Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Голова облради разом з очільниками Мукачева, Ужгорода та Берегова вирішують у Будапешті ряд нагальних проблем області

Голова облради разом з очільниками Мукачева, Ужгорода та Берегова вирішують у Будапешті ряд нагальних проблем області

Голова облради разом з очільниками Мукачева, Ужгорода та Берегова вирішують у Будапешті ряд нагальних проблем області

Голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко та керівники міст області в Будапешті беруть участь в семінарі «Стратегія Дунайського регіону», який проходить в Міністерстві зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини. На семінарі присутні народний депутат України Василь Брензович, міські голови Ужгорода Віктор Погорєлов, Мукачева – Золтан Ленд’єл, його перший заступник Ернест Нусер, Берегова – Золтан Баб’як, представники водоканалів Ужгорода та Берегова. Угорську сторону представляє міністерський комісар з питань стратегії ЄС для Дунайського регіону Іштван Йоо, представники Європейського інвестиційного банку Ліоенл Рапайл та фахівці угорських міністерств.

ВІДЕО ДНЯ

На семінарі насамперед обговорювали спільні цілі України та Угорщини у сфері поліпшення якості води, стічних вод та утилізації відходів, а також можливості розвитку транспорту.

Україна співпрацює в рамках стратегії ЄС для Дунайського регіону в питаннях, пов’язаних з якістю води. Дунайська стратегія охоплює чотири області України, що безпосередньо належать до Дунайського басейну, – Одеську, Чернівецьку, Івано-Франківську та Закарпатську. Загалом же вона діє для 14 країн-учасниць. Стратегія окреслює спільні для всього регіону проблеми транспортної інфраструктури, екології та енергозбереження і дає інструменти для їх вирішення консолідованими зусиллями, – повідомляє прес-служба облради.

Реклама

Іштван Йоо зазначає, що країни ЄС саме через такі проекти намагаються більше уваги звернути на якість поверхневих вод і захист від повеней, в тому числі в регіонах України. «Ваша країна має складності в цих питаннях. Треба мобілізувати ресурси для покращення ситуації в екологічній сфері. У нас вже були з вами спільні успішні проекти, і ми їх будемо розвивати. У 2014-2020 програмному періоді ЄС є кілька можливостей фінансування для України. Важливо визначити наступні кроки, які необхідно зробити для досягнення цілей. І ми над ними спільно працюватимемо», - констатував Держсекретар.

Щодо українських областей, то тут проблемою є хронічне недофінансування невідкладних природоохоронних заходів та проектів модернізації очисних споруд. Системи каналізації в нашому краї вичерпали свій ресурс і знаходяться в аварійному стані, більшість очисних споруд вимагає реконструкції зі збільшенням пропускної спроможності і введення більш передових технологій очищення стічних вод. Відсутність у підприємств комунального господарства вільних коштів, хронічні неплатежі, велика заборгованість за енергоресурси не дають змоги вживати планомірні заходи для поліпшення їх роботи.

Реклама

Голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко зазначив, що для Закарпатської області надзвичайно актуальним є пошук можливостей щодо реконструкції існуючих систем очистки водопостачання та водовідведення. З огляду на відсутність коштів область намагається вирішувати проблему водозабезпечення населення за рахунок різних джерел фінансування, у тому числі грантів Євросоюзу.

Як поінформував в ході семінару керівник ради комунальні підприємства водоканалів міст Ужгорода, Мукачева та Берегова були долучені до співпраці з партнерами Угорщини у рамках реалізації транскордонного проекту ЄС «Розвиток захисту навколишнього середовища через аналіз (питної та каналізаційної вод) стану водоканалів, а також розробка програми розвитку наявних систем послуг водопостачання».

Основна мета проекту відповідно до виготовленої документації, використовуючи технології та знання угорської сторони, здійснити будівельні роботи на відповідних об’єктах Ужгорода, Мукачева та Берегова і тим самим врегулювати проблеми у сфері водопостачання та водовідведення.

Реклама

В рамках проекту фахівці провели аналіз діючих систем водопостачання та водовідведення в Мукачеві, Ужгороді та Берегові, моніторинг інженерних споруд, розробили інвестиційні проекти для цих міст. Також фахівцями розробляється комплекс заходів, які допоможуть залучити у сферу водозабезпечення інвесторів, що в кінцевому підсумку має поліпшити послуги з водозабезпечення та водовідведення. Окрім того, експерти вважають, що в області необхідно здійснити заходи щодо економії питної води та зниження енергоємності її виробництва, створити сприятливі умови для залучення іноземних інвестицій, забезпечити дослідження й охорону джерел питного водопостачання.

В реалізації другої фази проекту, який було презентовано, зацікавлені як українська, так і угорська сторони.

З огляду на те, що фінансові рамки, передбачені Програмою транскордонного на 2014 – 2020 роки у сфері охорони навколишнього середовища, виявилися замалими для реалізації другої фази проекту, а транснаціональна програма «Дунай», яка є доступною для України, – не фінансує інвестиційну діяльність, нам слід шукати альтернативні варіанти, - вважає керівник облради.

Такою може бути, на його думку використання можливостей, передбачених кредитною угодою між Європейським інвестиційним банком та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Ужгородська, Мукачівська та Берегівська міські ради висловили свою зацікавленість щодо можливості отримання кредитних коштів відповідно до цієї угоди для подальшої реалізації заходів, спрямованих на вирішення нагальної проблеми підтримки належної якості води та каналізаційно-очисних споруд шляхом їх реконструкції та модернізації.

«Покладаємо великі надії на сьогоднішню зустріч. Очікуємо отримати максимум інформації про можливості з метою успішної реалізації наших проектів як у рамках європейських програм, Дунайської стратегії, так і отримання технічної допомоги від Європейського інвестиційного банку.

Якщо об’єднаємося – результат буде. Завдяки успішній реалізації зазначеного проекту відбудеться значне поліпшення якості життя мешканців території, у першу чергу стосовно покращення якості води як в Україні, так і Угорщині», - зазначив Володимир Чубірко.

Реклама

Вже наступного тижня відбудеться зустріч голови Закарпатської обласної ради Володимира Чубірка з керівництвом українського представництва Європейського інвестиційного банку, де будуть обговорені й ці питання.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно