Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Громадська рада Мукачева обговорила проект децентралізації влади та вчергове відклала перенесення Меморіалу з центру міста (ФОТО)

Громадська рада Мукачева обговорила проект децентралізації влади та вчергове відклала перенесення Меморіалу з центру міста (ФОТО)

Громадська рада Мукачева обговорила проект децентралізації влади та вчергове відклала перенесення Меморіалу з центру міста (ФОТО)
Децентралізація влади — одне з основних питань, яке є завжди актуальним для українського суспільства. Особливо гострим воно постало після подій на Майдані та військових вторгнень в Криму та на...
ВІДЕО ДНЯ

Децентралізація влади — одне з основних питань, яке є завжди актуальним для українського суспільства. Особливо гострим воно постало після подій на Майдані та військових вторгнень в Криму та на Сході України.

Громадська Рада Мукачева вирішила сьогодні провести чергове засідання, на якому було порушено питання передачі владних повноважень місцевому самоврядуванню.

Реклама

Першим виступив юрист Павло Мельник, який розповів про правові аспекти децентралізації. Насамперед було акцентовано увагу на тому, що Україна переходить на трирівневу систему: регіон — район-громада, де регіонами будуть нинішні області. Окрім того, посади голів ОДА будуть ліквідовані, а на заміну їм будуть Представники Президента у регіонах. Також Павло Мельник детальніше описав юридичні тонкощі та особливості процесу передачі прав місцевим громадам.

Начальник юридичного відділу Мукачівського міськвиконкому Іван Ільтьо акцентував увагум на статтях 142 та 144 проекту Конституції України від Президента України.

Реклама

Опісля завелась довга дискусія, яка супроводжувалась виступами та критикою проекту нової Конституції.

Раїса Мойсей, наприклад, поділилась думкою, що не потрібно шукати якийсь винахід, а використати одну з двох моделей самоврядування, які є успішними: або англо-саксонську, або континентально-європейську (Франція, Італія, Іспанія).

Олександр Гокс вважає, що проект Президента міняє шило на мило, адже Представники Президента будуть такими же наглядачами у краї, якими є зараз губернатори. І вважає, що яскравим зразком самоврядування є Магдебурзьке право.

Реклама

Євген Жупан акцентував більше на питанні реалізації прав національних меншин, а також того, що Закарпаття мало за часів незалежності мало бути спеціальної самоврядної території в силу національних та історичних обставин.

На завершення було прийнято рішення про підтримку процесу децентралізації, однак з переглядом щодо посади Представника Президента України у регіонах.

Під кінець також було розглянуто питання про демонтаж пам'ятника воїнам Великої Вітчизняної війни. Юрій Кравчук розповів, що до Дня визволення Мукачева має відбутись урочисте перенесення меморіалу на міський цвинтар. Це викликало широкий резонанс на засіданні. 13 осіб вирішили зняти питання демонтажу, а 7 — відкласти на невизначений час.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно