Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Жителі села Колочава встановили хрест із сонячними батареями

Жителі села Колочава встановили хрест із сонячними батареями

Жителі села Колочава встановили хрест із сонячними батареями

На вершині мальовничої гори Дарвайка жителі села Колочава нещодавно встановили величезний металевий хрест, який вже назвали найбільшим в Українських Карпатах.

ВІДЕО ДНЯ

Висота хреста – сім метрів, вага - одна тонна. Постать Ісуса Христа на розп’ятті має два метри і її талановито зобразив фарбами місцевий художник Павло Росада.

Місце для хреста сільська громада вибрала невипадково – саме на вершині цієї гори часто б’ють громовиці і трапляються нещасні випадки, зокрема, грім потрапляв в отари овець та вбивав вівчарів. На думку колочавців, хрест захистить гору від гніву небесних сил і допоможе всім, хто підніметься на неї та щиро попросить у Бога помочі. А на Дарвайку часто ходять місцеві збирати чорниці, її підкорюють численні туристи, тут пасуться отари овець . 

Реклама

Як розповів місцевий активіст Юра Кливець, для виготовлення і встановлення хреста жителі присілка Горб  дружно зібрали кошти і допомагали хто як міг. «Хтось дав гроші, інший - матеріал, третій – транспорт, багато колочавців доклали фізичних зусиль, - розповідає Юрій. – На гору спеціально трактором прорили дорогу, щоб можна було вивезти хрест на саму вершину, а от  встановлювали  його два дні близько півсотні чоловік. Неможливо всіх перерахувати, але надзвичайно вдячні всім, хто приклався до цієї справи». 

Освятив хрест настоятель храму «Зішестя Святого Духа» у Колочаві - Горб отець Василій. 

Реклама

Для того щоб хрест було видно у село, біля нього встановили сонячні батареї. Щороку на вершині, на громове свято планують відправляти Службу Божу, а з часом побудувати тут невеличку капличку.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно