керівництвом банку вже на початку червня.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно