Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Подорож у країну-казку: з кого Закарпаття має брати приклад (ФОТО)

Подорож у країну-казку: з кого Закарпаття має брати приклад (ФОТО)

Подорож у країну-казку: з кого Закарпаття має брати приклад (ФОТО)
Кожна країна цікава, оригінальна і приваблива по-своєму. На карті північної Європи нашу увагу привернули Швеція та Норвегія – одні із найпівнічніших країн світу. Проте це не заважає Норвегії...
ВІДЕО ДНЯ

Кожна країна цікава, оригінальна і приваблива по-своєму. На карті північної Європи нашу увагу привернули Швеція та Норвегія – одні із найпівнічніших країн світу.

Проте це не заважає Норвегії бути у світових лідерах за рівнем і якістю життя своїх п’яти мільйонів населення. Норвегія, не будучи членом ЄС, входить у Шенгенську зону. Отже, якщо люди прагнуть нормально жити, їм ніщо не може бути на заваді: ні відсутність членства в ЄС, ні те, що Норвегія є королівством, ні те, що вона на самому краю досить суворого світу… Щоправда, у 70-х роках минулого століття тут відкрили багаті поклади нафти і газу.

Реклама

Із столичного аеропорту «Бориспіль», який святкує своє 55-річчя і нині живе за особливими антитерористичними правилами, наша, згуртована багатьма подорожами київсько-мукачівська група, бере курс на шведську столицю Стокгольм. Саме в стокгольмські інституції збирається звертатися уряд України для залагоджування спірних питань з нашою північною сусідкою. Якихось півтори тисячі кілометрів польоту за трохи більше двох годин, і наш «Боїнг» приземлюється в головному шведському аеропорту Арланда. Початок серпня, але північна Швеція зустрічає нас 36 градусною жарою. Трохи згодом наш автомобіль потрапляє у проливний дощ (а погода на півночі досить капризна і мінлива), і температура різко падає до 18 градусів за Цельсієм.

Перше, що шокує гостей північної Європи, – це дороги і культура поведінки на них водіїв. Не грає ролі – це столична автомагістраль, чи прокладена високо в тундрі асфальтівка – якістю вони не поступаються. Сама назва «Норвегія» перекладається як «шлях на північ». Отже, місце для доріг ще з часів вікінгів людям доводиться відвойовувати у скель. А тому на дорозі подорожуючим зустрічаються десятки тунелів, прокладених у товщі фантастичних гір. Окремі з них нагадують підземні міні-міста і простягаються на десятки кілометрів. На автозаправках, по кількості яких Норвегія значно відстає від України, всього два види пального: бензин одного типу та дизельне паливо. Ціни на пальне високі, але, схоже, Україна хоче і тут наздогнати свою скандинавську «подругу».

Реклама

Зате вода в Норвегії безкоштовна, тобто споживачі за неї не платять. А вода тут на кожному кроці: у твердому, рідкому і газоподібному станах. На вершинах гір, з яких повсюдно струменить до низу вода з казкових водоспадів, сотні років лежать льодовики.

До речі, і фіорди – затоки в суші оточені височезними скелями – предмет законної гордості норвежців, кажуть, справа рук того ж льодовика, що врізався в сушу подекуди на сотні кілометрів, утворивши своєрідні оази. Морські подорожі по фіордах, мов магнітом, притягують туристів.

Майже на кожному кроці ріки та озера, що сприяють розвитку рибальського туризму. А кожен поважаючий себе український турист без норвезьких оселедців, замаринованих різними способами, додому не повертається.

Реклама

Коли вранці у променях сонця гори потопають у тумані – видовище прямо неземне. Сама природа за тисячоліття настворювала тут сотні дивовижних атракцій. Серед них: Прекестолен – «Кафедра проповідника», популярна скеля поблизу міста Ставангер, язик Троля біля міста Оддо…

Норвежці дуже люблять і шанують міфічних істот – тролів, рукотворні пам’ятники яким будують на кожному кроці з підручного каміння.

Незважаючи на коротке північне літо, по берегах фіордів та озер зеленіють і червоніють сади, переважно яблуневі і черешневі. Фермери реалізують вирощену продукцію у доволі незвичний і, як на нас, ризикований спосіб. На столиках біля дороги виставляють розфасовані у пластикових коробках черешні і яблука з написаною ціною. Поруч – коробка для грошей. І жодних тобі продавців, наглядачів і відеокамер. Повне довір’я! А смак норвезьких фруктів і ягід – неперевершений. Це я кажу як патріот України!

У норвежців, принаймні, помітні дві любові – до Батьківщини і пристрасть до води. Крім міст і містечок чимало нащадків вікінгів живуть на так званих хуторах, де всього кілька доволі скромних будиночків, які навіть не зачиняють на ключ. Якщо господар вдома – на щоглі біля оселі піднімається національний прапор. Щодо пристрасті до моря, то всі стараються жити біля води, або принаймні мати там дачі. А загалом біля 80% населення активно використовують човни і катера.

В останній день нашого перебування на Скандинавії в одному зі шведських мотелів на березі мальовничого озера, українська група прийшла на прощальну вечерю у вишиванках і з Державним прапором, який супроводжував нас впродовж усієї подорожі. Це викликало захоплення і оплески у присутніх.

Отож, дай, Боже, Україні миру і злагоди, і вона обов’язково займе своє почесне місце у співдружності цивілізованих країн і народів світу. Ми у це свято віримо.

P.S. Учасники поїздки складають щиру вдячність мукачівському туристичному агенству «Гранд Тревел» за відмінну організацію подорожі.

Реклама

Василь Гарагонич

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно