Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Медіаґазди. Кому належать закарпатські ЗМІ

Медіаґазди. Кому належать закарпатські ЗМІ
Остання президентська кампанія в черговий раз підтвердила, що медіа відіграють одну з провідних, а подекуди і головну роль в боротьбі за перемогу на політичній арені. Правильно подана інформація може...

Остання президентська кампанія в черговий раз підтвердила, що медіа відіграють одну з провідних, а подекуди і головну роль в боротьбі за перемогу на політичній арені. Правильно подана інформація може стати квитком у велику політику або відправити, за потреби, конкурента на політичний смітник.

ВІДЕО ДНЯ

Сьогодні, все частіше лунають думки про те, що наступна парламентська кампанія в Україні може розпочатися вже цієї осені, тобто політикам знову знадобиться підтримка медіа. То кому належать закарпатські ЗМІ і хто в змозі сподіватися на їхню підтримку?

Просте на перший погляд питання насправді наштовхується на багато підводних каменів. Якщо встановити кінцевого власника телеканалу або радіостанції відносно легко, то ідентифікація власника інтернет-ЗМІ - справа не з легких. Часто власники не вважають за потрібне хоч якось реєструвати належні їм інтернет-ресурси, тому знаходити їх доводиться користуючись інсайдерською інформацією, власними джерелами, а також виходячи з аналізу інформаційного наповнення сайту. Загалом медіаринок Закарпаття виявився досить багатостороннім і в ньому окрім ЗМІ наближених до сфери впливу окремих політичних сил, знайшлось місце і незалежним медійним проектам.

Реклама

Медіа-група родини Балог

До цієї групи належать телеканал, кілька радіостанцій та інтернет-ЗМІ.

Реклама

Зокрема, власником ТРК "Мукачево (М-Студіо)" є Виробничо- комерційне ТОВ "Продюсер" в особі директора Шубця Володимира Омеляновича, засновниками якого є, зокрема, Балога Оксана Анатоліївна (дружина Віктора Балоги), Токар Мирослава Іванівна, Петьовка Марина Іллівна (дружина Василя Петьовки) - кожна з засновниць володіє частками статутного фонду у розмір близько 25 %, крім цього засновником є давно відома, асоційована з родиною Балог юридична особа - ТзОВ "Барва" (близько 23 %), ще близько 1,3% статутного фонду належить Горонді Крістіану Георгійовичу.

Щодо радіомовлення, то станом на сьогодні в межах Закарпатської області, оточення Віктора Івановича має практично повному монополію в FM-діапазоні, володіючи одразу чотирма радіостанціями.

Так, засновником Товариства з обмеженою відповідальністю "Радіомовна компанія – "Громадське Мовлення" (відоме слухачам як "Радіо Світ 104,7 FM") є ТОВ "Культурно-мистецький центр "Барви", засновниками якого в свою чергу є в рівних частках Шубець Володимир Омелянович, Петьовка Марина Іллівна, Балога Оксана Анатоліївна, Токар Мирослава Іванівна і те ж саме ТзОВ "Барва".

Реклама

Крім цього "Культурно-мистецький центр "Барви" має ще одну частоту радіомовлення та веде трансляцію під позивними Радіо ФМ – Закарпаття.

У розпорядженні родини Балог є також Мале приватне підприємство "Версія плюс", що транслюється на теренах області під позивними "Версія FM". Засновником цього медіа є все те ж ТОВ "Культурно-мистецький центр "Барви".

Керівником ще однієї радіостанції - Приватного підприємства "Радіо "Слатіна-РТК" (Позивні: "Радіо "Слатіна") є знову ж таки Шубець Володимир Омелянович, а от засновником є ТОВ „РА-Закарпаття”, в якому 100% частки статутного капіталу належить Шубець Віолетті Володимирівні – доньці Володимира Шубця.

До медіа групи родини Балог варто віднести також Закарпатський інформаційно-діловий портал «Мукачево.net». Згідно відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців засновниками товариства з обмеженою відповідальністю "Інформаційно-діловий портал "Мукачево.нет" є Тужанський Дмитро Володимирович, якому належить 20% статутного фонду та ТОВ «Корал», якому належать 80% статутного фонду. Керівником підприємства, який має право підпису, є Дмитро Тужанський.

Щодо ТОВ «Корал», то 50% частки його статутного фонду належать Лилик Івану Івановичу (керівник ТОВ «Барва»), а ще 50% належать Сторчак Сергію Валерійовичу. В свою чергу Сторчак Сергій Валерійович є керівником та має право підпису в ТОВ «Русинія», 100% статутної частки якого належить Балозі Оксані Анатоліївні.

Ще одним ресурсом, який, за інформацією власних джерел, попадає в сфери впливу родини Балог є Інтернет-видання "Закарпаття онлайн", головним редактором, якого є Олег Диба. Жодної інформації про засновників та форму власності даного ресурсу немає. Окрім самого інтернет-видання "Закарпаття онлайн" в його структуру входить і прес-центр "Закарпаття".

Донедавна в медіа-групу родини Балог входила і газета "Старий замок "Паланок", але вже з квітня місяця 2014 року видання припинило друкуватися. Засновником і видавцем газети є ТОВ "Газета "Старий Замок "Паланок", 99% частки статутного фонду якого належать Лилику Івану Івановичу (керівник ТзОВ "Барва"), а 1% належить Попп Василю Мартиновичу.

Реклама

Медіа-ресурси Олександра Ледиди

Попри те, що сьогодні Партія регіонів переживає не найкращі часи, закарпатські регіонали концентрують в своїх руках досить значні інформаційні ресурси.

Зокрема, колишньому очільнику Закарпатської області належить 50% статутного фонду в газеті "Закарпатська правда", в структуру якої входить і однойменний прес-центр. Решта 50% розподілена у рівних долях також між наближеними до Олександра Ледиди людьми. Так, серед засновників ТОВ "Редакція газети "Закарпатська Правда", є Качур Іван Іванович – колишній заступник голови Закарпатської ОДА, Бушко Іван Іванович – народний депутат і колишній перший заступник голови Закарпатської ОДА, Харута Федір Григорович, Ігнатко Василь Степанович, Адамчук Олег Іванович.

Ще одним ЗМІ, яке підпадає під сферу впливу Олександра Ледиди є ТРК "Даніо", відоме також як "21 канал" та зареєстроване в місті Ужгород. На сьогоднішній день, згідно даних Державного реєстру Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, 100% частки статутного фонду належить Петровій Аллі Олександрівні – людині, яка також є близькою до Олександра Ледиди. Зокрема, на виборах до обласної ради в 2010 році Алла Петрова була третьою в списку Партії регіонів. Проте, це не єдина причина, яка дає змогу говорити про близькість ТРК "Даніо" до екс-очільника області. Так, згідно відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, засновниками приватного малого підприємства "Телерадіокомпанія Даніо" є Ледида-Павлюк Олександра Олександрівна та Петрова Алла Олександрівна. Частка статутного капіталу, яка належить доньці колишнього губернатора становить 90%, решта 10% належать Аллі Петровій.

В сфері впливу екс-губернатора є також інтернет-ресурс Karpatnews, редактором якого є Сергій Романенко. Редакція сайту знаходиться за тією ж адресою що і редакція "Закарпатської правди".

Група РІО – Сергій Ратушняк

На сьогоднішній день, в руках Сергія Ратушняка сконцентрована чисельна група місцевих медіа, яка включає в себе ряд друкованих ЗМІ, інтернет-ресурси та онлайн телебачення. Флагманським виданням групи Сергія Ратушняка є газета "РІО", засновником якої, згідно даних Державного реєстру друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності (далі: Державний реєстрі ЗМІ), є ТОВ "Редакційно-видавнича фірма "Тиждень-Прес". Засновниками згадано підприємства є Товариство з обмеженою відповідальністю "РІО-трейд", якому належать 85% відсотків статутного фонду та Гойс Петро Барнабашович (15% статутного фонду), який також є і головним редактором даного видання. В свою чергу в ТОВ "РІО-трейд" 99% частки статутного фонду належить Сливич Сімоні Сергіївні, яка ще донедавна носила прізвище Ратушняк і є донькою Сергія Ратушняка. Окрім доньки, 1% в статутного фонду належить Роберту Оресту Орестовичу – людина також близька до оточення Ратушняка і відома широкому загалу завдяки ситуації навколо ДКП «Ринок» в Ужгороді, яке пан Орест очолював.

Реклама

Ще одним друкованим ЗМІ, яке перебуває у сфері впливу Сергія Ратушняка, є газета "Трибуна", яка окрім друкованої версії має ще й однойменний сайт. Засновником і видавцем газети, згідно даних Державного реєстру друкованих ЗМІ, є Товариство з обмеженою відповідальністю "ВІТАС", що зареєстроване за однією адресою з вищезгаданим ТОВ "РІО-трейд" по вулиці Белінського, 24 в місті Ужгород. Частки статутного фонду в даному підприємстві розподілені між Сивоус Марією Дмитрівною (61,7 %) та Федакою Павлом Павловичем (38,3 %) – головою управи Закарпатського культурно-просвітнього товариства "Просвіта", особу якого часто пов’язували з Сергієм Ратушняком.

Близьким до екс-керманича Ужгорода називають також ГО "Європейський медіа-центр", яка разом із Закарпатською обласною організацією журналістів є засновником журналу "Журналіст Закарпаття". Головний редактор даного медіа Микола Кошута.

За однією адресою з редакцією "Журналіст Закарпаття" розташований ще один медіа-проект групи РІО – прес-центр "Нове Закарпаття".

Доповнює медійний арсенал Ратушняка, інтернет-ресурс Сlipnews.info та канал інтернет-мовлення "КорзоТВ".

Медіа-група Івана Бушка

Народний депутат VII скликання – екс-регіонал Іван Бушко концентрує в своїх руках достатньо широкий спектр медіа, який може стати вагомим козирем в майбутніх політичних баталіях на рідному для нардепа окрузі.

Окрім, згаданої вже частки в статутному фонді газети "Закарпатська правда" (див. Медіа-ресурси близькі до Олександра Ледиди), джерела тісно пов’язують Івана Бушка з інтернет-ресурсом "Новини Закарпаття", яким керує його брат Микола Староста. Будь-яка ідентифікуюча інформація про даний ресурс та хоч якісь реєстраційні дані відсутні.

Реклама

Ще одним ЗМІ, яке може бути наближеним до сфери впливу є газета та однойменний сайт "Голос Карпат. ІНФО". Цікаво, що редактором газети є Василь Кіш-старший, а інтернет-виданням керує Василь Кіш-молодший – такий собі сімейний підряд.

Пов’язують медійника і нардепа не тільки можливі зв’язки в бізнесі, а й кадровий скандал районного рівня навколо газети "Новини Виноградівщини".

Медіа-група родини Погорєлових

На сьогоднішній день родина екс-мера Ужгорода має в своєму розпорядженні друковане ЗМІ – газету "Унгвар" та інтернет-ресурс - інформаційно-аналітичне інтернет видання 7днів.інфо. Редактором газети "Унгвар" є Лариса Подоляк, вона ж, як повідомляють джерела, займається і вищезгаданим сайтом.

Медіа-ресурс Валерія Лунченка

Єдиним ресурсом, який зараз контролює очільник області є Товариство з обмеженою відповідальністю "Регіональна телевізійна компанія "Хуст", яка має територію розповсюдження на Хуст та Хустський район. Власниками юридичної особи станом на сьогоднішній день є в рівних частках Білецька Оксана Андріївна та Лунченко Марина Сергіївна. Білецька Оксана є дружиною Білецького Мирослава, який зараз очолює Закарпатську обласну організацію "Фронту Змін", а Марина Лунченко є дружиною губернатора Валерія Лунченка.

Медіа-група Ростислава Буланова

Реклама

В даний момент, згідно даних Державного реєстру телерадіоорганізацій, приватне підприємство Телерадіокомпанія "Перший кабельний" є власністю Ковальчука Миколи Миколайовича, проте серед переліку засновників (учасників) юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців фігурує і прізвище Леоніда Буланова – брат Ростислава Буланова. Зокрема, в реєстрі вказано, що Буланов Леонід Михайлович та ПП ТРК "Зеніт" мають рівні частки в статутному фонді. Одноосібним власником ПП ТРК "Зеніт" є той же Микола Ковальчук.

З власних джерел стало відомо, що новий медіа-проект Prozahid.com є також близьким до закарпатських ударівців.

Медіа Едуарда Матвійчука

Формально засновником газети "Європа Центр" є Товариство з обмеженою відповідальністю "Євро-Прес", 100% частки статутного фонду якого належить її Кривошапко Володимиру Володимировичу – редактору даного видання. За наявною інформацією ресурс є близьким до екс-губернатора Одеської області Едуарда Матвійчука.

Медіа-група Валерія Тимошенко

До ЗМІ, власником яких є Валерій Тимошенко входить газета "Неділя" та ряд видань серед яких: рекламно-інформаційна газета "Закарпатські оголошення", безкоштовна інформаційно-рекламна газета "Екстра Закарпаття", видання "Робота та навчання", газети "Поради" та "Поради Здоров’я".

Окрім цього, у розпорядженні видавця є інтернет-ресурс zakarpatpost.net та прес-центр.

Реклама

Варто зазначити, що окрім суто медійної діяльності, група Валерія Тимошенко займається і рейтинговими проектами "Лідер року" та спеціальним проектом – "Топ 100. Впливові люди Закарпаття".

Медіа-група Віктора Бедя

Включає в себе газету "Срібна Земля" та сайт, засновником якої є приватне підприємство "Адвокатське бюро "Срібна Земля". Засновником даного підприємства і шеф-редактором газети є Віктор Бедь.

Медіа-група "Панорама"

Медійні ресурси, які сьогодні входять в групу "Панорама" це інформаційно-рекламний тижневик «Панорама», рекламне видання «Панорама плюс Бізнес», інтернет-ресурс "Панорама Мукачева" а також прес-центр «Панорама». Засновниками медіа є "Товариство з обмеженою відповідальністю "Редакція газети "Панорама" в особі засновників Гарагонича Василя Васильовича, Гарагонич Ярослави Іванівни, Гарагонича Василя Андрійовича.

Медіа-група Миколи Ковача

В медіа групу входить видання Kárpátalja, засновком якого є ТОВ "Карпатолйо", 98% статутного фонду якого належить Товариству угорської культури Закарпаття, а 2% Гіді Василю Яновичу. В свою чергу засновником даного товариства є Ковач Микола Миколайович, а керівником Брензович Василь Іванович.

Реклама

Крім цього Товариство угорської культури Закарпаття, за даними Державного реєстру друкованих ЗМІ, є засновником видання "Карпатський об’єктив", медіа-проекту, який окрім друкованої версії представлений інтернет-сайтом.

Ужгородський прес-клуб, Заголовок

Закарпатська обласна організація "Ужгородський прес-клуб", керівником якої є Жугай Віталій Йосипович, окрім власне самого прес-клубу, включає в себе ще й інформаційно-аналітичний сайт Zaholovok.

Вся закарпатська правда

Медіа-проект включає в себе друковане ЗМІ та однойменний сайт новин. Засновником ресурсу є ТОВ "ІВ МЕДІА", засновником якого в свою чергу є ГО "Антикорупція". Щодо ГО "Антикорупція", то його заснували Волошин Іван Іванович, Готра Тамара Михайлівна, Марина Віктор Георгійович, Шандор Федір Федорович. Керівником, який має право підпису є Іван Волошин, депутат Ужгородської міської ради.

Газета "Мукачево"

Засновником газети є ТОВ Газета "Мукачево" в особі засновників Дворниченко Віктора Васильовича та Дворниченко Сергія Вікторовича.

Реклама

Ужгород.ін

За наявною інформацією даний медіа-ресурс пов’язаний з ужгородською підприємницею Маргаритою Мощак, екс-депутаткою Ужгородської міської ради, яка також очолювала донедавна Закарпатське Регіональне відділення Українського союзу підприємців та промисловців України. Сьогодні проектом займається Алла Хаятова.

Час Закарпаття

Інтернет-ресурс де-факто належить депутату Закарпатської обласної ради Михайлу Поповичу, екс-очільнику закарпатського осередку Сильної України, а також екс-заступнику голови Закарпатської ОДА. Керівником проекту є журналіст Ярослав Світлик.

Медіа-група Тиса

До медіа групи належить видання Az igazi Kảrpảti Igaz Szỏ (Закарпатська правда). Так, згідно відомостей у Державному реєстрі друкованих ЗМІ, засновниками газети є Товариство з обмеженою відповідальністю "Студія Тиса ФМ" та трудовий колектив Трудовий колектив Товариства з обмеженою відповідальністю "Студія Тиса ФМ".

Засновниками ТОВ "Студія Тиса ФМ" є в рівних долях Демократична Спілка Угорців України, керівником якої є Гайдош Іштван Ференцович, народний депутат України 7-го скликання та Спілка угорських журналістів Закарпаття, якою керує Кевсегі Елемир Зігмундович.

Реклама

Karpatinfo

Засновником газети є Сабослай Степан Карлович.

Огляд підготували Станіслав Шух та Іван Гарагонич

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно