Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Донорство саме по собі є корисним, – лікар-терапевт Мукачівської ЦРЛ

Донорство саме по собі є корисним, – лікар-терапевт Мукачівської ЦРЛ

Донорство саме по собі є корисним, – лікар-терапевт Мукачівської ЦРЛ
Потреба в крові завжди гостро відчувається у суспільстві, а особливо зараз, в період військового конфлікту на Сході України.

У неділю, 14 червня, увесь світ відзначив Всесвітній день донорства. Потреба в крові завжди гостро відчувається у суспільстві, а особливо зараз, в період військового конфлікту на Сході України.

ВІДЕО ДНЯ

Чимало людей постійно жертвують своєю кров’ю, рятуючи тим самим інших. Петро Лоя - житель Мукачівщини, лікар-терапевт, який займається переливанням крові і сам віддає частину своєї, щоб урятувати чиєсь життя, – йдеться у статті газети "Панорама" від 11 червня 2015 року.

На його рахунку більше 40 власних повних переливань, отже Петро Лоя є почесним донором. А усе почалось ще в студентські роки, коли він вирішив допомогти своєму однокурснику, з яким навчався на медичному факультеті тоді ще УжДУ, здолати хворобу. Вдруге він віддав свою кров заради здоров’я вагітної жінки. Після цих відвідин станції переливання крові лікарі запропонували йому частіше здавати кров.

Реклама

Звісно, що не обійшлось і без побічних ефектів. Одного разу пан Петро втратив свідомість, та вже на другий-третій день він почувався значно краще, ніж до переливання крові. Та є люди, яким взагалі не можна здавати свою кров. Якщо людина страждає від недоліку ваги (до 40 кг) – їй протипоказано це робити. Також протипоказано здавати кров людям, які активно вживають алкоголь та наркотичні речовини, які протягом останніх трьох місяців робили собі пірсинги, відвідували стоматолога, хворіли останнім часом інфекційними захворюваннями. Протягом року кров можна здавати 5 раз, тобто кожні два місяці.

Донорство у різні часи було різним. У Радянському Союзі, до прикладу, людей заохочували, а то й заставляли здавати кров. Відповідно, було і більше донорів. Зараз, за словами Петра Лоя, люди добровільно зголошуються ставати донорами. Зокрема, в період війни, коли і звичайні люди, і журналісти, і духовенство, і бійці АТО активно допомагають нашим військовим, віддаючи свою кров. “Тобто, наше суспільство стало свідомішим, сердечнішим, не байдужим до біди інших людей, бо кров завжди потрібна”, - зазначив Петро Лоя.

Реклама

Щоб бути героєм, щоб стати донором, не треба нічого, окрім бажання та паспорту. За два дні до переливання крові, як сказав фахівець, не варто вживати алкоголь та інші шкідливі речовини. “Донорство саме по собі є корисним. Після здачі частини крові організм виробляє нову, «молоду». Завдяки переливанню крові можна вивчити свій організм, свою біохімію”, - стверджує лікар-терапевт. А найголовніше, що з собою треба взяти у відділення переливання крові, – це щире бажання допомогти тим, хто потребує донорської крові.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно